Podzim je v plném proudu, zima a Vánoce jsou za dveřmi. Tato roční období jsou charakterizována především chladem, mrazem, zimou, dlouhými kabáty a teplými nápoji, které vás zahřejí. Je zkrátka potřeba si podzim a zimu nějak zpříjemnit.
A k tomu vám skvěle poslouží tento jednoduchý recept. Jedná se o mátový džem, který je naprosto delikátní například k čaji. Je velice aromatický, ale nevšední a neokoukaný, proto s ním zazáříte na každém čajovém večírku.
Video recept na mátový džem najdete na Youtube kanále Original Recipes by Tasting Table:
Mátový džem
Příprava mátového džemu je jednodušší, než byste čekali. Prvním krokem je samozřejmě sehnat kvalitní mátu. Pokud ji máte rovnou ze zahrádky, vyhráli jste loterii. Pokud ne, kvalitní mátu si můžete opatřit například na farmářských trzích.
Jakmile budete mít mátu, můžete se směle pustit do díla. Jako první smíchejte 2 šálky máty a 2 šálky vody. Přidejte mátu s vodou do mixéru a mixujte, než vám nevznikne zelená voda s jemně nasekanými kousky máty.
Druhým krokem je zelenou mátovou směs přelít do hrnce a přivést k varu. Jakmile se bude mátová voda vařit, odstraňte ji z tepla a nechte 45 minut louhovat. Po uplynulé tři čtvrtě hodině mátovou vodu sceďte a zbylé kousíčky máty vyhoďte. Nyní tekutinu vraťte do hrnce a přidejte k ní zhruba 3 lžíce vymačkané šťávy z citronu a 3 a půl šálku cukru. Přiveďte k varu a vařte 1 minutu.
Dokonalý džem k čajovým večírkům
Máte skoro hotovo. Nyní přidejte 85 gramů tekutého pektinu. Ten pro aktivizaci potřebuje 1 minutu, takže si dávejte pozor, abyste jej ve směsi vařili skutečně 60 sekund a ne méně. Poté můžete vaši mátovou směs odstranit z tepla.
Pokud chcete, aby váš mátový džem byl zelený, vmíchejte do něj 2 kapky potravinářského barviva. Jakmile bude mít džem hladký povrch, přendejte jej do větší nádoby, přikryjte pomocí utěrky a nechte jej přes noc vychladnout. A máte hotovo. Skladujte jej v ledničce ve vzduchotěsné nádobě a během 5 dní si jej vychutnejte. Dobrou chuť!
Zdroje: www.kupi.cz, www.dailystyle.cz