3. 10. 2009

Zvěřinové steaky s hruškami

Steak ze zvěřiny si už kvůli svému původu říká o úpravu, která navodí atmosféru lesa plného slibných vůní. Přesně takový je recept, v němž účinkuje šalotka, česnek, portské víno, brusinky, hrušky, celer, tuřín...

Na 4 porce potřebujeme

  • 4 steaky ze zvěřiny
  • hrubě mletý černý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce portského vína
  • 120 ml hovězího vývaru
  • 200 g brusinek
  • 2 hrušky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 malý bulvový celer
  • 2 sladké brambory
  • 2 brambory
  • 1 malý tuřín
  • 40 g másla

Zvěřinové steaky s hruškami

Jak na to

  1. Připravíme rösti: Celer, sladké brambory, brambory a tuřín nahrubo nastrouháme a vymač­káme tekutinu. Vše osolíme, opepříme a v míse promícháme.
  2. V
    i

    Co jsou rösti

    Původně si placku z hrubě nastrouhaných vařených nebo syrových brambor pekli nebo smažili ve Švýcarsku hlavně ke snídani. Odtud také pochází její název. Postupně se placka v různých variantách stala hlavním jídlem nebo přílohou a jako švýcarský národní pokrm pronikla i do mezinárodní kuchyně. Různé kombinace se sýrem, slaninou, těstovinami, šunkou, cibulí, různým kořením, rajčaty a paprikami, případně i mlékem jsou pokládány za regionální speciality Švýcarska. Například ve francouzsky mluvící části země se do rösti přidává šunka, rajčata, čerstvé papriky a švýcarský Gruyerský sýr. V Curychu dávají přednost slanině, rajčatům, cibulí a kmínu, v Bernu zase placku se slaninou vylepšují mlékem a kmínem.

    e velké žáruvzdorné nádobě (průměr asi 25 cm) zpěníme polovinu másla, přidáme nastrouhanou zeleninu a stlačíme z ní kompaktní placku. Povrch poklademe kousky zbylého másla, překryjeme alobalem. Pečeme 15 minut, dalších 20 až 25 minut bez alobalu dozlatova.
  3. Steaky osušíme, okořeníme hrubě mletým pepřem a smažíme je z každé strany 3 až 4 minuty na pánvi s nepřilnavým povrchem. Vyjmeme je z pánve a udržujeme teplé.
  4. V pánvi pak za stálého míchání minutku smažíme šalotku a utřený česnek, přilijeme portské víno a pova­říme. Ze stěn pánve seškrábeme výpečky, vmícháme vývar a brusinky a vaříme, dokud brusinky nezměknou.
  5. Do pánve přidáme čtvrtky hrušek a při mírné teplotě je 2 až 3 minuty prohříváme. Přidáme cukr a podle chuti osolíme a opepříme.
  6. Šťávu z odložených steaků slijeme do pánve a zlehka ji promícháme s ovocnou omáčkou, kterou přelijeme na talíře nakladené steaky, hrušky a rösti nakrájené na díly jako koláč.

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

(VWPsQNu%-gMkQNs6JyvjFo), 16. 11. 2008, 19:34

chtěl bych se zeptat jaká by byla k tomu vhodná příloha

RE:

(Jiří), 5. 10. 2009, 10:55

Přílohou jsou rösti.

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS