Při výrobě zmrzliny se fantazii meze nekladou, obzvláště pokud nemáte doma košík čerstvě natrhaných jahod, malin, třešní nebo jiného sezónního ovoce. Pokud selhaly i vaše zásoby kokosu, oříšků a jiných “suchých” surovin, poohlédněte se po bylinkách. Máta je tou pravou volbou.

Nejenže se její léčivé účinky využívají k zažehnání nejrůznějších neduhů, ale v horkém letním počasí její mentolová chuť báječně osvěží. Proto se přidává do limonád, studených nápojů s ledem a citronem, ale je základem i některých alkoholických koktejlů. Zdobí se s ní zmrzlinové poháry, sorbety, přidává se do zálivek i salátů. Její využití je však mnohem širší. Většinou se v zahradě rozroste natolik, že už nevíte, co s ní. Je to i váš případ? Zkuste si z ní připravit domácí zmrzlinu, nemusíte mít ani zmrzlinovač. Jde to snadno.

Mátová zmrzlina

Suroviny:

  • 80 g krupicového cukru
  • 300 ml mléka
  • 300 ml smetany
  • hrst čerstvých mátových lístků

Postup:

  • Cukr smíchejte s mlékem, přidejte lístky máty a zahřejte tak, aby se cukr rozpustil. Dejte však pozor, směs nesmí projít varem. Ochutnejte, a pokud se vám směs zdá málo sladká, dle chuti přislaďte. Nechte vychladnout v lednici a pak směs sceďte.
  • Do vychlazené směsi přidejte smetanu a vše dobře rozmixujte. Hotovou směs dejte do uzavíratelné nádoby, třeba plastové krabičky, a vložte do mrazáku. Než zmrzlina zcela zatuhne, ještě ji několikrát vyjměte z mrazáku a promíchejte.

Související články

Zdroje: fresh.iprima.cz, www.thespruceeats.com