Kuře se šalvějovou náplní

Na nádivku potřebujeme

  • 30 g másla
  • 2 malé cibule
  • 90 g čerstvé strouhanky
  • petrželku
  • sušenou šalvěj
  • 1 vejce
  • pepř a sůl

Jak na to

Šalvějovou nádivku připravíme ji z drobně pokrájené cibulky zpěněné na másle, kterou promícháme se strouhankou a bylinkami (šalvějí, petrželkou) a nakonec přidáme vejce.

Nádivku osolíme, opepříme a naplníme jí středně velké kuře, které dáme péci.

Magda Tománková, Praha

Krocan s kaštanovou nádivkou

Na nádivku potřebujeme

  • 500 g jedlých kaštanů
  • 60 g slaniny
  • 90 g strouhanky
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 3 dl vývaru
  • špetku jemně nastrouhané citronové kůry
  • petrželku
  • sůl a pepř

Jak na to

Připravíme si asi tříkilového krocana, kterého plníme kaštanovou nádivkou:

Omyté kaštany nakrojíme a asi patnáct minut je vaříme ve vodě. Pak je vyjmeme, oloupeme slupku, vložíme zpět do vývaru a uvaříme doměkka.

Měkké kaštany umeleme na masovém mlýnku, promícháme je s najemno nakrájenou slaninou, strouhanou citronovou kůrou, máslem, pepřem, solí a vše spojíme rozšlehaným vejcem.

Naplníme dutinu v krocanovi a pak už jen dlouho, trpělivě a za stálého podlévání pečeme doměkka.

Magda Tománková, Praha

Kachna pečená s jablky

Potřebujeme

  • kachnu
  • 3 až 4 jablka
  • brusinkový kompot
  • sůl

Jak na to

Kachnu naplníme celými oloupanými a odjádřenými jablky; otvory po jádřinci naplníme brusinkovým kompotem. Brusinky můžeme nahradit rybízovou marmeládou smíchanou se šťávou z citronů a pomerančů.

Při dopékání kachny přidáme do vypečené šťávy zbytek jablek s brusinkami.

Jitka Pavlíčková, Ostrava-Poruba

Kachna s pomeranči

Potřebujeme

  • kachnu
  • 2 až 3 pomeranče
  • cibuli
  • strouhanku
  • pepř a sůl
  • bylinky
  • vejce
  • šery

Jak na to

Nádivka: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme strouhanku, pepř, bylinky (petrželku, šalvěj), rozšlehané vejce a vše promícháme.

Kachnu naplníme nádivkou a dáme péci.

Mezitím oloupeme pomeranče, nakrájíme je na silná kolečka (bez zrníček), přidáme k nim řeřichu a asi v poslední třetině pečení kachnu obložíme pomeranči s řeřichou.

Téměř dopečenou kachnu podlijeme vývarem, zahustíme škrobovou moučkou a nakonec přidáme trošku šery (lze nahradit griotkou nebo třešňovkou).

Jitka Pavlíčková, Ostrava-Poruba

Nadívaný bažant

Potřebujeme

  • bažanta
  • drůbeží játra
  • 100 g žampionů
  • 150 g slaniny
  • 100 g šunky
  • 2 vejce
  • 2 žemle
  • 60 g másla
  • 0,5 l masového vývaru
  • sklenku červeného vína
  • 6 jalovčinek
  • půl lžičky černého pepře
  • sůl

Jak na to

Očištěného a omytého bažanta osolíme a protkneme proužky z části slaniny.

Na nádivku umeleme játra, přidáme nakrájené žampióny, 100 g slaniny a šunku, přidáme vejce, nakrájené žemle namočené v masovém vývaru a přilijeme červené suché víno. Nádivku osolíme, opepříme a naplníme jí bažanta.

Bažanta pečeme na másle, do slaniny ještě pro chuť přidáme jalovčinky. Podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Evžen Váchal, Pardubice