V kuchyňském kalendáři na rok 1936 nabízeli autoři na Pašijový týden jídelní lístek, ve kterém doporučují ryby v několika úpravách:

  • Na Zelený čtvrtek kapra po pařížsku (marinovaný ve směsi citronové šťávy i dužiny, cibule a tymiánu, poté obalený v mouce a restovaný na oleji),
  • na Velký pátek se k obědu podávat polévku s rybími knedlíčky a kapří řízky s bramborovým salátem,
  • na Bílou sobotu pečenou štiku s bramborem.

Mnohé z těchto receptů jsou inspirativní i pro současný velikonoční jídelníček. Například ze zmrazeného špenátu, zeleninového vývaru, rybího masa a dalších ingrediencí dnes snadno připravíme zelenou rybí polévku.

Na zajímavý rybí svítek postačí 400 g rybího masa, 2—3 vejce rozdělená na žloutky a bílky, petrželka, 2—3 lžíce mléka a podle potřeby strouhanka.

Rybí trhanec

Na tuku prudce osmahneme drobně nakrájenou cibuli, ve variantě i kořenovou zeleninu, přidáme rybí maso, rychle je opečeme a dvěma vidličkami roztrháme na sousta.

Osolíme je, okmínujeme, podle chuti přidáme utřený česnek, zastříkneme vodou a dusíme pod pokličkou.