Koblihy jsou nejlepší čerstvé.

Masopust nasladko: Jak na domácí koblihy a boží milosti

Tučný čtvrtek se kvapem blíží. Pokud si celý rok odpíráte sladké nadýchané těsto se zavařeninou, využijte masopustního období a mlsejte. Kupovaná kobliha ale nikdy nebude chutnat jako ta z těch nejlepších surovin doma připravená.

Slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou před Velikonocemi letos končí na Popeleční středu 14. února. V původním významu jde o „opuštění masa“, které vrcholí posledním čtvrtkem toho období Tučným čtvrtkem, kdy se většinou konaly zabijačky a velké hostiny, než započal dlouhý čtyřicetidenní půst. Podle tradice by měli lidé jíst a pít co nejvíce, aby byli celý rok při síle.

Symbolem tohoto období se staly masopustní koblihy, v některých oblastech i takzvané boží milosti, tato dvě sladká těsta mají společné to, že se vždy smaží v pěkné vrstvě tuku. Aby vám však nebylo těžko, moderní doba nás vybavila papírovými utěrkami, pomocí nichž se můžeme zbavit přebytečného tuku a pochutnat si.

Boží milosti

pomerančové boží milostiTvarům božích milostí se meze nekladou.Autor: Archiv ireceptar.cz

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 20 g sádla
  • 40 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu
  • 7 polévkových lžic zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce rumu
  • slunečnicový olej na smažení
  • papírové ubrousky
  • vanilkový cukr (jak na domácí vanilkový cukr)

Z mouky a chladného másla se sádlem vypracujeme drobenku. Do smetany přidáme cukr, špetku soli, dvě lžíce citronové šťávy, citronovou kůru, lžíci rumu a žloutky, promícháme a přidáme k drobence. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové folie a necháme aspoň hodinu odpočinout v chladničce.

Odleželé těsto vyválíme dotenka, zhruba 3 mm. Vykrajujeme buď tradiční obdélníkové tvary s křížkem, nebo dle zvyklostí. V rendlíku s vyšším okrajem si rozpálíme olej a milosti postupně smažíme z obou stran dozlatova. Po vyjmutí necháme chvíli okapat na papírové utěrce a za necelou minutu obalíme ve vanilkovém cukru.

Koblihy s marmeládou

Na zhruba 20 kusů:

  • Koblihy jsou nejlepší čerstvé.Koblihy jsou nejlepší čerstvé.Autor: Shutterstock.com / Oliver Hoffmann

    500 g hladké mouky
  • 30 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 200 ml plnotučného mléka
  • kůra z jednoho citronu
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • špetka soli
  • marmeláda
  • slunečnicový olej na smažení
  • papírové utěrky

Nejprve si do menší mísy, která dobře vede teplo, rozdrobíme droždí, zasypeme ho lžičkou cukru a třeme, dokud droždí nezkapalní. Zaprášíme dvě lžícemi hladké mouky, přidáme tři lžíce vlažného mléka, promícháme a necháme přikryté čistou utěrkou na teplém místě zhruba 15 minut vzejít kvásek. Mezitím si v rendlík necháme rozpustit máslo, přidáme zbytek mléka a cukru a zastrouháme kůrou z důkladně omytého citronu. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, kvásek a vlažné tekuté ingredience, nezapomeneme na rum. Pomocí vařečky mícháme ode stran mísy, až se vytvoří hladké těsto, vyklopíme na lehce pomoučenou plochu, krátce propracujeme rukama a uložíme do čisté mísy, přikryté čistou utěrkou necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě.

Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme válečkem dotenka, zhruba 4 mm. Vezmeme skleničku s hrdlem o průměru aspoň 5 cm a do těsta si lehce naznačíme tvary koblih. Na střed umístíme vždy lžičku marmelády. Z druhé části těsta vykrájíme skleničkou vršky, kterými překryjeme náplň a každou ještě jednou spojíme skleničkou, aby nám náplň při smažení nevytekla. Ve vyšším rendlíku si rozpálíme vrstvu oleje a koblihy smažíme na vyšší výkon z obou stran dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat na papírové utěrce, před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Akční letáky