obrázek z archivu ireceptar.cz

Masová velikonoční jídla: telecí, kůzlečí, kuřecí, rybí a další

Kapr v zelenině, telecí roláda v listovém těstě, pomlázkový kotlík ze čtyř různých mas, kůzlečí plátky na majoránce a další velikonoční recepty na úpravu svátečních masových jídel.

Kapr v zelenině

Potřebujeme 

  • 4 porce kapra
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g žampionů
  • sůl
  • koření na ryby
  • olej

Jak na to 

Omyté porce kapra osušíme, osolíme, okořeníme rybí směsí a na pánvi je zprudka opečeme.

Alobal potřeme olejem, na něj položíme ozdobně nakrájenou zeleninu a na plátky nakrájené houby. Navrch položíme porce kapra a alobal uzavřeme.

Dopečeme v troubě asi 15 minut. Pak alobal otevřeme a necháme rybu v troubě ještě pár minut zčervenat.

Ludmila Uhrová, Třebíč

obrázek z archivu ireceptar.czporce kapraAutor: Archiv ireceptar.cz

Kůzlečí plátky na majoránce

Potřebujeme 

  • 4 kůzlečí plátky
  • 1 lžíci hladké mouky
  • majoránku
  • olej
  • sůl

Jak na to 

Plátky velké asi jako řízky osolíme a zprudka osmahneme na oleji. Vložíme do pekáčku a za mírného podlévání dusíme doměkka.

Před koncem pečení plátky osolíme a posypeme majoránkou. Hotové maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, provaříme ji a šťávu přecedíme na plátky. Výborné jsou s rýží a celerovým salátem.

Monika Králíčková, Liteň

telecí roládatelecí roládaAutor: Archiv ireceptar.cz

Telecí roláda v listovém těstě

Pro 4 osoby potřebujeme 

  • 700 g vykostěné telecí pečeně
  • 500 g listového špenátu
  • sůl a pepř
  • 80 g bylinkového pomazánkového másla
  • lžíci oleje
  • 250 g listového těsta
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 žloutky

Jak na to 

Opraný špenát spaříme a asi 2 minuty blanšírujeme ve vroucí vodě. Pak ho ihned ponoříme do vody studené, aby neztratil barvu, necháme vychladnout a zbavíme ho přebytečné vody.

Telecí pečeni rozřízneme na plát. Plát masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme pomazánkovým máslem. Rozložíme na něj špenát a pevně zavineme. Připravenou roládu na povrchu ještě mírně osolíme a zabalíme ji do olejem potřeného alobalu.

Předpékáme v mírné troubě asi 50 minut. Potom roládu vyndáme z trouby, odstraníme alobal a necháme zchladnout.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Podáváme s dušenou zeleninou, například s mrkví nebo růžičkovou kapustou.

Rozválíme listové těsto a vykrojíme z něj obdélník. Polovinu posypeme strouhankou a na tuto část položíme předpečenou roládu a pak ji zabalíme do těsta tak, aby spoj byl při dopékání vespodu.

Ze zbylého listového těsta nakrájíme proužky, kterými ozdobíme povrch rolády. Těsto potřeme rozšlehanými žloutky a pečeme ještě 15 minut dozlatova.

Michaela Krejčová, Nimpšov

mleté masomleté masoAutor: Archiv ireceptar.cz

Velikonoční pečínka z mletého masa

Potřebujeme 

  • 150 g špeku
  • 8 zelných listů uvařených v osolené vodě
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky papriky
  • sůl
  • 1 dl smetany
  • 1 lžíci hrubé krupice
  • 200 g klobásy

Jak na to 

Chlebíčkovou formu vyložíme tenkými plátky špeku, na ně dáme zelné listy. Maso okořeníme, osolíme, přidáme smetanu, krupici a rozetřeme na zelné listy.

Do masa zatlačíme klobásu, přikryjeme zelnými listy a špekem. Zakryjeme alobalem a asi 40 minut zapékáme v troubě.

Marta Vondrášková, Milevsko

hovězí a skopové masohovězí a skopové masoAutor: Archiv ireceptar.cz

Pomlázkový masový kotlík

Potřebujeme:

  • 250 g skopového masa
  • 250 g hovězího masa
  • 250 g uzeného masa
  • 1/2 vykostěného kuřete
  • 3 nožičky klobásek
  • 250 g hrachu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 svazečky mladé cibulky
  • 1 menší celer
  • 1 svazek jarní mrkvičky
  • 250 g zelených fazolek
  • půl hlávky zelí
  • hlávku salátu
  • sůl, pepř, kmín
  • podle chuti pálivé papričky a bylinky (sekané kopřivy, dobromysl, kerblík, petrželku)
  • olej

Jak na to

V kotlíku na oleji zesklovatíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme plátky česneku, na kostičky nakrájené maso, předem namočený a uvařený hrách a vaříme nejméně hodinu (nezapomínáme míchat).

Pak přidáme kolečka klobásky, kostičky kořenové zeleniny, proužky zelí a fazolek a vaříme dalších 15 minut.

Nakonec vložíme na osminky nakrájený salát, ochutíme paprikou a bylinkami, krátce prohřejeme a podáváme v kameninových miskách s chlebem.

Ivan Veselý, Žebrák