Vrstva masa zakrytá bramborovou kaší a zapečená v troubě se dělá hlavně v Anglii, tady nese název Pastýřský koláč a do masové směsi se přidává ještě hrášek a mrkev. Jedná se o famózní lahůdku, která skvěle vypadá a zasytí i početnou rodinu. Navíc není nijak pracná a zvládnete ji připravit za pár minut.
Základem je mleté maso
Variant, jak na masový koláč, je spousta a fantazii se v podstatě meze nekladou. Základem je mleté maso podle chuti a bramborová kaše. Jak na zapečenou lahůdku? Podívejte se ve videu:
Pokud milujete chilli con carne, tedy mleté maso v pikantní omáčce s fazolemi, pochutnáte si dvojnásobně. Šťavnatá směs pod nadýchanou bramborovou kaší vás jednoduše uchvátí. A jak lahůdku připravit?
Všechny suroviny už máte doma
Pokrm není náročný na suroviny a drtivou většinu najdete doma. Základ tvoří dobré mleté maso, brambory a fazole. Nejprve je dobré si připravit masovou směs. Nakrájejte dvě cibule nadrobno a orestujte na trošce olivového oleje nebo sádla. Až začnou zlátnout, přihoďte k nim najemno nasekaný česnek, čtyři stroužky budou akorát, ale nerestujte jej zprudka, abyste česnek nespálili a nezhořknul.
K zelenině přidejte 750 gramů mletého masa a to rovněž orestujte. Klasika je hovězí, můžete ale volit i půl na půl hovězí maso a vepřové. Pokud jste fanoušky například jehněčího, určitě můžete vyzkoušet i jehněčí variantu.
K masu můžete přidat pro lepší chuť vrchovatou lžíci rajčatového protlaku a nechte jej zasmahnout, osolte a opepřete. Pokud máte rádi jemně pikantní, přidejte i špetičku chilli. Masovou směs promíchejte, a jakmile maso začne hnědnout, přesuňte do pekáčku.
Výběr sýru podle chuti
Připravte si ještě dvě plechovky červených fazolí, vysypte je do cedníku a nechte řádně okapat. Nastrouhejte si oblíbený sýr. Použít můžete obyčejný eidam, který nemá příliš výraznou rušivou chuť, nebo naopak čedar, který se velmi dobře roztéká a dodá pokrmu zase jiný rozměr.
Bramborová kaše navrch jako lahodná tečka
Mezitím si připravte bramborovou kaši. Dejte si vařit do hrnce vodu, kilogram brambor oloupejte, nakrájejte na menší kostky a opatrně vložte do vroucí vody. Osolte a vařte doměkka. Sceďte a s 200 mililitry vlažného mléka a 50 gramy másla vyšlehejte kaši. Dle chuti dosolte.
Aby byla kaše ještě hedvábnější a lépe držela, můžete do ní zašlehat dva až tři žloutky. Ty by měly mít pokojovou teplotu. Okapané fazole rozprostřete na masovou vrstvu a na ně pak zase navrstvěte hotovou bramborovou kaši.
Tu bohatě zasypejte sýrem dle svého výběru a skvělý oběd dejte zapéct do trouby předehřáté na 200 ℃. Pečte zhruba tři čtvrtě hodiny, dokud se na povrchu nevytvoří krásná zlatavá sýrová krusta.
Zdroje: regiony.rozhlas.cz, idnes.cz