Potřebujeme

  • 0,75 kg masa ze svíčkové, roštěnce nebo kýty z jatečného býka
  • nahrubo strouhané 3 mrkve, menší celer a 3 petržele
  • 1 cibuli
  • slunečnicový olej
  • 70 g slaniny
  • asi 8 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 až 4 bobkové listy
  • sůl
  • trochu hladké mouky
  • 0,25 až 0,5 l zakysané smetany
  • na dochucení oříšek másla citron, případně trochu cukru
  • na ozdobu kolečka citronu, šlehačku, brusinky
  • jako přílohu houskové knedlíky

Jak na to

Odblaněný špalek masa prošpikujeme podél vláken proužky slaniny a osolíme.

V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme do něj pokrájenou zeleninu a po chvíli cibuli, případně několik kostiček slaniny.

Do osmahnuté zeleniny přisypeme koření a do kastrolu vložíme maso, které opečeme, aby se jeho povrch zatáhl. Při dušení a pečení tak zůstane maso uvnitř šťavnaté.

Maso lehce podlijeme trochou vody a kastrol přeneseme do vyhřáté trouby, kde ho nejdříve dusíme pod poklicí asi 40 až 50 minut. Pak poklici sejmeme a dopečeme maso doměkka.

Potom maso vyjmeme. Podle potřeby přidáme do šťávy trochu vody, povaříme a přecedíme nebo propasírujeme či rozmixujeme, předtím však vyjmemem kuličky koření a bobkový list.

Pak přilijeme smetanu rozkvedlanou s moukou a krátce povaříme.

Omáčku dochutíme citronovou šťávou, případně trochou cukru a špetkou soli. Na závěr zjemníme omáčku oříškem másla.

K zeleninové pečeni na smetaně patří dobrý, nejlépe domácí houskový knedlík.

Pokrájené plátky masa vložíme do omáčky, nebo je podáváme zvlášť a omáčku v omáčníku.

Pokrm zdobíme plátkem citronu, šlehačkou a kompotovanými brusinkami.