Máta má mnoho prokázaných zdravotních benefitů. Díky své výrazné chuti a vůni se však nekonzumuje ve velkém množství. I přesto necelá 1/3 šálku máty peprné obsahuje 12 % doporučené denní dávky vitaminu A a vysoké množství železa a vitaminu C. Navíc, ve srovnání s jinými bylinami, je bohatým zdrojem antioxidantů, jež pomáhají chránit tělo před oxidačním stresem a stárnutím.

Zdravotní benefity máty

Mátu nemusíte pouze jíst, významné zdravotní účinky má také aroma éterických olejů z rostliny. Zjistilo se totiž, že inhalace vůně máty peprné po dobu pěti minut vede k významnému zlepšení paměti. Zvyšuje také bdělost, snižuje hladinu frustrace, úzkosti a únavy.

Máta a zažívací problémy

Bolest žaludku, nadýmání apod. S nepříjemnými pocity pomůže právě máta. Olej z máty peprné obsahuje sloučeninu zvanou mentol, jež má relaxační účinek na svaly zažívacího traktu. Pokud se navíc chystáte konzumovat těžké jídlo, zkuste během něj rozkousat pár lístků této voňavé bylinky. Několik studií prokázalo, že jídlo prochází žaludkem rychleji, čímž se předchází pocitu plného a těžkého břicha.

Mátový džem

Rozrostla se vám máta na zahradě nebo vám zbyla z oslavy? Nemusíte si z ní dělat pouze čaj nebo mochito. Zkuste si vyrobit lahodný džem. Uklidní žaludek, zlepší trávení a zmírní příznaky běžného prochladnutí. Džem můžete použít na palačinky, na zmrzlinu do koláčů nebo ho použít jako sladkou tečku při letním grilování.

Mátový džem – recept

Budete potřebovat 250 g listů máty, 2 citrony, 1 kg cukru, 1 l vody. Listy omyjte a nechte okapat. Citron opláchněte a nařezejte i s kůrou. Do hrnce nalijte litr vody a přidejte mátu a citrony. Zapněte plamen a vařte 10 minut. Poté přidejte cukr a nechte vařit na mírném ohni cca 2 hodiny. Po dokončení nalijte džem do čistých skleniček, zavíčkujte a postavte je dnem nahoru. Nechte vychladnout.

Zdroj:

megarecepty.sk, www.healthline.com