Vepřové maso s cuketami

Potřebujeme

  • 400 g libového vepřového masa
  • 4 rajčata
  • 1 cuketu
  • 2–3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sladkou papriku
  • rajský protlak
  • cukr
  • oregano
  • lžíci citronové šťávy

Jak na to

Maso nakrájíme na kostky, osmahneme na oleji, přidáme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a dále opékáme.

Odstavíme, přidáme lžičku papriky, promícháme, podlijeme troškou vývaru nebo vody. Přidáme lžíci rajského protlaku, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.

Nakonec přidáme oloupaná a na dílky nakrájená rajčata, nakrájenou cuketu, lžíci citronové šťávy, lžičku cukru, lžíci nasekaného oregana. Krátce podusíme a podáváme s pečivem, brambory nebo rýží.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Bramboráky z cukety

Potřebujeme

  • 1 cuketu
  • sůl
  • majoránku podle chuti
  • 2 vejce
  • mléko
  • hladkou mouku
  • česnek
  • sádlo či olej na smažení
  • ubrousky na odsátí tuku

Jak na to

Cuketu najemno nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Podle chuti a potřeby přidáme utřený česnek, hladkou mouku, majoránku, vejce, trochu mléka − všechno tak, aby vznikla kašovitá hmota.

Na rozpáleném sádle či oleji smažíme tenké placky dozlatova a potom je dáme na ubrousky, aby odsály přebytečný tuk.

Troufám si říct, že cukeťáky jsou lepší než bramboráky z brambor. Také příprava je podstatně rychlejší.

Ludmila Schmeiserová, Třebařov

Cukety opilé vodkou

Potřebujeme

  • 250 g cuket
  • 300 ml toniku
  • 2 citrony
  • vodku podle chuti

Jak na to

Cukety nakrájíme a rozmixujeme s tonikem, vodkou a citronovou šťávou. Nalijeme do sklenic na ledovou drť a zdobíme plátky druhého citronu.

Kamila Kováčová, Nový Bor­

Rajčatový koláč s rybičkami

Potřebujeme

  • balíček těsta na pizzu
  • 3 lžíce oleje
  • rajčata a cibule podle potřeby
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 100 g sardelek
  • 100 g tvrdého sýra
  • pepř
  • oregano
  • čili

Jak na to

Na pánvi zpěníme 2 nakrájené cibule a nasekané stroužky česneku, přidáme 400 g oloupaných a nakrájených rajčat a vše podusíme do zhoustnutí. Směs pak osolíme, opepříme, vmícháme 2 lžíce nasekaného oregana a čili podle chuti.

Těsto na pizzu připravíme podle návodu, rozválíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem.

Těsto potřeme rajčatovou směsí, rozložíme na ni 4 nebo 5 koleček rajčat, 2 kolečka cibule, posypeme nastrouhaným sýrem a v předehřáté troubě upečeme.

Františka Popová, Praha

Gruzínská rajčata

Čerstvá rajčata nakrájíme na dílky, hustě posypeme nadrobno nakrájeným česnekem a zalijeme zakysanou smetanou. S černým chlebem je to výborná zdravá večeře.

Milena Novotná, Olešnice