Řekne–li se severská kuchyně, každému se okamžitě vybaví švédské stoly. O jejich podobě, kterou známe my, však Švédové nic nevědí. Oni mají svůj smörgasbord, tedy stůl, u něhož si každý připraví obložený chléb.
Těžko říci, jak mýtus švédských stolů vznikl, skutečností však je, že severská kuchyně je patrně nejracionálnější, nejzdravější a zároveň asi nejjednodušší kuchyní na světě.
Základem jsou ryby a další plody moře, jež po přípravě často voní po kopru, ke specialitám patří lutefisk, což je sušená treska, či raköret (losos, jenž se nechává tři měsíce zrát) a také raci, kteří dokonce mají svůj svátek.
Vikingským odkazem je uvařená uzená ovčí hlava, jež se podává rozseknutá na půl. Vůbec skopové a hovězí maso má přednost před téměř nepoužívaným vepřovým, milované jsou sobí steaky.
Severská kuchyně preferuje bohaté snídaně plné mléka (až 14 druhů) a ovčích a kozích sýrů, džemu a ovesných vloček, obědvá se v pozdějším odpoledni, večeře bývají povětšinou už jen lehké, tzv. studené.
Nedostatek sluníčka Seveřané nahrazují hojností ovoce a zeleniny, zdroj vitaminů vyhledávají zejména v nakládaných tuřínech, zelí a kapustě.
Filé uvaříme ve slané vodě s pepřem (čím méně vody, tím lépe). Mouku smícháme s květem, důkladně ji rozkvedláme v mléce a to vlijeme do vývaru, z něhož jsme předtím vybrali rybu.
Vaříme 2−3 minuty (pozor: nepřipálit!). Vrátíme rybu, přidáme hrášek a před podáváním polévku pochopitelně přihřejeme. Můžeme zdobit sekaným koprem.
Ivan Veselý, Žebrák
Rybu vyčistíme, odstraníme šupiny, důkladně potřeme zvenku i zevnitř solí a necháme 60 minut odležet.
Mezitím uvaříme rýži. Vejce nakrájíme na malé kousky a smícháme je se zchladlou rýži a smetanou. Směs dochutíme solí a pepřem a naplníme jí štiku, kterou položíme do vymazaného pekáče, potřeme ji rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou.
Pečeme v rozpálené troubě při 225 °C asi 10 minut, potom teplotu snížíme na 190 °C. Do pekáče přilijeme trochu vody se smetanou a rybu touto směsí občas potřeme. Doba pečení závisí na velikosti štiky, většinou ji pečeme 30 až 40 minut.
Marta Kocourková, Dolní Metelsko
Jablka rozkrojíme na půlky, které vydlabeme a vytřeme citronovou šťávou.
Nálev z ryby slijeme a maso smícháme s jemně nasekanou jablečnou dužninou, drobně nakrájenou červenou cibulí, paprikou, petrželkou a na nudličky nakrájenou čekankou. Osolíme, opepříme a okyselíme citronovou šťávou.
Umíchaným salátem naplníme jablka a ozdobíme je lístky rukoly nebo brutnáku.
Ludmila Uhrová, Třebíč
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě a po vychladnutí je oloupeme. Na pánvi na rozpuštěném másle usmažíme dozlatova jemně prosetou strouhanku, v ní obalíme celé brambory a pozvolna je ohřejeme.
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě. Po oloupání je nakrájíme na kostičky, ty dáme do pekáčku s rozpuštěným máslem, poprášíme je cukrem a za častého promíchávání je v troubě upečeme dozlatova. Na talíři je ozdobíme nasekaným pórkem.
Ivan Veselý, Žebrák
Poměr surovin si zvolíme podle velikosti pekáče a podle toho, jak výrazně má převažovat chuť zelí.
Tresčí filé nakrájíme na kousky a vložíme je do osolené vroucí vody, ale nevaříme, rybu pouze necháme několik minut „táhnout“. Do vody můžeme podle chuti přidat bobkový list, kuličku nového koření a 4 kuličky pepře.
Mezitím podusíme zelí s kouskem sádla doměkka. Dno vymazaného pekáče pak pokryjeme vrstvou zelí, pokapeme je bílým vínem, na zelí navrstvíme tresku a toto opakujeme − nahoře musí být vrstva zelí.
Vše v pekáči zalijeme kysanou smetanou, posypeme strouhaným sýrem, poklademe lupínky másla a pečeme v troubě asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Olga Štěpničková, Praha 2
Vařené rybí maso zbavíme kostí, nadrobno je pokrájíme, utřeme s máslem, přidáme sůl, muškátový květ, žloutky, strouhanku, sníh z bílků a vše zlehka promícháme. Těsto upečeme ve vymazané formě nebo v pekáči. Koláč podáváme studený.
Olga Nováková, Oldřichov
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidáme změklý tuk, vejce a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme a necháme v chladu půl hodiny odpočinout.
Těsto poté rozválíme a položíme je na plech s okrajem. Ze zbytku těsta spleteme copánek a položíme ho po obvodu těsta.
Na těsto položíme plát pečicího papíru a opatrně ho přitiskneme k těstu (můžeme jej zatížit suchou čočkou). Koláč zvolna pečeme v předehřáté troubě 15 minut, pak sejmeme papír a těsto dopečeme a necháme vychladnout.
Koláč můžeme posypat i dobře vypraným sušeným ovocem, máčeným v citronové nebo pomerančové šťávě, ovocném čaji nebo v alkoholu.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, ještě do horké hmoty vmícháme máslo a za stálého míchání pudink vychladíme ve studené vodní lázni. Chladným pudinkem potřeme těsto, pudink posázíme ovocem a koláč necháme v chladu zatuhnout.
Kamil Srb, Lhota
Ovoce podusíme v menším množství vody, prolisujeme je, šťávu osladíme, zahustíme škrobovou moučkou a povaříme na hustší kaši. Tu nalijeme do formy vypláchnuté studenou vodou a necháme ji ztuhnout v lednici. Ztuhlý dezert vyklopíme z formy na talíř a ozdobíme jej šlehačkou.
Olga Štěpničková, Praha 2
Zeleninu scedíme, nálev uchováme. Sáček želatiny na tlačenku připravíme podle návodu, na přípravu použijeme nálevy ze zeleniny a z okurek.
Na plátky šunky rozdělíme zeleninu, vejce nakrájená na kousky, nakrájené okurky, plátky stočíme do závitků, které položíme do plastové misky.
Zalijeme je želatinou, necháme ztuhnout v chladnu a nakrájíme je na dílky, které ozdobíme kousky zeleniny.
Blanka Poláčková, Křivoklát
Pro Receptář.
Nejnovější diskuse
Nejčtenější diskuze
Nejživější diskuze
Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat
Řez okrasných dřevin - jak a kdy prořezávat
Orchideje - úspěšné pěstování doma i venku
Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie
Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék
Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort
Houby - sběr, pěstování, recepty