Zdroje: www.kucharkaprodceru.cz, www.toprecepty.cz

Medvědí česnek a divoké jarní bylinky

Ještě si počkáme, než se na našich záhoncích objeví první plodiny vhodné ke sklizni, ale jarní příroda je teď plná divokých bylinek. Proč jich využít? Divoké bylinky patří k první zeleni, která je právě v těchto měsících šťavnatá a velmi chutná. Rostlinky plné vitaminů a nutričních látek jsou navíc zadarmo. Mnohé z bylinek jsou vhodné ke konzumaci jen v tomto období, dokud jsou mladé a křehké. Jiné můžete sbírat celý rok a nemusíte je ani komplikovaně shánět. Patří sem totiž také mnohé plevely, kterých se budete průběžně během roku zbavovat.

Mezi divoké jarní bylinky a jedlé části rostlin patří především bršlice, popenec, ptačinecm, kopřiva, sedmikrásky, smrkové výhonky, pampelišky nebo javorové květy. Mezi nejvýznamnější jarní rostliny však patří medvědí česnek.

Bylinková sůl z medvědího česneku

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak bylinky zpracovat, je výroba bylinkové soli. Není nijak náročná a hodí se především pro šalvěj a rozmarýn, dobromysl, tymián, levanduli, petržel hladkou i kudrnku nebo libeček. Z divokých bylin je to pak především medvědí česnek. Nutno dodat, že bylinkovou sůl můžete připravit také z klasického česneku, vynikající je ve směsi s troškou citrusové kůry a chilli papričkami.

Na výrobu se můžete podívat v tomto videu. Uvidíte, že je to ohromně jednoduché:

Zdroj: Youtube

Jak zpracovat medvědí česnek?

V případě medvědího česneku se nabízí zpracování na bylinkové máslo nebo pesto. Pesta jsou velmi výrazné pasty vzniklé směsí másla nebo jiného tuku, bylin, ořechů, sýrů nebo třeba sušených rajčat. Pesto lze použít mnoha způsoby - například k ochucení těstovin, ke kterým pak netřeba omáčky, masa či zeleniny.

Výrazné pesto lze připravit i z medvědího česneku. Na 120 g čerstvých listů budete potřebovat 100 ml kvalitního rostlinného oleje, másla nebo třeba ghí a 15 g soli. Omyté, osušené a nahrubo nakrájené listy česneku dejte do misky společně se solí a olejem a rozmíchejte tyčovým mixérem. Uskladněte v uzavřené sklenici v lednici nebo v sáčcích a krabičkách v mrazáku.

Související články