Vyměňte v létě teplé polévky za studené. Nejenže vám zaručeně přinesou v parném létě jistou vzpruhu, ale ještě si i zdravě pochutnáte! Přestože se běžně gazpacho připravuje z rajčat, tato polévka je dokonalá i z melounů. Jak si ji jednoduše zhotovit v pohodlí domova?

Chcete vidět přípravu gazpacha z melounu krok za krokem? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Jerry James Stone:

Zdroj: Youtube

Proč právě melounové gazpacho?

V horkých letních dnech nám často chybí chuť k jídlu. Teplá polévka je v takových chvílích poslední věc, na kterou máme pomyšlení. Právě proto je melounové gazpacho skvělou a vhodnou alternativou. Tato chladivá polévka nejenže osvěží, ale také dodá tělu potřebné vitamíny a minerály.

Proč je melounové gazpacho zdravé

Meloun je bohatý na vitamín C, který posiluje imunitní systém. Dále obsahuje vitamíny A a B, draslík a antioxidanty. Gazpacho je velmi lehké jídlo, které nezatěžuje trávicí systém, ale naopak mu prospívá. Díky vysokému obsahu vody pomáhá polévka udržovat tělo dostatečně hydratované.

Potřebné ingredience

K přípravě budete potřebovat zralý meloun, rajčata, okurku, cibuli, česnek, olivový olej, ocet, sůl, pepř a čerstvé bylinky, například bazalku, petržel, anebo koriandr.

Postup přípravy

Nejprve pečlivě očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na menší kousky. Pak vložte všechny uvedené suroviny do mixéru a na vyšší obrátky je rozmixujte. V případě, že máte rádi v polévce větší kousky, můžete zeleninu umixovat nahrubo.

Dochucení

Následně polévku ochutnejte, případně dosolte, opepřete nebo dodejte více bylinek, a ještě jednou chvilku rozmixujte.

Fáze chlazení

Polévku přelijte z mixéru do nádoby a uložte ji do lednice, kde ji nechte důkladně vychladit. Melounové gazpacho podávejte s kousky čerstvého melounu, pár plátky okurek a hrstkou bylinek.

Užitečné tipy

Pro přípravu gazpacha je nejvhodnější červený vodní meloun. Můžete však vyzkoušet i jiné odrůdy. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, můžete přidat do polévky chilli papričku nebo pár kapek tabasca. Konzistenci polévky můžete upravit podle svých preferencí. Pokud máte rádi hustší polévku, přidejte méně tekutiny.

Související články

Zdroje: www.coleycooks.com, www.nasregion.cz, www.igurmet.cz