Jako přílohu můžeme připravit krupicové noky.

Masové kuličky ve smetanové houbové omáčce

Smetanová houbová omáčka u nás tradičně doprovází vařené hovězí maso s knedlíkem. Co ji ale vyzkoušet v trochu odlišné variantě, která je hotová výrazně rychleji?

Masové kuličky se oproti hovězímu masu provaří za poměrně krátký čas. A místo knedlíků k nim můžete vyzkoušet také rychlou přílohu – krupicové noky.

Masové kuličky v houbové omáčce

Kuličky z mletého masa:

Pro přípravu smetanové omáčky se hodí čerstvé lesní houby.Pro přípravu smetanové omáčky se hodí čerstvé lesní houby.Autor: Kamila Procházková

  • mleté hovězí maso 400 g
  • vejce 1 ks
  • sůl
  • pepř
  • jemné ovesné vločky podle potřeby

Smetanová houbová omáčka:

  • máslo 20 g
  • čerstvé lesní houby cca 300 g
  • cibule 1 ks
  • mletý kmín
  • sůl
  • pepř
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • cukr 1 lžička
  • citronová šťáva
  • (případně hladká mouka 1,5 lžíce)

Krupicové noky

  • mléko 250 ml
  • máslo 25 g
  • sůl
  • hrubá krupice 100 g

Mleté maso smícháme s vejcem, solí a pepřem. Přidáme jemné ovesné vločky, zprvu v menším množství, protože ještě nasáknou tekutinu. Necháme odležet v chladničce. Potom případně dohustíme.

Na másle zpěníme jemně pokrájenou cibuli do sklovita. Přisypeme houby a opékáme, až začnou lehce zlátnout. Zaprášíme kmínem a necháme ho rozvonět. Zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Na středním plameni necháme provařovat.

Z připravené masové hmoty vytvarujeme kuličky a vložíme je do vařícího se houbového základu. Ztlumíme, aby tekutina nebublala (to by potrhalo zatím nezpevněné kuličky), přiklopíme a necháme zvolna provařit 30 minut. Nakonec vlijeme smetanu, necháme přejít varem a dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Pokud chcete omáčku hustší, můžete ve smetaně rozmíchat hladkou mouku a vlít ji do omáčky dříve, aby se mouka stačila provařit. Pozor jenom na opatrnější vmíchávání mouky, aby se kuličky nerozbily.

Pro přípravu smetanové omáčky se hodí čerstvé lesní houby.Pro přípravu smetanové omáčky se hodí čerstvé lesní houby.Autor: Kamila Procházková

Do rendlíku se silným dnem nalijeme mléko, přidáme máslo a sůl. Zahříváme, aby se máslo rozpustilo a směs začala vřít. Za stálého míchání vsypáváme tenkým pramínkem všechnu krupici. Mícháme, až se těsto přestane lepit ke stěnám („odpálí se“) a vytvoří kouli.

Stáhneme z plotýnky a necháme prochladnout tak, aby směs nepálila na ruku. Potom zapracujeme vejce.

V dostatečně velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Plochý talíř opláchneme vodou. Dvěma lžícemi, které namáčíme do hrnečku s vodou, tvarujeme noky a pokládáme je na mokrý talíř. Všechny najednou potom vkládáme do vroucí vody. Od okamžiku, kdy vyplavou na hladinu, je vaříme ještě 5 minut.

Akční letáky