Staročeské kuře

Kuřecí prsíčka a stehna rozkrájíme na tenké plátky, a to přes vlákno.

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, kuře na ní osmahneme, přidáme opláchnuté a spařené rozinky, na čtvrtky rozkrojené švestky, malinko posolíme, krátce podusíme, posypeme nasekanými jádry vlašských ořechů a prohřejeme.

Podáváme se šťouchanými brambory s orestovanou cibulkou a se švestkovým kompotem.

Josef Rychtářík, Meclov

Kuře na jižanský způsob

Kuře naporcujeme na osm dílů.

V misce rozmícháme 1,2 l podmáslí, 2 lžíce tabasca, osolíme, vložíme díly kuřete a marinujeme dvě hodiny.

Na talíři smícháme 17 dkg hladké mouky, lžičku mleté papriky, lžičku oregana, trochu soli a půl lžičky pepře, na dalším talíři rozmícháme dvě vejce, 2 lžíce oleje, 3 lžíce vody a do třetího talíře nasypeme strouhanku.

Kuře nejprve obalujeme v mouce s kořením, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Usmažíme dozlatova, porce naskládáme do pekáčku, přikryjeme alobalem a pečeme asi půl hodiny. Podáváme s bramborem.

Eliška Pospíšilová, Praha 4

Kuřecí kousky v mandlích

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku mandlí nasekaných na nudličky
  • 2 hrnky nastrouhaného ementálu
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 1/4 lžičky mleté sladké papriky

Jak na to

Z kuřete odřízneme celé horní a dolní stehno. V kloubu od sebe horní a dolní část oddělíme, takže získáme čtyři porce.

Křídla oddělíme tak, aby na každém zůstala část masa z prsou.

Maso z prsou oddělujeme zase podél žeber až k páteři a pak je rozkrojíme na čtyři stejné díly.

Sýr a mandle smícháme a okořeníme mletou paprikou. Každý kousek kuřete namočíme v rozšlehaném vejci a obalíme v sýrovo-mandlové směsi, kterou k masu pevně přitlačíme.

Pak kousky kuřete naskládáme do slabě vymaštěného pekáčku a pečeme je při 200 °C 35−40 minut. Vhodnou přílohou jsou brambory.

Blanka Snášelová, Prosenice

Kuřecí nočky s rajskou omáčkou

Potřebujeme

  • 400 g uvařených brambor
  • 250 g kuřecího masa
  • 150 g hladké mouky
  • 5 žloutků
  • 300 g strouhaného sýra
  • muškátový oříšek
  • sůl

Jak na to

Brambory prolisujeme nebo umeleme a smícháme je s nadrobno nakrájeným kuřecím masem (dušeným, grilovaným, upečeným) a s polovinou strouhaného sýra, vše osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a vypracujeme těsto.

Z něho vyválíme váleček, nakrájíme ho na malé nočky, které pět minut vaříme ve slané vodě. Pak je scedíme, necháme okapat a podáváme s rajskou omáčkou, povrch posypeme zbytkem sýra.

Marie Karásková, Kostelec nad Orlicí

Kuře v zelí

Na dno pekáčku či remosky rozložíme vrstvu pokrájeného zelí (kyselé napřed propláchneme vodou), na ně položíme kolečka cibule a plátky anglické slaniny.

Navrch dáme osolené čtvrtky kuřete, a zlehka posypeme sladkou paprikou nebo grilovací směsí na drůbež.

Pečeme bez podlévání asi hodinu. Podáváme s bramborovým či houskovým knedlíkem nebo v bramboráku.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Chodské kuře

Z nakrájeného syrečku a 10 až 15 dkg slaniny a hub si připravíme nádivku, kterou naplníme kuře vydatně potřené česnekem. Nádivku nesolíme!

Naplněné kuře dáme na pekáč a obložíme je půlkami jablek zbavených jádřinců. Podlijeme a pečeme nejprve přikryté.

Když maso změkne, kuře odkryjeme, přidáme plátky másla a dopečeme.

Markéta Sikorová, Kyšice

Kuře a la Schwarzenberg

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • celý pepř
  • nové koření
  • sůl
  • česnek
  • petrželku
  • kečup
  • 2 dl červeného vína
  • oloupané mandle
  • máslo

Jak na to

Kuře naporcujeme, osolíme, přidáme podle chuti několik zrnek pepře a nového koření a na másle upečeme.

Zvlášť na másle orestujeme utřený česnek s nasekanou petrželkou, 5 lžic kečupu, 2 dl červeného vína, nakrájíme žampiony a přidáme k nim hrst nakrájených mandlí.

Do omáčky vložíme porce kuřete s máslem a krátce prohřejeme. Podáváme s rýží.

Monika Králíčková, Liteň

Kuřecí řízky s medovým kečupem

Potřebujeme

  • 500 až 600 g kuřecích nebo krůtích řízků z prsíček
  • 1 lžíci grilovacího koření
  • 1 lžíci medu
  • 2 lžíce kečupu
  • olej

Jak na to

Řízky na okrajích nařízneme a mírně je naklepeme, potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Přes noc je necháme odležet na chladném místě.

