Potřebujeme
- 1,2 až 1,5 kg srnčí kýty
- máslo
- olej, sůl, koření na divočinu, pepř
- červené víno
- vývar
- 200 ml smetany
na peřinku
- 150 g žampionů
- 2 zelená jablka
- 2 žloutky
- 50 g mletých mandlí
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce jemné strouhanky
- sníh ze 2 bílků
Jak na to
Očištěné a odblaněné maso osolíme, opepříme, potřeme kořením na divočinu a prudce opečeme ze všech stran ve vymazaném pekáči. Podlijeme vínem a vývarem, pekáč zakryjeme pokličkou a pečeme v troubě za občasného podlévání vínem a vývarem.
Připravíme si peřinku: V míse smícháme nadrobno pokrájené žampiony, nahrubo nastrouhaná jablka, žloutky, mandle, mouku, strouhanku, sůl, pepř a sníh z bílků. Směs má být středně hustá.
Téměř měkké maso v pekáči potřeme směsí a zapékáme je 20 až 30 minut. Hotové maso vyjmeme, do vypečené šťávy vmícháme smetanu a vývar a krátce povaříme. Podáváme s bramborem, ale ani knedlík není špatný.
Olga Valentová, Borotín