Dýně je podzimní výrazný plod, který není určený jen k dekoraci či symbolem Halloweenu. Jedná se také o chutnou surovinu, z níž můžete vykouzlit nespočet báječných pokrmů. Můžete si ji například společně upéct s jinou zeleninou, nebo z ní uvařit vynikající polévku a stejně tak úžasnou omáčku. S masovými kuličkami je to lahůdka, které nikdo neodolá, a příprava je poměrně jednoduchá.

Jak recept připravit se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Omáčka, kterou zná jen málokdo

Dýňová omáčka v Čechách není úplně běžným pokrmem. Nebojte se a vyzkoušejte ji. Je krémové konzistence a dá se říct, že svým vzhledem a chutí připomíná trošku omáčku svíčkovou.

Ve chvíli, kdy dýňovou omáčku ochutnáte, bude u vás jistě v pravidelném menu. Je lehce nasládlá a kokosové mléko jí dodá jemnost, přitom je však i lehce nakyslá, a to díky přidaným rajčatům. A hlavně je zdravá a chutná nejen dospělým, ale i dětem. Zajímavý je i její design, má totiž příjemně oranžový odstín.

Nejprve připravte dýňové pyré

Nejprve je nutné zhotovit si z dýně pyré. Hokkaidó dýni řádně omyjte a případně odkrojte nekvalitní místa na slupce. Pak dýni rozkrojte na půl a odstraňte veškerá semínka. Následně dýni pokrájejte na menší kousky a můžete ji buď uvařit ve vodě doměkka, nebo upéct na plechu v troubě po dobu 30 až 40 minut, dokud nebude měkká. Pak vložte jednotlivé kousky dýně do vhodné nádoby a rozmixujte ji na hladkou směs tyčovým mixérem.

Na řadu přichází omáčka

Připravené pyré smíchejte v hrnci se 400 g krájených rajčat, 300 ml kokosového mléka, ½ lžičkou mletého kmínu, můžete přidat špetku chilli nebo pokrájenou feferonku, dosolte a opepřete. Pak si v hrnci zpěňte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli, po chvíli přidejte prolisovaný česnek. Nechte provonět a poté přidejte směs dýňového pyré s ostatními ingrediencemi.

Omáčku provařte na mírném stupni plotýnky asi tak 5 až 7 minut a pak hrnec odstavte. Nechte lehce zchladnout a obsah rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Následně hrnec přiklopte pokličkou a dejte na chvíli stranou.

Masové kuličky

Nakrájejte si nadrobno 2 menší bílé cibule a nasypte je do větší mísy. Přidejte k nim 700 g mletého krůtího masa, 100 g ovesných vloček, 1 lžičku sušeného rozmarýnu a špetku soli a pepře. Nejlépe rukama vypracujte těsto, ze kterého pak vytvarujte kuličky.

Kuličky opečte nebo osmažte

Připravené kuličky je nutné tepelně upravit. Máte hned dvě možnosti. Buď si rozehřejte na pánvi olej a kuličky osmažte, nebo je vyskládejte na plech předem vyložený pečicím papírem a upečte je v troubě.

Ve výsledku nenasají oproti těm smaženým nadměrné množství tuku. Vždy před podáváním vyzkoušejte, zda jsou kuličky dostatečně propečené a udělejte test. Jednu rozkrojte a přesvědčte se, že není uprostřed narůžovělá.

Můžete servírovat

V tuto chvíli máte pokrm připravený a můžete ho servírovat na talíř. Hotové kuličky s dýňovou omáčkou podávejte například s rýží, těstovinami, ale i s knedlíkem. Navrch můžete přidat trochu bylinkového pesta.

Související články

Zdroje: www.freshprima.cz, www.prozeny.cz, www.bestrecepty.cz