Před přípravou smícháme kečup s medem, řízky vyjmeme z marinády, za občasného obracení je grilujeme 4 až 5 minut, pak je z obou stran potřeme směsí medu a kečupu a maso dogrilujeme (můžeme je ovšem připravit i na pánvičce na oleji).

Podáváme s hranolky, kroketami, rýží či chlebem a zeleninovým salátem.

Kamila Kováčová, Nový Bor

Kuře na Moravance

Potřebujeme

  • kuřecí křídla nebo stehna (skvělé je i naporcované husí maso)
  • 1 skleničku zeleninové směsi Moravanka
  • 6 lžic oleje
  • 1 kostku masoxu
  • 1 lžíci grilovacího koření
  • hladkou mouku

Jak na to

Do pekáčku narovnáme kuřecí křídla nebo stehna, zalijeme je zeleninou i s lákem, olejem a masoxem rozpuštěným v teplé vodě.

Pečeme přikryté do změknutí. Pak maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, chvilku povaříme a vrátíme maso, aby se prohřálo. Podáváme s těstovinami.

Eva Bartalová, Golčův Jeníkov

Kuřecí džuveč

Potřebujeme

  • 1 větší kuře
  • 120 g jarní cibulky
  • 1 lžíci rajského protlaku
  • špetku sladké papriky
  • 1 dl vývaru z kostí
  • 3 dl kyselého mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Jak na to

Kuře vykostíme, maso nakrájíme na menší kousky a společně s drobně nasekanou cibulkou osmahneme na oleji.

Zasypeme paprikou, přidáme protlak, zalijeme vývarem, osolíme a dusíme doměkka.

Jednotlivé porce pokrmu vložíme do ohnivzdorných misek, zalijeme kyselým mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce, a zapečeme.

Podáváme v zapékacích miskách s chlebem.

Taťána Kartalová, Ústí nad Orlicí

Dietní kuře

Očištěné kuře uvnitř i vně osolíme a podle chuti je můžeme případně ještě posypat grilovacím, orientálním či jiným kořením. Kuře položíme otvorem dolů na hluboký kameninový talíř nebo do pečicí misky. Vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme asi půldruhé hodiny. Neobracíme ani nepodléváme!

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Rokytnická kuřecí játra

Potřebujeme

  • 500 g kuřecích (případně i krůtích) jater
  • 2 lžíce solamylu
  • 2 bílky
  • hřebíček
  • sůl
  • 1 větší cibuli
  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce domácího bílého vína Jak na to Cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s lisovaným česnekem ji osmažíme na trošce oleje. Přidáme sójovou omáčku a nakonec víno a na velmi mírném plameni necháme v teple. Do každého kousku očištěných kuřecích jater vetkneme jeden hřebíček. Pak je obalíme v osoleném bílku a solamylu, usmažíme na rozpáleném oleji a přelijeme omáčkou. Podáváme s rýží. Dita Nováková, Praha 3 Kuře po baskicku Potřebujeme
    • 1 větší kuře
    • 100 g másla
    • 2 lžíce oleje
    • 3 cibule
    • 4 rajčata
    • 3 papriky
    • 4 nožičky párků
    • 3 stroužky česneku
    • pepř, sůl, tymián
    • zelenou petrželku
    • 250 g nudlí
    • 1 lžičku majoránky

    Jak na to

    Kuře rozporcujeme, osolíme, posypeme majoránkou a prudce opečeme, pak mírně podlijeme a necháme dusit doměkka.

    Na pánvičce necháme zezlátnout jemně nakrájenou cibuli, přidáme oloupaná rajčata, na široké proužky nakrájenou papriku, okořeníme česnekem, tymiánem a pepřem, osolíme a na mírném ohni podusíme až je paprika měkká.

    Když se šťáva začne vysmahovat, směs podlijeme, vložíme do ní porce kuřat a šťávu necháme přejít varem. Přidáme půlky párků, které jsme orestovali zvlášť na lžičce tuku. Podáváme s vařenými nudlemi.

    Miluše Křížková, Kladno

    Salát ze zbytků kuřete

    Potřebujeme

    • 250 g vykostěného masa z pečeného či grilovaného kuřete (bez kůže)
    • 100 g vařeného celeru
    • 1 velké kyselejší jablko
    • 100 g majonézy
    • 2 lžíce jogurtu
    • citronovou šťávu
    • 300 g vlašských ořechů
    • sůl
    • cukr
    • worcester

    Jak na to

    Maso, celer a oloupané jablko nakrájíme na nudličky. Přidáme nasekaná ořechová jádra a přelijeme majonézou rozmíchanou s jogurtem a ochucenou solí, citronovou šťávou, cukrem a worcesterem.

    Necháme v chladnu rozležet a pak podáváme studené na listech salátu ozdobené dílky citronu a petrželkou.

    Miluše Křížková, Kladno