Hermelín s brusinkami
Potřebujeme
- plátky veky
- zralý, ale tvrdší sýr Hermelín
- 20 dkg brusinek
- 1 pomeranč
- 5 dkg hnědého cukru
- petrželku, pažitku
- tymián
- stroužek česneku
- olivový olej
- pepř
Jak na to
Brusinky povaříme s pomerančovou kůrou.
K nasekané petrželce a pažitce přidáme tymián a prolisovaný česnek, přimícháme olej a ochutíme pepřem. V této směsi obalíme plátky veky a položíme je na mřížku rozpáleného grilu.
Hermelín nakrájíme na plátky, které také obalíme v bylinkové směsi. Z jedné strany opečené plátky veky obrátíme a položíme na ně vždy dva plátky sýra. Grilujeme, dokud sýr nezačne přetékat přes okraj chlebíčků. Hotové sýrové toasty přelijeme brusinkovou omáčkou.
Kozí sýr s bůčkem
Potřebujeme
- 25 dkg uzeného bůčku
- lžíci rostlinného oleje, 2 malé kozí sýry
- listy rokety
na zálivku
- stroužek česneku
- lžičku hořčice
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Jak na to
Na oleji opečeme dokřupava kostičky nakrájeného uzeného bůčku.
V alobalových miskách rozpékáme asi 5 minut na grilu kozí sýry rozkrojené vodorovně na poloviny, dokud se sýr nezačne roztékat a nevytvoří se na něm hnědá kůrka.
Na talíře rozprostřeme roketu, posypeme ji kostičkami bůčku a přelijeme zálivkou. Doprostřed naservírovaného salátu položíme kolečko sýra a podáváme.
Alpské brambory
Potřebujeme
- 1 kg brambor
- 1 lžičku kmínu
- 3 cibule, slunečnicový olej
- 15 dkg ementálského sýra
- špetku mletého pepře
- 1 lžičku mletého kmínu,
- 1 lžičku majoránky
- sůl
- 2 lžíce sekané pažitky nebo cibulové nati
Jak na to
Brambory uvaříme ve slupce s kmínem téměř doměkka. Prochladlé je oloupeme a nakrájíme na plátky.
Oloupanou a nakrájenou cibuli osmažíme v hlubší pánvi na oleji dosklovita. Přidáme brambory, sůl a pepř a pečeme je za stálého obracení asi 10 minut dokřupava.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadlu. Pánev s bramborami stáhneme z ohně a přidáme strouhaný sýr, kmín, majoránku a sekanou pažitku. Vše promícháme a hned podáváme.
Tvarůžkové kotlety
Potřebujeme
- 4 kotlety
- 1 balíček tvarůžků
- 1 cibuli
- olej na potírání
- barevný mletý pepř, sůl
Jak na to
Do kotletek prořízneme kapsu, mírně je naklepeme, osolíme, opepříme a do každé vložíme kolečka cibule a jeden tvarůžek. Maso řádně spíchneme, aby sýr nevytékal a kotlety grilujeme za občasného potírání olejem, který můžeme ještě vylepšit přidáním česneku.
Pikantní rajčatový salát
Potřebujeme
- 500 g velkých zralých rajčat
- 1 citron
- 3 jarní cibulky
- 1 lžíci nasekaného koriandru
- 1 lžíci nasekané máty
- snítky máty na ozdobu
- špetku pískového cukru, sůl
Jak na to
Na kolečka nakrájená rajčata dáme do mísy, ocukrujeme je a lehce osolíme. Půlku citronu nakrájíme na čtyři dílky a ty ještě dále i s kůrou nakrájíme příčně na nudličky. Položíme je na rajčata, posypeme jemně nasekanou cibulkou i s natí a bylinkami. Vše zakapeme šťávou z druhé poloviny citronu, dáme do lednice vychladit a před podáváním ozdobíme snítkami máty.
Makrela po formansku
Potřebujeme
- 4 makrely
- 2 romadury
- sůl, česnek
- lžíci oleje
- kmín
- olej s paprikou na potření
Jak na to
Dobře uleželé romadury utřeme se solí, česnekem, kmínem a lžící oleje. Směsí naplníme břišní dutiny ryb, spíchneme, potřeme olejem smíchaným s paprikou a grilujeme 10 minut z každé strany.
Krůtí kapsy se sýrem
Potřebujeme
- 4 krůtí plátky o váze asi 25 dkg
- sůl, pepř
- 4 porce sýra (např. camembert nebo nastrouhanou mozzarellu)
- 8 plátků anglické slaniny
- slunečnicový olej
- citronovou šťávu
- lístky čerstvé šalvěje
Jak na to
Do každého řízku uděláme kapsu, kterou vytřeme solí a pepřem, do kapsy dáme kousek sýra a lístek šalvěje.
Dvěma plátky slaniny obalíme každý naplněný řízek (můžeme ji upevnit párátky).
Olej smícháme s citronovou šťávou, potřeme jím kapsy a opečeme je na grilu.
Sýrové ražniči s holubinkami
Menší kostky moravského bochníku nebo eidamu balíme do plátků anglické slaniny a na otáčivou jehlu je střídavě napichujeme s kloboučky malých tvrdých holubinek (např. mandlovou, kolčaví, nazelenalou) a kolečky cibule.
Špíz pečlivě zabalíme do alobalu a asi 10 minut grilujeme na mírném ohni. Podáváme s rajským či okurkovým salátem a bílým pečivem.
Arabský chléb
Potřebujeme
- 50 dkg hladké mouky
- 1,5 dkg droždí
- vodu
- sůl, olej
Jak na to
Z droždí a několika lžic vody připravíme kvásek. Ve vyhřáté míse zaděláme mouku smíchanou se solí, kvásek a teplou vodu na tužší těsto. Do těsta přidáme lžíci oleje. Těsto potřeme olejem a necháme kynout asi 2 hodiny na dvojnásobný objem. Rozdělíme na 8 dílů. Z každého dílu vypracujeme placku asi 1/2 cm silnou. Placky poprášíme moukou a necháme přikryté asi půl hodiny v teple. Těsto shora navlhčené vodou pečeme ve vyhřáté troubě na vymaštěném plechu 10 minut.
Autoři receptů a fotografií: Eliška Pospíšilová, Marta Kocourková, Eva Skoumalová, Ivan Veselý; Lukáš Hausenblas, Shutterstock a archiv