Severská inspirace: mořské ryby, ovoce, zelenina, sýry
22. 4. 2012

Severská inspirace: mořské ryby, ovoce, zelenina, sýry

Řekne–li se severská kuchyně, každému se okamžitě vybaví švédské stoly. O jejich podobě, kterou známe my, však Švédové nic nevědí. Oni mají svůj smörgasbord, tedy stůl, u něhož si každý připraví obložený chléb.

Těžko říci, jak mýtus švédských stolů vznikl, skutečností však je, že severská kuchyně je patrně nejracionálnější, nejzdravější a zároveň asi nejjednodušší kuchyní na světě.

Základem jsou ryby a další plody moře, jež po přípravě často voní po kopru, ke specialitám patří lutefisk, což je sušená treska, či raköret (losos, jenž se nechává tři měsíce zrát) a také raci, kteří dokonce mají svůj svátek.

Vikingským odkazem je uvařená uzená ovčí hlava, jež se podává rozseknutá na půl. Vůbec skopové a hovězí maso má přednost před téměř nepoužívaným vepřovým, milované jsou sobí steaky.

Severská kuchyně preferuje bohaté snídaně plné mléka (až 14 druhů) a ovčích a kozích sýrů, džemu a ovesných vloček, obědvá se v pozdějším odpoledni, večeře bývají povětšinou už jen lehké, tzv. studené.

Nedostatek sluníčka Seveřané nahrazují hojností ovoce a zeleniny, zdroj vitaminů vyhledávají zejména v nakládaných tuřínech, zelí a kapustě.

Skandinávská polévka

Potřebujeme

  • 400 g rybích filetů
  • 0,5 l plnotučného mléka
  • 4 kuličky pepře
  • 1 lžíci hladké mouky
  • na špičku nože muškátového květu
  • 2 polévkové lžíce sterilovaného hrášku či kukuřice
  • sůl

rybí filety

Jak na to

Filé uvaříme ve slané vodě s pepřem (čím méně vody, tím lépe). Mouku smícháme s květem, důkladně ji rozkvedláme v mléce a to vlijeme do vývaru, z něhož jsme předtím vybrali rybu.

Vaříme 2−3 minuty (pozor: nepřipálit!). Vrátíme rybu, přidáme hrášek a před podáváním polévku pochopitelně přihřejeme. Můžeme zdobit sekaným koprem.

Ivan Veselý, Žebrák

Pečená štika s rýžovou nádivkou
(Taytetty hauki – Finsko)

Potřebujeme

  • 1 štiku
  • 1/2 hrnku rýže
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 3 lžíce smetany
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce strouhanky
  • sůl a pepř

Jak na to

Rybu vyčistíme, odstraníme šupiny, důkladně potřeme zvenku i zevnitř solí a necháme 60 minut odležet.

Mezitím uvaříme rýži. Vejce nakrájíme na malé kousky a smícháme je se zchladlou rýži a smetanou. Směs dochutíme solí a pepřem a naplníme jí štiku, kterou položíme do vymazaného pekáče, potřeme ji rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou.

Pečeme v rozpálené troubě při 225 °C asi 10 minut, potom teplotu snížíme na 190 °C. Do pekáče přilijeme trochu vody se smetanou a rybu touto směsí občas potřeme. Doba pečení závisí na velikosti štiky, většinou ji pečeme 30 až 40 minut.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Jablka plněná rybím salátem (Norsko)

Potřebujeme

  • 4 jablka
  • 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji
  • 1 čekankový puk (může být ledový salát)
  • 1 červenou cibuli
  • 1 červenou papriku
  • 1 citron
  • zelenou petržel
  • sůl a drcený barevný pepř
  • lístky rukoly nebo brutnáku na ozdobu

jablka plněná rybím salátem

Jak na to 

Jablka rozkrojíme na půlky, které vydlabeme a vytřeme citronovou šťávou.

Nálev z ryby slijeme a maso smícháme s jemně nasekanou jablečnou dužninou, drobně nakrájenou červenou cibulí, paprikou, petrželkou a na nudličky nakrájenou čekankou. Osolíme, opepříme a okyselíme citronovou šťávou.

Umíchaným salátem naplníme jablka a ozdobíme je lístky rukoly nebo brutnáku.

Ludmila Uhrová, Třebíč 

Švédské brambory

Potřebujeme 

  • 1200 g malých brambor
  • 100 g másla
  • 120 g strouhanky
  • sůl

Jak na to

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě a po vychladnutí je oloupeme. Na pánvi na rozpuštěném másle usmažíme dozlatova jemně prosetou strouhanku, v ní obalíme celé brambory a pozvolna je ohřejeme.

