Umíte připravit meruňková povidla v troubě?
Zdroj: Oleksiichik / Shutterstock

Meruňková povidla z trouby: Téměř bez práce a výsledek fantastický

Připravte meruňková povidla jednoduše v troubě. Zní to možná podezřele, ale povidla mohou být i pečená. Meruňková, švestková nebo třeba hrušková! To už je jen na vás. 

Zdroje: www.jaktak.czen.wikipedia.orgwww.jidlo.cz

Povidala jsou jednoduše naše!

Povidla jsou tradičně připravovaná v Čechách, na Moravě i v Rakousku. Jde o jednoduché uchování ovoce v koncertované podobě. Díky minimálnímu obsahu vody se nekazí, pokud do nich nepřidáte kila cukru a dalších věcí, jsou také zcela přírodní. Povidla jsou skvělá ze švestek, hrušek, ale také třešní nebo meruněk. Konzistence povidel se může různit, podle druhu zpracovaného ovoce je také možné přidat různé koření nebo také rum. V případě meruněk to tak ale není.

Pravá povidla jsou hustá, tmavá, zkrátka dokonalá Švestková, třešňová, hrušková i meruňková povidla jsou specialitou naší části Evropy.  Zdroj: Shutterstock.com / Agnes studio

Povidla vařená nebo pečená v troubě?

Připravit meruňková povidla je nesmírně jednoduché a rozhodně můžete stejným způsobem zpracovat i další druhy ovoce. Jak na to, abyste nemuseli u hrnce s povidly stát celý den? Vyzkoušejte povidla pečená! Není to obvyklý postup, ale funguje a usnadní vám práci. Jak na povidla pečená v troubě?

Meruňky napřed promíchejte s cukrem a octem. Meruňky napřed promíchejte s cukrem a octem. Zdroj: Profimedia

Jak připravit meruňková povidla v troubě

Na přípravu povidel klidně vyberte horší meruňky, které už se nehodí ke kompotování. K přípravě pečených povidel z meruňek je potřeba trochu cukru. Ten totiž pomůže ovoci pustit šťávu a rozměknout tak akorát. Do receptu také patří trocha kyselého. Můžete přidat šťávu z citrónu nebo jablečný ocet, díky nimž se nebudou povidla připalovat.

Konktrétně budete na meruňková povidla potřebovat:

  • 3,5 kg půlených a vypeckovaných meruněk
  • 0,5 kg cukru
  • 100 ml octa nebo šťávu z 1 citronu

Postup:

  • Do hlubokého plechu nebo zapékací mísy dejte napřed meruňky, posypejte je cukrem a přilejte také ocet.
  • Nechejte zaležet přes noc a druhý den začněte tím, že je budete péci zhruba 1 hodinu na 250 °C.
  • Pak teplotu snižte na 150 °C a pečte ještě zhruba další 4 hodiny. Ovoce po dobu pečení nemíchejte.
  • Kontrolujte stav a pokud je ovoce stále plné šťávy, prodlužte dobu pečení vždy o 15 minut a opět kontrolujte.
  • V okamžiku, kdy jste spokojeni s konzistencí, naplňte povidly dobře umyté uzavíratelné nádoby. Ideálně se hodí zavařovací sklenice, které po naplnění uzavřete a otočíte dnem vzhůru.
  • Pokud jsou povidla hustá a voda dostatečně odpařená, pak vám nezplesniví ani v nezakryté misce nebo hrnku uloženém v lednici.

Akční letáky