Variací na ovocné knedlíky je celá řada. Nejenže do nich lze použít téměř každé letní ovoce ze zahrádky, ale navíc můžete vyzkoušet i několik druhů těsta. Kynuté, bramborové i tvarohové, stačí se jen rozhodnout, které vám bude chutnat více. My vám přinášíme recept na rychlé, snadné a chutné meruňkové knedlíky z tvarohového těsta.

Recept na první ovocné knedlíky se objevil na českém území už v 17.století. Tehdy se ale smažily a vždy se plnily jen švestkami. Teprve poté se začaly vařit. Vařené už se posypávaly mákem nebo tvarohem. Bohaté rodiny je dokonce polévaly máslem nebo smetanou.

Ovocné knedlíky mají velkou tradici u nás i v okolních zemích

V Česku má sice tento pokrm velkou tradici, ale objevuje se i v okolních zemích. Nejvíce v Rakousku, Německu a Polsku. Jako hlavní chod se ovocné knedlíky podávaly od června do září. Kromě meruněk se do nich používaly jahody, borůvky či třešně. Na podzim se pak plnily rebarborou a švestkami.

Ovocné knedlíky si zamiloval následovník rakousko-uherského trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este, který si je nechával na Konopišti pravidelně připravovat. Byly také nejoblíbenějším jídlem prvního československého prezidenta T.G. Masaryka. No a vyhlášený francouzský gurmán Edouard de Pomiane je dokonce zařadil mezi deset nejlepších jídel světa. Ve světě se ale podávají spíše jako teplý dezert, než jako hlavní chod.

Snadné meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

Na přípravu skvělých meruňkových knedlíků z tvarohového těsta bude potřebovat meruňky, 250 g tvarohu, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, 1 lžíci rozpuštěného másla nebo oleje a špetku soli. Na posypání pak cukr, strouhaný perník, skořici a přepuštěné máslo na polití.

Začněte tím, že tvaroh smícháte se všemi přísadami a vytvoříte hladké nelepivé těsto. Hotové těsto vytvarujete do válečku a rozdělíte na stejně velké kusy. Meruňky si vypeckujte, do každé vsypte půl lžičky cukru a opět spojte k sobě. Následně je zabalte do těsta a vložte do vroucí osolené vody. Vařte po vyplavání na hladinu ještě pět až sedm minut. Poté vyjměte a a posypejte cukrem, perníkem a polijte rozpuštěným máslem.

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.cesky.radio.cz