Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Název marmeláda vznikl podle portugalského slova marmelo, což znamená kdoule. Původně šlo tedy o kdoulovou zavařeninu, kterou si oblíbili Angličané a začali do ní přidávat citrusy. Od té doby v Evropské unii platí úzus, že marmeláda je polotekutá ovocná směs, kterou z jedné pětiny tvoří citrusy. Na rozdíl od džemu má hladkou konzistenci a neobsahuje kousky ovoce. Také jste z toho „jelen“? Nejste sami – i výrobci marmelád zažívají v označení svých výrobků nejednu horkou chvilku, a tak se na trhu objevují i taková označení jako Ovocná směs nebo ovocné želé.

A co je to tedy džem?

Podle současné legislativy jde o zavařeninu, která by měla obsahovat 35 % ovoce (včetně dužiny, zrníček nebo kúry, která tak hezky drhne o nůž). Když je ovoce víc, objeví se na štítku označení „extra“ nebo „výběrový“. Poslední kapitolu v ovocných zavařeninách tvoří rosol. Ten poznáte na první pohled, má více želatiny a je vyráběný pouze ze šťávy!

Doma je všechno marmeláda

Většina z nás tohle slovíčkaření nemusí. A prostě cokoliv ovocné, co se natírá na chleba, je doma marmeláda. Všichni víme, jaký je to poklad. S marmeládou bez problémů obstaráte levně snídaně, svačiny, večeře. Dokonce i rychlé dezerty pro návštěvu, jako jsou lívance či palačinky.

Pokud máte letos velkou úrodu meruněk, vyzkoušejte skvělou marmeládu v kombinaci meruněk a levandule. Úžasně chutná, úžasně voní… A když si ji pak otevřete na podzim nebo v zimě, je to jako kdyby na vás „dýchlo léto“ - svěží vůně ovocných sadů a levandulových polí. Schválně, zkuste to a uvidíte sami...

Meruňková marmeláda s levandulí

Připravte si:

  • 1 kg meruněk
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 lžíce sušené levandule nebo dle chuti
  • 15 g citrusového pektinu


Postup přípravy:

Ovoce omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Ty pak vložte do mísy, zasypte je 350 g třtinového cukru a lžící levandule. Směs důkladně promíchejte a nechte zhruba 3 hodiny odstát v chladu.

Meruňky navrstvěte do hrnce, přiveďte k varu a vařte zhruba 6 minut. Postupně k nim přidejte zbytek cukru (50 g), který jste smíchali s citrusovým pektinem. Směs povařte ještě 1 minutu, zakápněte citronovou šťávou a opět promíchejte.

Nakonec zkontrolujte hustotu marmelády. Stačí kápnout malé množství na vychlazený talířek. Pokud marmeláda na povrch lehce ztuhne, je hotová. Zdá se vám naopak příliš tekutá? Přidejte do ní znovu trochu pektinu s cukrem a směs znovu povařte. Hotovou ovocnou směs naplňte do horkých sterilizovaných sklenic a zavíčkujte.

Sklenice otočte dnem vzhůru. Po deseti minutách je zase obraťte do původního stavu.

Až bude marmeláda hotová, nezapomeňte si na ni dát štítky s názvem a rokem výroby. Pokud nemáte samolepky, můžete si vyrobit papírové cedulky. Mimochodem, na jejich přilepení je ideální vaječný bílek. Drží na skle jako přibitý!

Zdroje: www.vareni.cz, www.kupi.cz

Související články