Maďarská kuchyně

Ostré maďarské kuchyni vládne sladká i pálivá mletá paprika, paprikové lusky, rajčata, česnek, spousta zeleniny a také fazole, důležitou roli často zastává i jemná chuť smetany.

Maďaři milují polévky — především rybí (známé halászlé), fazolovou či gulášovou — světoznámý je samozřejmě maďarský guláš (doma se jí zásadně s chlebem) a jemu velmi podobný perkelt či paprikáš; velmi oblíbené je na mnoho způsobů připravované dušené zelí.

Častou přílohou jsou tarhoně (těstovinová rýže), nudle či noky. Maďaři se právem chlubí nedostižnými uzeninami — vždyť kdo by neznal tzv. uherák či čabajku. Poněkud úsměvné je, že s Jugoslávci se přou o to, kdo vymyslel lečo (Srbové mu říkají sataráš). Nikdy neprohloupíte, dáte–li si ve specializovaných restauracích zvěřinu — připravit ji umějí dokonale!

Maďarské stolování se neobejde bez vína, především tokajského (jedničkou je Aszu), jež si ostatně už před staletími oblíbili i tak nároční gurmáni jako například Ludvík XIV. či Marie Terezie. Z ostatních úžasných vín je v Česku asi nejznámější červený Bikavér. K oblíbeným nápojům patří i Barack pálenka a káva: Na každém rohu najdete kavárničku, kde k tomuto nápoji servírují skvělé moučníky. Nejoblíbenějším z nich je doboš, což je plněné piškotové těsto s čokoládovou polevou.
(ves)

Fazolový salát

  • 300 g velkých bílých fazolí
  • 2 bílé a 1 červenou cibuli
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžíci estragonového octa
  • 1 lžičku cukru
  • pepř a sůl

Přes noc namočené fazole uvaříme s jednou bílou cibulí doměkka, slijeme je, dáme do mísy, přidáme olej, ocet, cukr, sůl, pepř, na kolečka nakrájenou 1 červenou a 1 bílou cibuli, promícháme a necháme rozležet. Podáváme s pečivem.

Zdeňka Nedvědová, Klínce

Maďarská fazolová polévka

  • 200 g bílých fazolí
  • 100 g klobásy
  • 1 cibuli
  • 1 dl kysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci mleté papriky
  • 3 bobkové listy
  • ocet
  • sůl

Fazole přes noc namočíme do 1,5 l neosolené vody a nazítří je v téže vodě spolu s bobkovými listy uvaříme doměkka.

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Přisypeme papriku, zalijeme sběračkou vody z fazolí a cibuli necháme dusit.

Mezitím přivedeme fazole k varu a pak do nich cibuli vmícháme.

Polévku osolíme, přidáme do ní kolečka klobásy a necháme ji 15 minut vařit. Nakonec vmícháme smetanu a zchladlou polévku ochutíme octem.

Ivan Veselý, Žebrák

Halászlé

  • 1500 g ryby (kapra)
  • 1 zelenou papriku
  • 1 rajče
  • 30 g mleté červené papriky
  • 120 g červené cibule
  • 1—2 feferonky

Vykuchanou rybu zbavenou hlavy, ocasu, ploutví a šupin podélně rozpůlíme a z půlek nařežeme větší řezy (asi 5 cm).

Cibuli nakrájíme nadrobno, polovinu rozprostřeme na dno hrnce, rozložíme na ni kusy ryby, posypeme je červenou paprikou, osolíme, poklademe další vrstvu (cibule, ryba, paprika, sůl), zalijeme dvěma litry vody, kterou přivedeme k varu a vaříme 40—50 minut.

Polévku na talíři zdobíme nakrájenými paprikami a rajčaty.

Vařenou rybu vyjmeme, rychle vykostíme, vložíme ji do čistého hrnce, přecedíme na ni vývar, přidáme nasekané feferonky nebo pálivou červenou papriku a prohřejeme.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Roštěnky Hortobágy

  • 4 roštěnky
  • 2 cibule
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžičku sladké nebo pálivé papriky
  • sůl a pepř
  • sádlo
  • hovězí vývar
  • 2 lžíce hotové světlé jíšky
  • konzervu sterilovaného leča

na noky

  • 200 ml mléka
  • sůl
  • 1 lžíci másla
  • 50 g krupice
  • 1 vejce

Maso: Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na lžíci sádla.

Na další lžíci sádla zpěníme v kastrolu nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a papriku, zalijeme vývarem, přidáme roštěnky a dusíme je téměř doměkka.

