Léto bez ovocných knedlíků? Nepředstavitelné! Tohle sladké jídlo milují snad všichni členové rodiny – včetně tatínků a dědečků – kteří jinak dávají přednost „pořádné flákotě masa“. A není divu, knedlíky jsou sice pracné, ale dá se do nich schovat všechno letní ovoce, od jahod, broskví, třešní, meruněk až po podzimní švestky. Jejich kouzlo spočívá v dobrém těstě.
Zatímco my v Čechách dáváme přednost kynutému nebo tvarohovému těstu, na bramborové trochu zapomínáme… A to je škoda. Bramborový „kabátek“ totiž knedlíkům nejen sluší, ale zároveň jim propůjčuje ještě lepší, lahodnější chuť. Přesvědčte se sami!
Meruňkové knedíky trochu jinak
Pokud máte letos velkou úrodu meruněk, proměňte je v hlavní chod. Meruňkové knedlíky z bramborového těsta se mohou stát zlatým hřebem nedělního oběda. Doporučujeme je udělat v dvojnásobné dávce, protože se po nich okamžitě „zapráší“.
Připravte si:
- 1 kg vařených brambor (uvařte je den předem)
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 70 g dětské krupičky
- 70 g solamylu
- sůl
- kostkový cukr
- meruňky
Na servírování:
- strouhanka
- máslo
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Brambory si uvařte den předem, lépe se s nimi pak pracuje.
- Hlízy oloupejte, nastrouhejte najemno a poté smíchejte s vejci, dětskou krupicí, hladkou moukou, solamylem a trochou soli.
- Vzniklé těsto vyválejte na placku a nařežte na 7 centimetrové čtverce. Do každého z nich dejte 1 meruňku, jejíž pecku jste nahradili kostkou cukru.
- Rohy čtverců těsta spojte a vyválejte z nich úhledné knedlíky.
- Knedlíky vařte ve vroucí, mírně osolené vodě asi 7 minut. Pak je vytáhněte děrovanou naběračkou.
- Ovocné bochánky naaranžujte na talíř, posypte je nasucho opraženou strouhankou, kterou vzápětí polijte rozehřátým máslem a posypte moučkovým cukrem.
- Ovocné knedlíky budou mít ještě lepší chuť, když je povaříte ve vodě s několika kapkami rumu a vanilkovým cukrem.
- Stejné bramborové těsto můžete použít i na slaný způsob jako knedlíky. Chutnají s uzeným masem a osmaženou cibulí.
Zdroje: www.ceskatelevize.cz, www.jimeto.cz