sladkokyselé vepřové kostičky na medu

Maso na medu

Také občas ozvláštníte chuť pečeného masa medem? Nabízíme recepty na úpravu hovězího, vepřového a jehněčího masa, ve kterých med hraje důležitou roli. Použít ho můžete též k přípravě mletého nebo šunky.

Sladkokyselé vepřové kostičky

Asi 200 g mírně osolené vepřové kýty nakrájíme na nudličky, které obalíme v těstíčku z rozšlehaného vejce a škrobové moučky.

Nudličky prudce opečeme na pánvi s rozpáleným olejem – pánví potřásáme, aby se maso opeklo ze všech stran.

Na talíři je pak přelijeme sladkokyselou omáčkou, kterou připravíme takto:

V kastrolu zpěníme na oleji jednu drobně nakrájenou větší cibuli, zalijeme ji dvěma šálky vývaru, přidáme lžíci sójové omáčky, na kostičky nakrájený celer a tolik lžiček octa a rozpuštěného medu, abychom dosáhli výrazně sladkokyselé chuti.

Nakonec přidáme lžičku mletého zázvoru a lžičku ve vodě rozpuštěné škrobové moučky.

Vše vaříme přibližně čtvrt hodiny, aby omáčka dostatečně zhoustla.

sladkokyselé vepřové kostičky na medusladkokyselé vepřové kostičky na meduAutor: Archiv ireceptar.cz

Hovězí plátky s medovou příchutí

Potřebujeme 

  • 500 g kvalitního hovězího masa 
  • 3 lžíce medu
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce bílého vína
  • 2–3 cibule
  • 1 lžičku zázvoru
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíci hladké mouky
  • sůl

Jak na to 

Maso uvaříme ve slané vodě doměkka a ve vývaru je necháme vychladnout. Až potom je nakrájíme na velmi tenké plátky, které namočíme do marinády z vína, medu, sójové omáčky, posekané cibule a zázvoru.

Asi za půl hodiny maso z marinády vyjmeme a za stálého míchání je prudce opečeme na pánvi s rozpáleným olejem. Pak je podlijeme malou sběračkou marinády a za stálého míchání, aby se maso nepřichytilo, necháme marinádu přejít varem.

Když se všechna šťáva vsákne do masa, přidáme rajský protlak, omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a osolíme. Podáváme s rýží.

Obložené vařené hovězí maso

Potřebujeme 

  • 400 g hovězího masa
  • 120 g květáku
  • 120 g kapusty
  • 80 g mrkve
  • 80 g jablek
  • křen
  • sůl
  • med
  • ocet
  • hlávkový salát

Jak na to 

V osolené vodě vaříme libové hovězí maso zároveň se zeleninou. Mezitím si připravíme jablkový křen: Jablka oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme nastrouhaný křen, podle chuti med a ocet, zalijeme troškou horkého vývaru a osolíme.

Na talíři upravíme listy hlávkového salátu, na ně položíme plátky masa, které pokryjeme kopečkem zeleniny a kopečkem jablkového křenu. Podáváme s pečivem a s rajským salátem.

Vepřové dušené s medem

Potřebujeme 

  • 1 kg stočeného vepřového pupku
  • 4 nasekané šalotky
  • 4 lžíce medu
  • 1 proužek citronové kůry
  • 1 proužek pomerančové kůry
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 300 ml suchého jablečného moštu
  • pepř, sůl

Jak na to 

Máslo rozehřejeme v rendlíku a stočené maso na něm ze všech stran opečeme. Přidáme šalotku, med, citronovou i pomerančovou kůru, osolíme a okořeníme kardamomem a pepřem.

Maso zalijeme moštem, přivedeme do varu, rendlík těsně uzavřeme poklicí a vložíme ho do trouby předehřáté na 180 °C na půldruhé hodiny.

Pak rendlík vyjmeme, vyndáme maso a šťávu necháme vyvařit na hustou omáčku. Podle chuti podáváme s knedlíkem, bramborem nebo rýží.

Sladké vepřové plecko

Potřebujeme 

  • 500 g libového vepřového plecka
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku maizeny
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku bujonu z masoxu
  • 3 hrnky oleje
  • 1 lžičku soli

na omáčku

  • 1 syrovou papriku
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžičku utřeného česneku
  • 1 menší okurku
  • 1 velkou cibuli a mrkev
  • 1/2 hrnku bujonu
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce přírodního červeného vína
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžíci rozpuštěné maizeny (kukuřičného škrobu)

barbecue žebírkabarbecue žebírkaAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Jak na to 

Nejdříve připravíme omáčku: Očistíme všechnu zeleninu a nakrájíme ji na větší kostky. Ty dáme na rozpálený olej, přidáme utřený česnek a kostky ze všech stran dobře osmahneme (asi 10 min.). Pak je zalijeme bujonem, ve kterém jsme rozmíchali med, sójovou omáčku a víno. Vše přivedeme k varu, vaříme asi 5 minut, doplníme maizenou a znovu vaříme, dokud omáčka nezrosolovatí.

Pak také maso nakrájíme na kostky a obalíme je v těstíčku z mouky, vajíčka, soli, bujonu a maizeny. Takto připravené kostky masa smažíme po menších částech za stálého míchání vždy asi šest minut na pánvi s rozpáleným olejem.

