Masové kuličky se oproti hovězímu masu provaří za poměrně krátký čas. A místo knedlíků k nim můžete vyzkoušet také rychlou přílohu – krupicové noky.

Masové kuličky v houbové omáčce

Kuličky z mletého masa:

  • mleté hovězí maso 400 g
  • vejce 1 ks
  • sůl
  • pepř
  • jemné ovesné vločky podle potřeby

Smetanová houbová omáčka:

  • máslo 20 g
  • čerstvé lesní houby cca 300 g
  • cibule 1 ks
  • mletý kmín
  • sůl
  • pepř
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • cukr 1 lžička
  • citronová šťáva
  • (případně hladká mouka 1,5 lžíce)

Krupicové noky

  • mléko 250 ml
  • máslo 25 g
  • sůl
  • hrubá krupice 100 g

Mleté maso smícháme s vejcem, solí a pepřem. Přidáme jemné ovesné vločky, zprvu v menším množství, protože ještě nasáknou tekutinu. Necháme odležet v chladničce. Potom případně dohustíme.

Na másle zpěníme jemně pokrájenou cibuli do sklovita. Přisypeme houby a opékáme, až začnou lehce zlátnout. Zaprášíme kmínem a necháme ho rozvonět. Zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Na středním plameni necháme provařovat.

Z připravené masové hmoty vytvarujeme kuličky a vložíme je do vařícího se houbového základu. Ztlumíme, aby tekutina nebublala (to by potrhalo zatím nezpevněné kuličky), přiklopíme a necháme zvolna provařit 30 minut. Nakonec vlijeme smetanu, necháme přejít varem a dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Pokud chcete omáčku hustší, můžete ve smetaně rozmíchat hladkou mouku a vlít ji do omáčky dříve, aby se mouka stačila provařit. Pozor jenom na opatrnější vmíchávání mouky, aby se kuličky nerozbily.

Do rendlíku se silným dnem nalijeme mléko, přidáme máslo a sůl. Zahříváme, aby se máslo rozpustilo a směs začala vřít. Za stálého míchání vsypáváme tenkým pramínkem všechnu krupici. Mícháme, až se těsto přestane lepit ke stěnám („odpálí se“) a vytvoří kouli.

Stáhneme z plotýnky a necháme prochladnout tak, aby směs nepálila na ruku. Potom zapracujeme vejce.

V dostatečně velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Plochý talíř opláchneme vodou. Dvěma lžícemi, které namáčíme do hrnečku s vodou, tvarujeme noky a pokládáme je na mokrý talíř. Všechny najednou potom vkládáme do vroucí vody. Od okamžiku, kdy vyplavou na hladinu, je vaříme ještě 5 minut.