Meloun vodní – zelenina s chutí ovoce

Ačkoli vodní melouny patří mezi tykvovitou plodovou zeleninu, pro jejich sladkou chuť je mnozí lidé řadí mezi ovoce. Meloun vodní (Citrullus lanatus, syn. Citrullus vulgaris) se někdy objevuje i pod méně známým názvem lubenice obecná. Zatímco plody některých odrůd dorůstají hmotnosti kolem 1 kg, jiné odrůdy mohou překvapit skutečně obřími plody – rekordmani váží i více než 50 kg.

Díky tuhé slupce je možné melouny skladovat 2-3 měsíce po sklizni a to nejlépe při teplotě 5 °C a relativní vzdušné vlhkosti 85-90 %. Měli bychom však vědět, že po celou dobu skladování melouny zrají. Tu nejlepší „melounovou“ chuť mají přibližně 2-3 týdny.

Vybíráme nejlepší meloun

Stojíte nad bednou plnou melounů, ať už v obchodě či na tržišti a váháte, který bude nejlepší? Spolehněte na své smysly, skvělými pomocníky vám bude nejen zrak, ale také čich a sluch.

  • Podle barvy - v místech, kde se meloun dotýká země, vznikne žlutá skvrna. Vyzrálejší melouny se vyznačují sytěji zbarvenými skvrnami. Mnohé prozradí také barva slupky, ale musíme počítat s rozdíly mezi odrůdami. Vodní melouny mohou mít slupku tmavě či světle zelenou, případně i mramorovanou (žíhanou).
  • Těžší vyhrává - melouny, které jsou stejně velké, mohou být různě těžké. Pokud se rozhodujete mezi dvěma podobnými plody, dejte přednost tomu těžšímu.
  • Vzhled stopky - signálem zralosti melounu je kroutící se stopka. Její zasychání obvykle přichází až po sklizni.
  • Zvuk - meloun nijak nepoškodíte, když si na něj lehce zaťukáte. Zralý meloun prozradí dutý zvuk. Na zvuk mají vliv i případné vnitřní praskliny, které vznikají především v suchých letech.
  • Vůně - v neposlední řadě bychom měli do výběru melounu zapojit i čichové buňky. Plod bez charakteristické vůně má za sebou nejspíš dlouhé či nevhodné skladování.

Ideální čas na sklizeň melounu?

Zatímco v obchodě by měly být všechny plody zralé, při pěstování zvlášť začátečníci váhají, kdy je ideální čas na sklizeň. Samozřejmě, že je možné na plody uplatnit všechna výše zmíněná kritéria, ale ne vždy to musí fungovat na 100%. Jako velmi dobré vodítko se doporučuje kroucení stopky.

A chcete-li mít jistotu, že meloun je dostatečně vyzrálý, zkuste své plody sledovat co nejbedlivěji. Plod roste asi 3 týdny, dalších 3-5 týdnů ještě na rostlině dozrává. To v závislosti na odrůdě, velikosti plodu i teplotě. Riziko praskání plodů snížíme pokud nesklízíme ráno, ale nejlépe až odpoledne. Stopku neodtrháváme, ale raději odřízneme.