Doporučení

  • Na pečení je nejlepší kuře chlazené, nikoliv zmrazené, o hmotnosti kolem 1 kg, pokud možno nekřehčené (až třetinu jeho hmotnosti totiž tvoří voda se solí).
  • Před přípravou kuře omyjeme a co je důležité — pečlivě osušíme papírovým ubrouskem vně i uvnitř.
  • Poté je osolíme — sůl vemneme či zatřeme do povrchu i v břišní dutině.

Další postup a doba pečení závisejí na tom, zda budeme péct kuře naplněné nádivkou nebo nádivku připravíme zvlášť.

Kuře pečené bez nádivky

Do břišní dutiny nasoleného kuřete dáme jen kousek másla a snítku čerstvé petrželky nebo kousek másla a kolečka citronu či jen svazek čerstvých bylinek (petrželku, bazalku, saturejku, libeček) nebo jen pár stroužků česneku. Dutinu zašpejlíme a kuře ovážeme provázkem tak, aby jeho nožky a křídla byly u těla, netrčely vzhůru a nepřipékaly se.

Tipy pro přípravu

Před svázáním kuřeti odstříhneme konce křídel a kuře pečeme na nich, aby se kůžička nepřichytila k pekáči. Můžeme je také péci na namočených špejlích. Kuře vložíme prsíčky dolů do pekáče na rozehřátý tuk.

Kuře můžeme místo v pekáči péci ve formě na bábovku — jednoduše je nabodneme na vyčnívající střed.

Zvolna a pomalu kuře pečeme 45—60 minut při 160 °C zakryté druhým pekáčem nebo alobalem potřeným tukem. Podléváme je šťávou, když se vysmahne, pak vývarem nebo vroucí vodou.

Rychle pečeme kuře 30 minut při 220 °C zakryté pekáčem a poté je 30 minut dopékáme odkryté při 160 °C.

Zkouška propečení Do nejširší části stehen zapíchneme jehlici nebo špejli, když vyteče čistá šťáva, je kuře hotové, pokud je zabarvená dorůžova, dáme kuře ještě na 10 minut péci a zkoušku opakujeme.

Připékající se šťávu v pekáči seškrabujeme, aby se nepřipalovala — chuť by byla nahořklá. Měkké kuře obrátíme a necháme je už jen zčervenat. Upečené kuře naporcujeme.

Před porcováním necháme kuře 10 až 15 minut odpočívat v teple, bude se porcovat snadněji a ztratí méně šťávy. Kuře porcujeme na prkénku, položíme je tak, aby prsa byla navrch, na každé straně odkrojíme křídla a stehna.

U velkého kuřete nejprve oddělíme stehna a paličky. Z každé strany prsou krájíme tenké plátky. Každá porce by měla obsahovat kousek světlého i tmavého masa.

Kuře pečené s nádivkou

Počítáme s delší dobou pečení (přidáme 5—10 minut pečení oproti času základního pomalého pečení). Při plnění nesmíme zapomenout, že nádivka bude nabývat na objemu a kuře se naopak bude stahovat, proto břišní dutinu naplníme jen zpola. Zbývající nádivku upečeme zvlášť v samostatném pekáči, nebo ji zabalíme do alobalu a upečeme v pekáči s kuřetem.

Tipy pro nádivku

Netroufáme–li si kuře naplnit nádivkou, kuře upečeme bez nádivky do poloměkka, během pečení si připravíme nádivku, kuře vyndáme z pekáče, slijeme přebytečný výpek, na dno pekáče rozprostřeme ve stejnoměrné vrstvě nádivku, kuře na ní položíme a společně pečeme asi 30 minut.

Nádivka se podle místních zvyklostí připravuje z různých druhů masa, ale nikdy bychom neměli vynechat něco zeleného — především mladé listy kopřiv a petrželku.

Tradiční velikonoční nádivka

  • 60 g másla
  • 3 vejce
  • rozsekaná kuřecí játra
  • 120 g jemné strouhanky
  • 100 ml mléka nebo smetany
  • sůl
  • nasekané kopřivy
  • petrželka

Máslo utřeme do pěny a postupně vmícháme 3 žloutky, rozsekaná kuřecí játra a strouhanku zvlhčenou mlékem (smetanou). Směs osolíme, přidáme kopřivy, petrželku, dosolíme a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

Nádivka ze žemlí

  • 3 rohlíky nebo housky (celkem 120 g)
  • 30 g másla
  • 30 g slaniny
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl

Pečivo nakrájíme na kostky, zalijeme rozpuštěným máslem, na kostičky pokrájenou rozpuštěnou slaninou a mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a lžičku soli. Směs necháme hodinu odpočívat a poté do ní lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.

Vydatnější nádivka

  • 1 menší cibule
  • olej
  • 150 g nakrájeného vařeného kuřecího masa
  • 150 g uzeného masa
  • 3 tvrdší rohlíky
  • 400 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • nasekané kopřivy a petrželka

Cibuli nakrájíme na kostky a zprudka ji krátce osmahneme na oleji. Přidáme obě masa a zprudka je opečeme.

Hustotu nádivky upravíme podle potřeby — zředíme mlékem, zahustíme strouhankou.

Rohlíky nakrájíme na kostky, zalijeme je vlažným mlékem a necháme je nasáknout.

Poté je lehce vymačkáme, přimícháme opečené maso, rozšlehaná vejce, utřený česnek, sůl a nakonec kopřivy a petrželku.

Netradiční meruňková nádivka bez masa

  • 1 cibule
  • máslo
  • 125 g sušených meruněk
  • strouhaná citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu (v prodeji je i 15g balení sušené kůry)
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • strouhanka

Na másle zprudka osmahneme jemně nakrájenou cibuli. Včas ji stáhneme z plamene, aby nezhnědla, a promícháme s nakrájenými meruňkami a citronovou kůrou. Přidáme hrst petrželky, osolíme a okořeníme čerstvě umletým pepřem. Vmícháme rozšlehané vejce a tolik strouhanky, abychom získali přiměřeně hustou nádivku.