Slezská pivní polévka

Potřebujeme

  • 500 ml světlé desítky
  • 100 g rozinek
  • 30 g cukru
  • 100 g kostiček chleba
  • 1 lžíci škrobové moučky
  • 2 žloutky
  • mletou vanilku a skořici

Jak na to

Do hrnce nasypeme rozinky, cukr a chleba a zalijeme je 500 ml vody. Když se voda vaří, vmícháme do ní v trošce piva rozšlehaný škrob, přidáme vždy špetku vanilky a skořice, vlijeme zbytek piva a provaříme.

Ve sběračce polévky dobře rozšleháme žloutky, obsah vlijeme zpátky do hrnce a ještě chvilku povaříme.

Ivan Veselý, Žebrák

Okurková polévka

Potřebujeme

  • 600 g kostí
  • 50 g okurek kvašáků
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 bulvy celeru
  • 1 cibuli
  • 6 středně velkých brambor
  • sůl
  • 2 lžičky smetany
  • kopr

Jak na to

Uvaříme vývar z kostí a zeleniny. Přecedíme, přidáme brambory nakrájené na kostičky a na hrubém struhadle nastrouhané okurky kvašáky. Po uvaření brambor a okurek přidáme smetanu a nadrobno posekaný čerstvý kopr.

Olga Štěpničková, Praha

Uzené maso s kapustou

Potřebujeme

  • 400 g uzené kýty
  • 600 g kapusty
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce sádla
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Jak na to

V kastrolu zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou kapustu, nepatrně podlijeme, osolíme, opepříme a dusíme doměkka a nakonec kapustu dochutíme utřeným stroužkem česneku.

Uzenou kýtu nakrájíme na plátky, které opečeme na pánvi, nebo ji nakrájíme na kostky a prohřejeme společně s kapustou. Podáváme s vařenými brambory nebo noky.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Slezské zelí

Potřebujeme

  • 1 hlávku zelí
  • 2 syrové brambory
  • slaninu
  • sůl

Jak na to

Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme, přidáme pokrájené zelí, podlijeme vodou, mírně osolíme a dusíme.

Poloměkké zelí, které jsme vydusili na šťávu, zahustíme jemně nastrouhanými bramborami, trochu je podlijeme a dovaříme doměkka.

Jitka Švecová, Boskovice

Vepřová kotleta se sušenými švestkami

Potřebujeme

  • 1 kg vepřové kotlety bez kosti
  • 150 g sušených švestek bez pecek
  • sůl
  • majoránku
  • 100 g sádla

Jak na to

Vepřovou kotletu očistíme, ve středu kotlety uděláme tenkým nožem po délce malou kapsu, do které vtlačíme umyté sušené švestky.

Maso osolíme a potřeme majoránkou, vložíme na plech vytřený sádlem, lehce podlijeme vodou, aby se maso nevysušilo, a upečeme doměkka a dozlatova. Podáváme s vařeným bramborem.

Olga Štěpničková, Praha

Vepřové kotlety v kyselém zelí

Potřebujeme

  • 4 prorostlejší vepřové kotlety s kostí
  • 1 lžíci sádla
  • 1 cibuli
  • 500 g kyselého zelí
  • kmín
  • sůl a cukr
  • 1 syrovou bramboru

Jak na to

Kotlety naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme, okmínujeme a na rozpáleném sádle z obou stran opečeme.

Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dorůžova, vše podlijeme a maso dusíme do poloměkka.

Přidáme pokrájené zelí, znovu podlijeme a dusíme, až jsou zelí a maso měkké.

Zelí zahustíme najemno strouhanou bramborou, podle chuti osolíme a přisladíme a ještě chvíli povaříme, aby zmizela chuť syrové brambory.

Podáváme s opečenými brambory nebo s chlebem.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Vepřový prejt s pohankou a kyselým zelím

Potřebujeme

  • 1 kg pohanky
  • 750 g vepřového masa
  • sůl a pepř
  • 1 cibuli
  • sádlo
  • vepřová slezina nebo vepřová krev
  • 5 stroužků česneku
  • majoránku
  • nové koření
  • 1 kg kysaného zelí
  • 2 velké brambory
  • 100 g mouky
  • 100 g špeku

Jak na to

Pohanku dobře propláchneme horkou vodou, zalijeme ji 1 l vody a podusíme ji v troubě.