Hotové maso dáváme do vyhřáté mísy a až máme osmažené všechno, vmícháme je do horké omáčky. Podáváme s rýží.

Grilovací směs barbecue

Smícháme

  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • kousek čerstvého rozdrceného zázvoru
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci medu
  • 3 lžíce suchého sherry
  • špetku mletého nového koření
  • špetku mletého hřebíčku

Nálev použijeme buď k marinování vepřových žebírek, kuřat či ryb před grilováním, nebo jím maso při grilování potíráme. Rovněž můžeme ke koření přidat olej a utřít pastu, kterou do masa před grilováním vetřeme.

Marocké jehněčí tagine

Potřebujeme 

  • 1 kg jehněčí kýty
  • 2 lžíce oleje
  • 250 g sušených švestek
  • 1 lžičku mletého pepře
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • půl lžičky mletého koriandru
  • půl lžičky šafránu
  • 1 svitek skořice
  • 4 cibule
  • po 1 lžíci sekané petrželky a kerblíku
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce tekutého medu
  • sůl

Jak na to 

Na kostky nakrájené maso vložíme do hrnce, přidáme olej, všechno koření kromě skořice, nadrobno nakrájené dvě cibule a osolíme. Zalijeme takovým množstvím vody, aby bylo maso potopené.

Když se začne voda vařit, přikryjeme hrnec poklicí a obsah necháme bublat, dokud maso nezměkne (asi 2 hodiny).

Zbývající cibuli nakrájíme na tenká kolečka, spolu se sušenými švestkami ji přidáme do kastrolu a obsah vaříme dalších 30 minut. Vmícháme petrželku, kerblík, skořici a med a ještě 20–30 minut vaříme. Před podáváním z pokrmu skořicovou kůru vyjmeme.

Glazované jehněčí kýty

Potřebujeme 

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 kila jehněčí kýty
  • 1 cibuli
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 2 sušené a podrcené papričky chilli
  • 2 hrnky slepičího bujónu
  • 4 hrnky rajčatového protlaku
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř

na glazuru 

  • 6 sušených papriček chilli
  • 4 hrnky vařící vody
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 lžičku pomerančové kůry
  • 1 hrnek jogurtu
  • sůl

Jak na to 

Plátky kýty osmažíme na oleji ze všech stran a vyjmeme z pánve.

Do oleje vložíme nakrájenou cibuli a česnek a krátce osmažíme, přidáme papričky chilli, protlak, bujón, sůl a koření. Krátce provaříme a vrátíme kýtu.

Přikryjeme a pečeme dvě až dvě a půl hodiny, dokud maso není zcela měkké.

Papričky na glazuru přelijeme horkou vodou a necháme několik minut změknout. V mixeru rozmixujeme papričky, hrnek vody, med a pomerančovou kůru.

Kýtu vyjmeme z omáčky, potřeme glazurou a pod grilem necháme zkaramelizovat. Podává se s omáčkou ozdobené osoleným a vychlazeným jogurtem.

Glazovaná šunka

Na 2 kg vařené šunky potřebujeme 

  • 1/4 hrnku celých hřebíčků
  • 1/4 hrnku tmavého syrobu (ztuhlý sirup z cukrové řepy)
  • 2 hrnky medu
  • 200 g másla

Jak na to 

Šunku nakrájíme na silnější plátky a ozdobně propícháme celými hřebíčky. Glazuru z medu, syrobu a másla prohřejeme a šunku během pečení potíráme každou čvrthodinu.

Pečeme asi hodinu při 170 °C, během posledních několika minut zvýšíme teplotu na maximum nebo zkaramelizujeme glazuru pod grilem.

mleté maso s fazolkami na medumleté maso s fazolkami na meduAutor: Archiv ireceptar.cz

Mleté maso zapečené s fazolemi

Potřebujeme 

  • 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)
  • 2 hrnky nakrájené cibule
  • 1/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky kečupu
  • 1/2 hrnku medu
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce vinného octa
  • 4 hrnky uvařených malých bílých fazolí

Jak na to 

Cibulku osmažíme dozlatova. Přidáme mleté maso a za stálého míchání zprudka smažíme. Jakmile cibulka začne hnědnout, přidáme další ingredience a promícháme. Přelijeme do pekáčku a zapékáme v rozpálené troubě asi 30 minut.

Šunková sekaná

Potřebujeme

  • 250 g mleté šunky
  • 250 g mletého vepřového
  • 250 g mletého hovězího
  • 2 hrnky kukuřičných lupínků
  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/4 lžičky šalvěje
  • 1/4 kostky drůbežího vývaru
  • 1 lžičku hořčice
  • sůl

Jak na to 

Maso promícháme s kořením a ostatními ingrediencemi a v pekáči upečeme v troubě. Servírujeme s bramborovou kaší a s houbovou omáčkou.

Teriyaki

Potřebujeme

  • 1 roštěnec
  • 1 hrnek sójové omáčky
  • 1/2 hrnku medu
  • 3 nakrájené kousky kandovaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku

Jak na to 

Na pánvi smícháme všechny přísady, na mírném ohni promícháváme dokud se nespojí a nalijeme na nakrájené roštěnky. Necháme v chladu odležet asi dvě hodiny. Pečeme v mírné troubě.

Akční letáky