Obliba grilování vybízí výrobce, aby přicházeli s novými nápady, které usnadní grilování. Objevují se jak v konstrukcích grilů, tak v sortimentu grilovacího příslušenství. Zřejmé je to například v nabídce rybích roštů různých velikostí, které kopírují tvar ryb a brání rozpadu křehkého masa.

Ryba upečená na kameni vedle ohniště má jistě své přírodní kouzlo, nicméně díky roštu můžeme stejně dobře a rychle upéci hostům hned několik ryb naráz.

Zajímavými pomůckami jsou třeba rozprašovače oleje (na rošt i pokrm), dokoupit lze motorek na rožeň a další novinky na trhu.¨

Jak a čím si usnadnit grilování

Do grilovaného masa se nesmí píchat vidličkou, aby z něj nevytekla drahocenná šťáva. Proto je tak důležitá paktická obracečka nebo spolehlivé kleště.

Ruční dmychadlo urychlí rozžhavení grilu a také pomůže zachovat rovnoměrný žár pod celým roštem.

Speciální jehly pro grilování masa bývají opatřeny posuvnými hroty, které umožní maso pevně přitáhnout, aby se při grilování neprotáčelo.

Na domácí grilování stačí dvanáctivoltový motorek.

Podpálení dřevěného uhlí nebo briket usnadní podpalovače, prodávané v balení od jednoho do pěti litrů, některé firmy vyrábějí i ekologické biopodpalovače.

Grilované maso vyžaduje speciální steakový příbor s pilkovým nožem na krájení masa.

Šikovné rošty usnadní manipulaci s grilovanými potravinami a ochrání prsty před popálením. Vyrábějí se v různých velikostech.

Speciální rošty se vyrábějí nejen na ryby, ale například i pro grilování kukuřice.

Po každém grilování je nutné rošt dobře vyčistit – vyplatí se pořídit si speciální kartáč.