Mezitím uvaříme vepřové maso, které nejprve osolíme a opepříme.

Uvařenou pohanku dáme vychladnout a přidáme k ní nakrájené (namleté) maso a umletou slezinu nebo vepřovou krev. Přidáme na sádle osmaženou nakrájenou cibuli, třený česnek, pepř, majoránku, sůl a nové koření.

Celou směs zalijeme vývarem z vepřového masa a prejt pak upečeme v dobře vyhřáté troubě na dobře vymazaném pekáči.

Dále dáme vařit kyselé zelí, které zahustíme zásmažkou z rozpuštěného špeku a mouky, přidáme nastrouhané syrové brambory a necháme je krátce povařit.

Jako přílohu jsou vhodné vařené brambory nebo chleba.

Taťána Kartalová, Ústí nad Orlicí

Slezský řízek

Potřebujeme

  • 400 g vepřové kýty
  • 100 g slaniny
  • 400 g brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje
  • mletý pepř a sůl

Jak na to

Maso nakrájíme na řízky, naklepeme je, nařízneme okraje, protáhneme slaninou, mírně osolíme a z obou stran pomoučíme.

Syrové brambory jemně nastrouháme, necháme okapat vodu přes cedník, přidáme mouku, vejce pepř, sůl a ze všeho umícháme těstíčko. Obalíme v něm řízky a z obou stran je osmažíme v rozpáleném oleji.

Jako přílohu podáváme bramborovou kaši a saláty z čerstvé nebo sterilované zeleniny.

Gerhard Schikora

Hlučínské masové placky

Potřebujeme:

  • 500 g jehněčího masa
  • 500 g vepřové plece
  • 1 cibuli
  • 4 žemle
  • sardelové máslo
  • 1 vejce
  • sádlo nebo máslo na pečení
  • citronovou kůru
  • pepř a sůl

Jak na to

Odblaněné jehněčí rozemeleme spolu s vepřovým masem a pomažeme je sardelovým máslem, přidáme namočené a vymačkané žemle, vejce, jemně nakrájenou cibuli, citronovou kůru, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme.

Tvarujeme menší placky, které na omeletníku na sádle nebo másle z obou stran opečeme. Podáváme s americkými bramborami.

Ivan Veselý, Žebrák

Slezské kysličky

Potřebujeme

  • 1 kg brambor
  • 2 žloutky
  • 250 ml sladké kysané smetany
  • 2 lžíce másla
  • mletý pepř a sůl
  • pažitku

Jak na to

Syrové oloupané brambory nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme brambory, sůl, pepř a dusíme doměkka. Přidáme smetanu s rozkvedlanými žloutky a pažitkou a dodusíme.

Olga Štěpničková, Praha

Šimlena z Hrabyně

Potřebujeme

  • 1 l mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 kelímek povidel
  • 1 kelímek šlehačky

Jak na to

Všechny ingredience promícháme a podáváme s knedlíkem.

Jaroslav Holý, Melč

Králík na švestkách

Potřebujeme

  • zadek z králíka
  • slaninu
  • drcený pepř a tymián
  • 1 citron
  • 150 g vypeckovaných sušených švestek
  • 250 ml sladšího červeného vína
  • 200 g švestkových povidel
  • 40 g mandlí
  • sůl

Jak na to

Králičí zadek odblaníme a nasekáme na porce, které prošpikujeme špalíčky slaniny obalenými v pepři a tymiánu. Porce pokapeme šťávou z půlky citronu a necháme chvíli rozležet.

Propláchnuté sušené švestky zalijeme 150 ml vína a necháme je nabobtnat.

Maso vložíme do pekáče, osolíme, trošku posypeme tymiánem a pepřem, podlijeme vínem, troškou vody a zakryté je zvolna pečeme do poloměkka.

Zalijeme je vínem s máčenými švestkami, vmícháme švestková povidla, která předem rozmícháme s troškou vína nebo vody, oloupané a na nudličky nakrájené mandle a králíka dopečeme doměkka.

Nakonec podle chuti zakápneme citronovou šťávou.