Varianta

  • 1200 g brambor
  • 100 g másla
  • po 1 lžičce moučkového cukru a soli
  • pór na zdobení

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě. Po oloupání je nakrájíme na kostičky, ty dáme do pekáčku s rozpuštěným máslem, poprášíme je cukrem a za častého promíchávání je v troubě upečeme dozlatova. Na talíři je ozdobíme nasekaným pórkem.

Ivan Veselý, Žebrák 

Treska po lofotsku

Potřebujeme

  • tresčí filé
  • bobkový list
  • kuličky nového koření a pepře  
  • i

    Poměr surovin si zvolíme podle velikosti pekáče a podle toho, jak výrazně má převažovat chuť zelí.

    kysané zelí
  • sádlo
  • suché bílé víno
  • kysanou smetanu
  • strouhaný tvrdý sýr
  • máslo
  • sůl

Jak na to

Tresčí filé nakrájíme na kousky a vložíme je do osolené vroucí vody, ale nevaříme, rybu pouze necháme několik minut „táhnout“. Do vody můžeme podle chuti přidat bobkový list, kuličku nového koření a 4 kuličky pepře.

Mezitím podusíme zelí s kouskem sádla doměkka. Dno vymazaného pekáče pak pokryjeme vrstvou zelí, pokapeme je bílým vínem, na zelí navrstvíme tresku a toto opakujeme − nahoře musí být vrstva zelí.

Vše v pekáči zalijeme kysanou smetanou, posypeme strouhaným sýrem, poklademe lupínky másla a pečeme v troubě asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Olga Štěpničková, Praha 2

Rybí koláč (Fikkaggen)

Potřebujeme

  • 600 g uvařené mořské ryby
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • mletý muškátový květ
  • sůl

Jak na to

Vařené rybí maso zbavíme kostí, nadrobno je pokrájíme, utřeme s máslem, přidáme sůl, muškátový květ, žloutky, strouhanku, sníh z bílků a vše zlehka promícháme. Těsto upečeme ve vymazané formě nebo v pekáči. Koláč podáváme studený.

Olga Nováková, Oldřichov

Norský ovocný koláč

Potřebujeme

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g rostlinného tuku do pečiva
  • 70 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • čtvrt lžičky prášku do pečiva
  • 5 lžic mléka

na náplň

  • 600 ml mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 70 g cukru
  • 70 g másla
  • 300 g směsi drobného ovoce podle sezony

Norský ovocný koláč

Jak na to

Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidáme změklý tuk, vejce a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme a necháme v chladu půl hodiny odpočinout.

Těsto poté rozválíme a položíme je na plech s okrajem. Ze zbytku těsta spleteme copánek a položíme ho po obvodu těsta.

Na těsto položíme plát pečicího papíru a opatrně ho přitiskneme k těstu (můžeme jej zatížit suchou čočkou). Koláč zvolna pečeme v předehřáté troubě 15 minut, pak sejmeme papír a těsto dopečeme a necháme vychladnout.

Koláč můžeme posypat i dobře vypraným sušeným ovocem, máčeným v citronové nebo pomerančové šťávě, ovocném čaji nebo v alkoholu.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, ještě do horké hmoty vmícháme máslo a za stálého míchání pudink vychladíme ve studené vodní lázni. Chladným pudinkem potřeme těsto, pudink posázíme ovocem a koláč necháme v chladu zatuhnout.

Kamil Srb, Lhota

Červená kaše – dezert

Potřebujeme

  • červený a černý rybíz
  • maliny
  • ostružiny
  • cukr
  • škrobovou moučku
  • šlehačku

Jak na to

Ovoce podusíme v menším množství vody, prolisujeme je, šťávu osladíme, zahustíme škrobovou moučkou a povaříme na hustší kaši. Tu nalijeme do formy vypláchnuté studenou vodou a necháme ji ztuhnout v lednici. Ztuhlý dezert vyklopíme z formy na talíř a ozdobíme jej šlehačkou.

Olga Štěpničková, Praha 2

Šunka v aspiku

Potřebujeme

  • skleničku pikantní zeleninové směsi (Moravanky apod.)
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • sáček želatiny na tlačenku
  • 8 plátků šunky
  • sladkokyselé okurky šunka v aspiku

Jak na to

Zeleninu scedíme, nálev uchováme. Sáček želatiny na tlačenku připravíme podle návodu, na přípravu použijeme nálevy ze zeleniny a z okurek.

Na plátky šunky rozdělíme zeleninu, vejce nakrájená na kousky, nakrájené okurky, plátky stočíme do závitků, které položíme do plastové misky.

Zalijeme je želatinou, necháme ztuhnout v chladnu a nakrájíme je na dílky, které ozdobíme kousky zeleniny.

Blanka Poláčková, Křivoklát 

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínuspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS