Vepřová pečeně plněná medovými švestkami

Velkou hrst vypeckovaných sušených švestek a oloupané jablko nakrájíme, promícháme se dvěma lžícemi medu, lžičkou strouhané citronové kůry, zalijeme 50 ml destilátu (brandy nebo vodka) a ovoce necháme nabobtnat.

Vykostíme 1—1,5 kg vepřové pečeně, vytvoříme z ní hlubokou kapsu nebo v ní rozvineme plát. Maso osolíme a okořeníme mletým zázvorem, nabobtnalé ovoce scedíme a naplníme jím maso, které spíchneme jehlami nebo svineme a převážeme nití. Povrch masa několikrát mělce nařízneme a zářezy vyplníme proužky česneku.

Maso vložíme do pekáče, podlijeme scezeným nálevem, poprášíme je hladkou moukou, pokapeme olejem, posypeme lžičkou tymiánu a pečeme nejprve přikryté. Podle potřeby maso podléváme vodou, a když je poloměkké, odkryjeme je a upečeme dočervena.

Medová kuřecí minutka

Na porci počítáme 150 g kuřecího masa, které nakrájíme na nudličky, osolíme a zprudka za stálého míchání osmahneme v pánvi s nepřilnavým povrchem. Maso podlijeme vroucím masovým vývarem, okořeníme kari, mletým zázvorem a dusíme 7—10 minut.

Poté k masu vmícháme lžíci medu, lžičku mletého zázvoru, prolisovaný stroužek česneku a necháme je 2 minuty prohřát.

Půl lžičky škrobové moučky rozmícháme v trošce vody, přidáme ji do omáčky a mícháme ji, až omáčka zhoustne. Nakonec ji ochutíme sójovou omáčkou. Pokrm podáváme horký s rýží.

Grilované vepřové kotlety s brusinkami

Nakrojíme a osolíme 4 kotlety a naložíme je do směsi ze 100—150 g brusinkového kompotu, lžíce citronové šťávy, lžíce medu, kávové lžičky mleté skořice a půl lžičky mletého hřebíčku.

Kotlety pak grilujeme po obou stranách, bohatě je přitom potíráme marinádou. Hotové kotlety na talíři přelijeme zbylou směsí a podáváme je s brambory či s rýží.

Mrkev s medovou polevou

Na plátky nakrájíme 2 omyté mrkve, dáme je do rendlíku, přidáme 2 lžíce másla, lžíci vody a zakrytou ji dusíme doměkka.

Zvolna rozehřejeme 2 lžíce medu se lžící másla, touto směsí přelijeme dušenou mrkev a vše zlehka promícháme, aby se plátky mrkve obalily polevou.

Směs posypeme sekanou zelenou petrželkou a servírujeme s bramborem jako bezmasý pokrm nebo jako přílohu k masu.

Ořechovomedová rýže

Je to výborná příloha k libovým masům a tepelně upravené zelenině. Na 4 porce počítáme 4 šálky (po 200 ml) uvařené rýže a půl šálku jader vlašských ořechů.

V misce promícháme 2 lžíce medu a 2 lžíce sójové omáčky. V pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme za stálého míchání hrubě nasekané ořechy, vmícháme med se sójovou omáčkou, prohřejeme jej, přimícháme rýži a podle chuti ji osolíme.

Medová grilovací směs

Smícháme 3 lžíce medu, 2 lžíce jahodového nebo malinového džemu, 1 lžíci rostlinného (salátového) oleje, 1 lžíci vinného octa, lžičku soli a půl lžičky mleté skořice. Do směsi nakládáme všechny druhy masa nejméně na 12 hodin.