Rybí svítek

400 g ryby osolíme a podusíme pod poklicí. Nepodléváme – sůl z masa vytáhne vodu a ryba ji pustí.

Podušené maso pomeleme, promícháme se 2 až 3 žloutky (podle velikosti vajec), jemně nakrájenou petrželkou a pro zjemnění se 2 až 3 lžícemi mléka.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně jej vmícháme do směsi, hustotu podle potřeby upravíme strouhankou.

Dáme do vymaštěného pekáčku a v troubě upečeme.

Ryba mnoha chutí

Porce ryby osolíme, okořeníme mletým zázvorem, dáme do misky, zalijeme světlým pivem a necháme asi hodinu v chladnu.

Porce pak přidáme na kolečka osmahnuté cibule, opět zalijeme pivem (jen tolik, aby porce byly těsně pod hladinou), poprášíme mletou sladkou paprikou, posypeme kmínem a zaručeně čistou, strouhanou citronovou kůrou a podusíme doměkka.

Ryba ve zlatém kabátku

Kabátek připravíme tak, že plnotučnou hořčici umícháme se strouhaným nízkotučným sýrem v takovém poměru, abychom získali zlatou pastu.

Každou porci ryby po všech stranách potřeme pastou (čím vyšší vrstva, tím lépe), zabalíme je do alobalu a zvolna pečeme v troubě asi 30 minut.

Před dokončením rozevřeme alobal a ryby necháme asi 10 minut dopéci.

Rybí bramboráčky

Všechna zmíněná rybí jídla dobře doplní vařené brambory se zeleninovou přílohou.

Umeleme 300 g rybího masa a velkou cibuli, promícháme se 600 g strouhaných brambor (syrové můžeme doplnit vařenými), 100 g hrubé mouky, rozšlehaným vejcem a nakonec osolíme a okořeníme moka lžičkou majoránky.

Vypracujeme těsto, lžící tvarujeme malé bramboráčky a na teflonové pánvi nebo lívanečníku je upečeme.