Zdroje: www.mini-kurzy.cz, www.toprecepty.cz

Nenáročný rýmovník

Rýmovník je báječně nenáročná rostlina, které se daří prostě všude. Velice dobře hospodaří se zálivkou, proto roste výborně i těm, kteří občas zapomenou. Jednoduše ji také namnožíte a listy rýmovníku můžete sklízet celý rok. Ale co s takovou spoustou rýmovníku?

Jeho tlusté a dužnaté lístky se suší jen velmi těžko. Prostě to trvá dlouho, i když je to samozřejmě možné.

Rýmovník však můžete zpracovat mnoha způsoby a jedním takovým oblíbeným je právě rýmovníkový med. Jako u většiny bylinných nebo plodových medů, i pro tento recept budete potřebovat dostatečné množství bylinky cukr a citron. Jak na to?

Příprava rýmovníkového medu je velmi prostá, podívejte se, jak si poradila s výrobou paní Kateřina:

Zdroj: Youtube

Recept na med z rýmovníku

Med z rýmovníku se však dělá různě. Jiný recept může vypadat třeba takto.

Na výrobu budete potřebovat okolo 40 lístků rýmovníku, které je vhodné propláchnout pod tekoucí vodou a nechat oschnout. Další nezbytností je kilo cukru. Můžete použít obyčejný bílý krystal, pokud vám vyhovuje hnědý cukr, klidně použijte ten, ale ve výsledku se budou medy mírně lišit nejen barvou, ale také příchutí. Citron kupte v bio kvalitě anebo jej zbavte kůry a nakrájejte na plátky.

Všechny ingredience dejte do hrnce a zalijte jen takovým množstvím vody, aby bylo vše ponořené. Množství vody je důležité a platí zde, že čím méně, tím lépe. Při vaření budete vodu odpařovat, a to trvá opravdu dlouho. Mnozí proto nevydrží, nečekají, až je voda dost odpařená, a pak se diví, že je med příliš tekutý čili spíš jako sirup.

Po zalití vodou přikryjte hrnec pokličkou a nechejte 24 hodin louhovat. Následujícího dne směs zahřívejte na sporáku. Nyní ji budete pozvolna vařit, dokud nezačne houstnout. Nespěchejte, směs redukujte na minimálním žáru a často míchejte.
V okamžiku, kdy je směs dostatečně hustá, můžete hrnec odstavit z plotny a scedit přes jemné sítko do čistých uzavíratelných sklenic.

Nechejte med vychladnout, díky tomu také poteče méně a používejte jako pravý včelí med do jídla i do nápojů či po lžičkách jako medicínu.

Související články