Menu

Slané záviny

Slaný závin z podmáslíZávin s krůtím masem a listovým špenátemBačovský bramborový závin s klobásouZávin s pórkem a žampionyZelný závinListový závin s kuřecím masem a zeleninou

Sladké záviny

Perníkový závin s povidlyOřechový závin s hruškami

Slaný závin z podmáslí

  • 300 ml podmáslí
  • 1 kostka droždí
  • 500 g hladké mouky
  • kmín na posypání

na náplň

  • 5 vajec
  • sůl
  • 100 g hub
  • 200 g měkkého salámu
  • 100 g šunky
  • 200 g tvrdého sýra
  • 2 papriky
  • 1 snítka bazalky

Do hrnku nalijeme 100 ml vlažného podmáslí, přidáme rozdrobené droždí a trochu mouky, promícháme a necháme kynout.

Mezitím si připravíme náplň: čtyři vejce uvaříme natvrdo a oloupeme je, houby, vejce, salám, šunku a sýr nakrájíme na malé kousky a vše smícháme s na nudličky nakrájenou paprikou.

Zbylou mouku prosejeme, do ní nalijeme kvásek a podmáslí a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Poté je rozdělíme na dva díly, každý rozválíme na tenký plát a na oba rozetřeme náplň, kterou posypeme bazalkou.

Z plátů stočíme záviny, dáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je zbylým rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Poté je upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 45 minut). Vychladlé záviny nakrájíme na řezy.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Bačovský bramborový závin s klobásou

  • 500 g brambor uvařených den předem
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • klobása
  • asi 100 g strouhaného sýra

Oloupané brambory nastrouháme, promícháme s moukou, vejci a solí a vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme obdélník. Doprostřed něj rozložíme podélně nakrájenou klobásu, srolujeme závin, který potřeme rozšlehaným vejcem a zapečeme v troubě.

Po chvíli závin vyndáme z trouby, opět jej potřeme vejcem, posypeme strouhaným sýrem a závin dál zapékáme, dokud sýr na povrchu nezezlátne. Vychladlý závin nakrájíme na řezy.

Milena Novotná, Olešnice

Závin s krůtím masem a listovým špenátem

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička kari koření
  • 2 lžíce oleje
  • 1 balení listového těsta
  • 1 červená paprika
  • 1 hrst čerstvého baby špenátu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 g tvrdého strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sezamových semínek

Na pánvi s rozehřátým olejem orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a vše osolíme, opepříme, dochutíme kari kořením a 10 minut podusíme.

Směs necháme lehce vychladnout, pak do ní vmícháme smetanu a strouhaný sýr a rozprostřeme ji na plát listového těsta. Na maso rozložíme lístky špenátu a posypeme je na malé kostičky nakrájenou paprikou.

Srolujeme závin, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Závin upečeme v troubě vyhřáté na 190 °C (asi 15—20 minut).

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Listový závin s kuřecím masem a zeleninou

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g kuřecího masa
  • 2 papriky
  • 1 feferonka
  • 1 pórek
  • 2 stroužky česneku
  • 2 naťové cibulky
  • 4 rajčata
  • 150 ml kečupu
  • škrobová moučka
  • 300 g listového těsta
  • bazalka
  • tymián
  • 1 vejce
  • slunečnicová semínka

V pánvi na olivovém oleji opečeme na malé kousky nakrájené kuřecí maso, přidáme na nudličky nakrájené papriky, feferonku a pórek, na plátky nakrájený česnek, nakrájené cibulky a na kostičky nakrájená rajčata. Vše podusíme a zalijeme kečupem rozmíchaným se lžičkou škrobové moučky, směs krátce povaříme a necháme vychladnout.

Listové těsto rozválíme na tenký obdélníkový plát, na jeho kraj po délce rozložíme náplň, posypeme ji nasekanou bazalkou, tymiánem a stočíme do závinu.

