Vepřovým hodům, tanečním vesnickým bálům i svatebním hostinám vymezily zvyklosti venkovského hospodářského roku nejvhodnější čas od Tří králů do Popeleční středy. Ve spížích byla hojnost jídla, přitom práce zatím skoro žádná.

Zejména s blížícím se koncem masopustu a následujícícm předvelikonočním postním obdobím se v domácnostech i hospodách hojně jedlo, pilo a radovalo.

Masopustní gulášek

Potřebujeme

  • 30 dkg uzeného bůčku
  • 50 dkg zadního hovězího masa
  • 2 lžičky celého pepře
  • velkou cibuli
  • sůl
  • sádlo
  • trošku hladké mouky

Jak na to

Maso nakrájíme na kostky, osolíme a poprášíme moukou.

Na sádle necháme zesklovatět cibuli, přisypeme pepř a přidáme maso. Asi dvacet minut smažíme za stálého míchání. Poté podlijeme vodou.

Maso dusíme doměkka a už nezahušťujeme.

Zajímavou chuť guláše můžeme zvýraznit přidáním osmažené cibulky, kterou pokrm posypeme těsně před podáváním. Můžeme servírovat ve vydlabaném bochníku.

Monika Králíčková, Liteň

Masopustní válečky se smetanovou omáčkou

Potřebujeme

  • 40 dkg vepřové plece
  • sůl a pepř
  • 2 vejce
  • 2 rohlíky
  • 5 dkg slaniny
  • 2 cibule
  • mouka
  • hořčice
  • grilovací koření
  • sádlo
  • 1 šlehačku

Jak na to

Maso umeleme, přidáme sůl, pepř, vejce, namočené a vymačkané rohlíky, jednu nakrájenou cibuli, slaninu, grilovací koření a zamícháme. Z hmoty vytvoříme válečky, které obalujeme v mouce.

Do pekáčku dáme trošku sádla a na něm dorůžova usmažíme druhou cibuli. Válečky opečeme. Podlijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí a dusíme asi 30 minut.

Pak válečky vyndáme, šťávu přecedíme a podle chuti přidáme hořčici a šlehačku, do které jsme vmíchali lžíci hladké mouky. Povaříme a nalijeme na válečky.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Eliška Ruprechtová, Pňovice

Klatovské smaženky

Potřebujeme

  • 10 dkg eidamu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • špetku kmínu
  • sůl
  • strouhanku podle potřeby
  • olej
  • hořčici
  • 5 plátků chleba

Jak na to

Do jemně ustrouhaného sýra přidáme mléko, vejce, mletý kmín, sůl, strouhanku na zahuštění.

Na strouhankou posypaném prkénku tvoříme menší placičky, které klademe do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách dozlatova.

Smaženky potíráme hořčicí, sypeme jemně nasekanou cibulí a podáváme na plátcích chleba.

Jiřina Paštiková, Šumperk

Zabijačkový guláš

Potřebujeme

  • 1 kg vepřové krkovičky
  • 0,5 kg vepřového laloku
  • celkem 0,7 kg vepřových vnitřností (játra, ledvinky, plíce, jazyk, srdce)
  • 0,3 kg krvavého vepřového masa
  • 0,5 kg cibule
  • 1 lžíci sádla
  • 80 g hladké mouky
  • sůl a pepř
  • kmín
  • třený česnek
  • sladkou papriku

Jak na to

Na sádle dozlatova osmažíme drobně nasekanou cibuli a přidáme všechno maso a droby nakrájené na kostičky. Zaprášíme je paprikou, ihned lehce podlijeme a za dalšího občasného podlévání vlahou vodou maso dusíme až do vysmahnutí na tuk.

Pak pokrm osolíme, okořeníme, podlijeme vodou a znovu dusíme.

Téměř měkké maso zaprášíme moukou, přidáme česnek, podlijeme vývarem a vaříme tak dlouho, dokud se tuk neoddělí od šťávy a maso je měkké.

Ivan Veselý, Žebrák

Řeznická prdelačka

Potřebujeme

  • 3 l vývaru z vepřového masa
  • 0,5 kg vepřového laloku
  • 0,5 l vepřové krve
  • 100 g škvarků
  • 100 g velkých krup
  • 50 g cibule
  • 1 lžíci sádla
  • mletý pepř
  • majoránku
  • sůl
  • drcený kmín
  • třený česnek
  • mleté nové koření
  • polévkové koření

Jak na to

Krev za stálého míchání vlijeme přes cedník do vroucího vývaru a krátce ji povaříme.

Přidáme škvarky, propláchnuté a okapané kroupy spolu s česnekem utřeným se solí, drobně nasekanou cibulku osmaženou na sádle, veškeré koření kromě majoránky a vařený lalok nakrájený na kostičky.

Krátce povaříme. Polévku dosolíme a ochutíme majoránkou a polévkovým kořením.

Ivan Veselý, Žebrák

Pečený guláš

Potřebujeme

  • 400 g bůčku
  • 300 g vepřové plece
  • 300 g vepřových jater
  • 2 lžíce sádla
  • 2 nakrájené cibule
  • 4 až 5 stroužků na plátky nakrájeného česneku
  • po lžičce • soli, • pepře, • kmínu, • sladké papriky, • majoránky

Jak na to

Všechny suroviny promícháme a za občasného míchání pečeme. Mírně podléváme horkým vývarem nebo vodou. Zahustíme strouhaným chlebem.

Alice Mulíková, Ostrava

Milánský salát

Potřebujeme

  • 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
  • 4 až 5 rajčat
  • 3 lžíce sterilované nebo mražené kukuřice
  • 3 lžíce sterilovaného hrášku

Jak na to

Suroviny promícháme se zálivkou, kterou připravíme ze dvou lžic sójové omáčky smíchané se dvěma lžícemi majonézy.

Ochutíme solí, bílým pepřem a citronovou šťávou. Salát je velice chutný, navíc dodá tělu potřebné vitaminy.

Jako příloha je vhodná bagetka.

Hana Jankovská, Neveklov

Masopustní koláč se sušeným ovocem

Potřebujeme

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg cukru
  • 1 vejce
  • 6 lžic másla
  • 1/2 prášku do pečiva
  • mléko
  • sušené ovoce

Jak na to

Suroviny zpracujeme v nepříliš řídké těsto, které nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku.

Před přípravou těsta namočíme do vody sušené ovoce (meruňky, švestky, hrušky, jablka...), přecedíme je, osušíme a rozhodíme po těstě. Nezatlačujeme!

Při 160 °C upečeme dozlatova. Povrch koláče je možné posypat drobenkou nebo ozdobit tvarohem.

Koláč krájíme vychladlý.

Monika Králíčková, Liteň