Vladislav Slezák, Kunratice

Fazulky čili fazolové placky

Potřebujeme

  • 750 g fazolí
  • 250 g brambor
  • 1 vejce
  • 4 lžíce mouky
  • 1 klobásu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžičku majoránky
  • 3 lžíce soli
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 1 lžičku kmínu
  • 1 lžíci oleje

Jak na to

Fazole namočíme přes noc a druhý den je v téže vodě uvaříme.

Brambory oloupeme, uvaříme, dáme do hrnce k vařeným fazolím a vše rozmixujeme dohladka. Do hmoty přidáme nakrájenou klobásu, rozkvedláme vejce, vmícháme mouku a utřený česnek. Vše osolíme, opepříme a řádně promícháme.

Z těsta pak na pánvi smažíme placky.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Černé halečky (knedlíky)

Potřebujeme

  • 10 syrových brambor
  • 2 vejce
  • 4 rohlíky
  • trošku hladké a polohrubé mouky

Jak na to

Brambory jemně nastrouháme, rohlíky nakrájené na kostičky osmahneme a spolu s vejci a moukou vmícháme do brambor. Ze vzniklého těsta tvarujeme koule, které vaříme 15 minut v osolené vodě.

Jaroslav Holý, Melč

Bigos

Potřebujeme

  • 500 g hovězího
  • 500 g vepřového masa
  • 300 g kuřecího nebo krůtího masa
  • 1 až 2 klobásy
  • 1 malou hlávku bílého zelí
  • 500 g kysaného zelí z bečky
  • 100 g slaniny
  • 2 hrsti sušených hub
  • 6 menších cibulí
  • kmín
  • ocet
  • cukr a sůl,
  • sádlo nebo olej

Jak na to

Všechno maso nakrájíme na kostky.

Pak v prvním kastrolu na tuku orestujeme 2 jemně nakrájené cibule, přidáme pokrájené kysané zelí, trochu podlijeme a pod pokličkou dusíme.

Ve druhém kastrolu osmahneme opět 2 nakrájené cibule, přidáme jemně na-krájené hlávkové zelí, ochutíme je octem a cukrem, osolíme, okmínujeme a rovněž dusíme.

Ve třetím velkém kastrolu rozpustíme slaninu, na ní osmahneme zbylé cibule, přidáme hovězí maso a opečeme je, vlijeme předem namočené houby i s tekutinou a maso půl hodiny pod pokličkou dusíme.

Pak vmícháme vepřové, necháme je zatáhnout, přidáme kostky drůbežího, znovu mírně osolíme, opepříme a pokmínujeme a dusíme, až je všechno maso měkké. Nakonec vmícháme půlkolečka klobásy a obojí zelí.

Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Ivan Veselý, Žebrák

Beskydský jehněčí guláš

Potřebujeme

  • 600 g jehněčího masa
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g slaniny
  • 2 cibule
  • sůl a pepř
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžičku sladké papriky
  • 100 g rajského protlaku
  • 1 feferonku
  • 300 ml vývaru
  • 2 barevné papriky
  • 2 naťové cibule

Jak na to

Maso odblaníme, zbavíme tuku a nakrájíme na kostičky. Nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme maso, lehce ho opečeme, osolíme, opepříme, podle potřeby podlijeme vodou a zvolna dusíme do poloměkka.

Šťávu vydusíme na tuk, maso zaprášíme moukou, chvíli pečeme, posypeme mletou paprikou a promícháme. Přidáme rajský protlak, nakrájenou feferonku, zalijeme vývarem, promícháme a zvolna dusíme, až je maso měkké.

Nakonec do guláše vmícháme na nudličky nakrájené papriky, kolečka naťové cibule a vše ještě krátce podusíme.

Luboš Dupač, Nesvačily

Slezská vařonka

Na 1 litr potřebujeme

  • 200 g cukru krupice
  • 300 ml vody
  • 150 g včelího medu
  • plátky citronu
  • 600 ml vodky
  • kousek skořice
  • 6 hřebíčků
  • 3 kuličky nového koření

Jak na to

Z cukru připravíme za stálého míchání světlý karamel, do něj vmícháme med, zalijeme vodou, přidáme koření a necháme provařit.

Vývar přecedíme přes plátýnko, přidáme vodku a znovu zahřejeme.

Horký nápoj nalijeme do sklenic a podáváme s plátky citronu. Do sklenice můžeme přidat malou lžičku másla a lístek čerstvé meduňky.

Milena Novotná, Olešnice

Foto Jiří Poláček