Šťávu zahustíme jíškou, ještě chvíli vše povaříme, přidáme lečo z konzervy a společně prohřejeme.

Noky: V kastrolu uvedeme do varu mléko se špetkou soli a máslem, vsypeme krupici a kaši mícháme, dokud se již nechytá stěn nádoby. Do vychladlé kaše vmícháme vejce a z těsta lžící vykrajujeme noky, které uvaříme v osolené vodě.

Na talíři: Hotové roštěnky rozprostřeme na čtvrtky brambor upečených dozlatova v troubě, maso přelijeme omáčkou a navrch položíme noky.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Maďarská vepřová panenka

  • 500 g vepřové panenky (2 díly)
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané zelené petrželky
  • 1 lžíci mleté sladké papriky
  • 1 cibuli
  • 1 červenou papriku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml vývaru
  • 1 lžíci rajského protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 čerstvou čili papričku

Maso osolíme, opepříme a 30 minut je v misce necháme odležet v marinádě z 1 lžíce oleje, petrželky a mleté červené papriky. Pak maso ze všech stran opečeme v hlubší pánvi na zbylém rozpáleném oleji, vyjmeme je a odložíme.

Ve vysmaženém tuku osmahneme na mírnějším ohni najemno nakrájenou cibuli a papriku. Zaprášíme moukou, přilijeme víno a za stálého míchání 2 minuty povaříme. Přidáme vývar, rajčatový protlak a bobkový list a prošleháme.

Do omáčky vložíme maso a 20 minut vaříme; maso jednou otočíme. Pak je vyjmeme a necháme 5 minut odpočívat.

Vyndáme bobkový list, přidáme nakrájenou čili papričku a ještě 5 minut mírně povaříme.

Jitka Švecová st., Boskovice

Vepřové jazyky po uhersku

  • 5 vepřových jazyků
  • 1 kg brambor
  • 100 g sádla
  • 200 g cibule
  • 100 g paprik
  • 100 g rajčat
  • 50 g másla
  • česnek podle chuti
  • sůl, pepř a kmín
  • strouhanku

Jazyky uvaříme v osolené vodě doměkka. Zchladlé je oloupeme a nakrájíme na plátky.

Na proužky nakrájenou cibuli a silnější kolečka brambor krátce osmahneme na sádle, osolíme, okořeníme, ještě chvilku smažíme a poté vše podlijeme vývarem z jazyků a dusíme téměř doměkka.

Do zapékací misky vymazané máslem a vysypané strouhankou dáme polovinu podušených brambor, rozložíme na ně plátky jazyka, proužky papriky, na klínky nakrájená oloupaná rajčata a vše zakryjeme zbylými dušenými brambory. Směs pak zapečeme asi 15 minut v horké troubě.

Luboš Dupač, Nesvačily

Smažená ryba s medem

  • 600 g vykostěných ryb
  • sůl a mletý bílý pepř
  • 1 citron
  • 1 vejce
  • 1 lžíci polohrubé mouky
  • olej
  • 1 lžíci medu
  • 150 ml bílého vína

Ryby nakrájíme na menší porce, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z poloviny citronu.

Vejce rozmícháme s moukou a v těstíčku obalujeme rybí kousky a smažíme je ve větším množství oleje dozlatova.

Osmažené ryby necháme okapat z oleje na papírových ubrouscích, přeložíme je do mísy, přelijeme vínem s rozmíchaným medem a lžičkou citronové šťávy a necháme je 10 minut odstát.

Na talíři rybu obložíme plátky citronu a podáváme ji s bílým pečivem nebo opečenými brambory.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Uherský tokáň

  • 400 g telecího
  • 300 g vepřového
  • 300 g hovězího zadního
  • 100 g slaniny
  • 100 g sádla
  • 150 g cibule
  • 150 g zelené papriky
  • 100 g rajčat
  • mletou sladkou papriku
  • hladkou mouku
  • sůl

V rendlíku na sádle osmažíme nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme na tenké nudličky nakrájené hovězí maso, 20 minut je podusíme, přidáme na nudličky nakrájené vepřové maso a opět je 20 minut dusíme. Nakonec přidáme telecí maso.

Když je všechno maso již téměř měkké, přidáme nakrájenou papriku a rajčata, osolíme, podlijeme troškou vody a krátce podusíme.

Nakonec přidáme kysanou smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky a několik minut povaříme. Podáváme s noky.

Olga Štěpničková, Praha 2