Závin dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme slunečnicovými semínky a upečeme dozlatova v předehřáté troubě.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Závin s pórkem a žampiony

  • 1 pórek
  • 150 g žampionů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 větší brambory uvařené ve slupce
  • 2 vejce
  • 1 lžíce solamylu
  • 1—2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • sůl a mletý pepř
  • 400 g listového těsta

Nadrobno nakrájené žampiony a kolečka pórku orestujeme v pánvi na rozehřátém olivovém oleji. Oloupané vařené brambory nastrouháme do misky, přidáme k nim orestované houby a pórek, jedno vejce, solamyl a rozmarýn, vše osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Listové těsto rozválíme na podlouhlý plát, doprostřed rozložíme připravenou náplň, v plátu po celém obvodu vyřežeme proužky, které pak překládáme proti sobě přes náplň.

Závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme jej rozkvedlaným vejcem a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 190 °C (20—30 minut).

Luboš Dupač, Nesvačily

Zelný závin

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 30 g sádla
  • 125 ml vlažné vody
  • ocet
  • 50 g másla

na náplň

  • 1 hlávka zelí
  • 100 g sádla
  • 100 g cukru
  • sůl a pepř

Hlávkové zelí nadrobno nakrájíme a v kastrolu je dusíme na sádle se špetkou pepře a cukrem, dokud se nevydusí všechna šťáva a zelí nezíská zlatavou barvu. Zelí pak necháme vychladnout.

Mezitím z mouky, vejce, sádla a vlažné vody s troškou octa vypracujeme těsto, které necháme odpočinout.

Poté z těsta vytáhneme tenký plát, který pokropíme máslem a na jednu polovinu rozložíme dušené zelí. Stočíme závin, který dáme na plech, potřeme jej rozpuštěným máslem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (asi 20 minut). Upečený závin nakrájíme na řezy, které můžeme i pocukrovat.

Jaroslav Holý, Melč

Ořechový závin s hruškami

  • 250 g hladké mouky
  • sůl
  • 30 g másla
  • 20 ml octa
  • 1 vejce

na náplň

  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 50 g másla
  • 2 větší hrušky
  • šťáva z půlky citronu
  • 100 g rozinek nebo hroznového vína bez peciček
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2—3 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička skořice

Vejce rozšleháme se 70 ml studené vody, octem, rozehřátým máslem a špetkou soli a do směsi po částech vmícháme prosátou mouku. Vypracujeme vláčné těsto, vytvarujeme je do bochánku, který položíme na vál a na půl hodiny jej zakryjeme nahřátým kastrolem.

Ořechy nasucho lehce opečeme a nasekáme, strouhanku nasucho opražíme, hrušky oloupeme, zbavíme jadérek, nakrájíme je na kostičky a zalijeme citronovou šťávou.

Těsto na utěrce či malém ubrusu od středu vytáhneme na co nejtenčí placku, kterou pokropíme částí másla. Střední pruh těsta (na šířku plechu) posypeme strouhankou, ořechy, cukrem, skořicí, hroznovým vínem nebo rozinkami a hruškami, protější okraje těsta přehneme do středu a také je posypeme náplní.

S pomocí ubrusu stočíme závin, přemístíme jej na plech vyložený pečicím papírem, závin potřeme zbylým máslem a upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.

Hotový závin posypeme moučkovým cukrem.

Ludmila Kovářová, Olomouc

Perníkový závin s povidly

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 vejce (jedno do těsta a jedno na potření)
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 4 lžíce mléka

na náplň

  • 300 g povidel
  • 100 g oloupaných mandlí

Ze všech surovin uděláme těsto a necháme je 1 hodinu odpočinout. Pak je rozdělíme na dvě části, ze kterých vyválíme pláty asi 4 mm silné. Každý potřeme polovinou povidel a posypeme polovinou mandlí nakrájených na plátky.

Plátky zavineme, jejich okraje přitiskneme a povrch potřeme vajíčkem a propícháme vidličkou. Upečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 30 minut).

Jaroslava Jandáčková, Květinov

Foto Jiří Poláček