Melounový sorbet je zdravější varianta mraženého dezertu než melounová zmrzlina - do té byste museli přidat ještě mléčnou složku, třeba smetanu. Melounový sorbet je také rychlejší na přípravu a osvěží vás mnohem více než smetanová zmrzlina.

Zdravý meloun

Vodní melouny obsahují 95% vody, jejich konzumace je tedy ideální, když sluníčko pálí, teploty stoupají a vy potřebujete neustálý přísun tekutin. Díky vysokému podílu vlákniny je to ten nejlepší parťák v jídelníčku během hubnutí, navíc obsahuje mnoho silných antioxidantů. Všeho s mírou však platí i v případě melounu, nadměrnou konzumací si můžete přivodit zažívací potíže. Pokud tedy máte hodně vodního melounu a už jste celkem přejedení, melounový sorbet je tou nejlepší volbou, jak si dopřát oblíbenou chuť a osvěžit se.

Melounový sorbet

Suroviny:

  • 500 g vodního melounu
  • 6 lžiček třtinového nebo březového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 120 ml teplé vody

Postup:

  • Cukr smíchejte s citronovou kůrou, zalijte teplou vodou a přiveďte k varu. Vše vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté nechte vychladnout.
  • Meloun vydlabejte, zbavte pecek a rozmixujte. Poté dužinu melounu smíchejte s vychladlou cukrovou směsí a naplňte misky na mražení. Vložte do mrazáku a jedenkrát za 15 minut promíchejte.
  • Před podáváním vyndejte asi 10 minut předem z mrazáku. Ozdobte třeba lístkem máty nebo meduňky.

Související články

Zdroje: www.zdravestravovani.eu, www.smoothcooking.cz