Bretaňský zimní dresink

V chladných měsících slouží jako prevence nachlazení. Směs, jejímž základem je cibule, se přidává také do různých pomazánek, k přírodním sýrům, výrobkům z ryb nebo pečenému masu.

200 g cibule nebo šalotky, sůl, 120 ml olivového nebo slunečnicového oleje, 40-60 ml vinného nebo jablečného octa, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 lžíce medu

Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte do misky, trochu ji osolte a zalijte olejem. Poté vše důkladně míchejte metličkou nejméně 10 minut. Cibule přitom pustí štiplavou šťávu, změkne a v salátu pak nebude čpavá a snadno ji sníte i s její velmi zdravou šťávou. Pak do dresinku už jen přilijte ocet, hořčici a med, a vše důkladně promíchejte. Do dresinku můžete použít dijonskou či jinou hořčici, pomlít troškou pepře nebo chilli papriček. Zkuste do něj přidat i kysanou smetanu nebo tučný zahoustlý jogurt.

Tyrolský salát s medem

pro 4 osoby: 3 vařená vejce, 2 lžíce plnotučné nebo medové hořčice, 120 ml oleje, 2 lžíce medu, sůl, 100 g nakládaných okurek, svazek pažitky, hrst lístků rukoly, jablečný ocet, asi 500 g uvařených brambor, sádlo nebo olej na opečení

V misce šlehejte uvařené a nastrouhané žloutky s hořčicí, solí, medem a olejem. Hustou směs okyselte octem, případně trochu zřeďte nálevem z okurek. Pak přidejte nasekané nebo nastrouhané vaječné bílky a tuto směs doplňte před podáváním nasekanou rukolou a pažitkou. Tímto originálním dresinkem pak přelévejte opečené brambory. Popřípadě salát ještě pokapejte medem a pomelte bílým pepřem.

Portugalská medová majonéza

3 vaječné žloutky, 2 lžíce medu, sůl, 300 ml kvalitního oleje, citronová a pomerančová šťáva podle chuti, případně 1 lžíce hořčice či jemně nasekaná pažitka

Majonéza, tedy žloutky šlehané s kvalitním olejem, se zpravidla ochucuje solí a octem. Její jemnější variantu připravíte tak, že žloutky vyšleháte s medem a špetkou soli do pěny, a do ní postupně zašleháte olej. Do husté majonézy pak podle chuti vmíchejte citronovou a pomerančovou šťávu. Nic nebrání tomu, přidat do majonézy hořčici nebo jemně nasekanou pažitku.

Vepřová žebra na medu

vepřová žebra, sůl; na marinádu: 2 lžíce medu, po 1 lžíci dijonské hořčice a rajského protlaku (kečupu), podle chuti sůl, chilli a worcesterská (sójová) omáčka, grilovací koření

Vepřová žebra nejprve pozvolna vařte v trošce osolené vody, aby změkla. Poté je potřete marinádou umíchanou z uvedených surovin. Často se do ní přidává také drcený česnek nebo strouhaný čerstvý zázvor. Žebra pak pečte nejprve zvolna v troubě vyhřáté na 140 °C a až nakonec je dopečte při vyšší teplotě.

Kuřecí v citronu a medu

kuřecí plátky, máslo, strouhaný sýr, kysaná smetana; na marinádu: 1 střední cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce medu, 1 lžíce sladké chilli, sůl, 1 citron

Drobně nakrájenou cibuli důkladně promíchejte s olejem, medem, chilli omáčkou a solí, a nakonec do marinády vmíchejte šťávu z citronu. V této marinádě chvíli masírujte kuřecí plátky, a poté je nechte zakryté v lednici. Takto připravené maso zvolna upečte v troubě v máslem vymazané nádobě. Měkké maso nakonec potřete směsí strouhaného sýra a kysané smetany a zapečte.

Hořčicová marináda s medem

2 díly hořčice, 1 díl medu, 2 díly kvalitního oleje, 1 díl citronové šťávy

Marinádu umíchejte z uvedených surovin - záleží jen na vás, jakou hořčici zvolíte. Marináda se hodí na králičí a kuřecí maso, ale také na tučnější ryby.

Ve středověké kuchyni byl med často běžnou součástí omáček a kaší, často se přidával do luštěnin a jedním z delikátních ozvláštnění křupavé pečínky bylo její přelití medem před porcováním. Je ale třeba vzít v potaz, že teploty nad 45 °C v medu ničí prospěšné látky, navíc se med při vyšších teplotách snadno spálí a získá nahořklou chuť.