obrázek z archivu ireceptar.cz

Meruňkové recepty na koláče i roládu

Usmívají se na vás z košíku čerstvé meruňky? Ovocné knedlíky už jste měli, něco jste zavařili do kompotů a marmelád, a přesto máte chuť si meruňkové období ještě trochu užít? Tak upečte koláče a troufněte si i na roládu podle následujících návodů.

Meruňkový koláč s malinami

Potřebujeme

  • 200 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • 4 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých oříšků
  • 50 g sekaných mandlí
  • 1 prášek do pečiva
  • sklenici čerstvých nebo kompotovaných meruněk
  • 150 g malin
  • 50 g mandlových hoblinek

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Tuk třeme s cukrem do pěny a přidáme špetku soli. Postupně přidáváme jedno vejce po druhém. Mouku smícháme s oříšky, mandlemi, práškem do pečiva a vmícháme ji do směsi. Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy.

Na těsto rozložíme meruňky s malinami a posypeme je mandlovými hoblinkami a práškovým cukrem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

Marie Bartušková, Hněvkovice

Meruňky v těstíčku

Potřebujeme

  • 8 středně zralých meruněk
  • mléko
  • hladkou mouku
  • sůl
  • krystalový cukr
  • šlehačku

Jak na to

Meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a máčíme do řídkého těstíčka umíchaného z mléka, hladké mouky a špetky soli. Máčené meruňky vhazujeme do rozpáleného oleje, těstíčko rychle vyběhne. Teplý moučník dáme na talíř, posypeme krystalovým cukrem a ozdobíme šlehačkou. Je to hned hotové a naprosto skvělé.

Marie Vitvarová, Lanžhot

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Meruňky i pro kuřáky

Kromě lahodné chuti mají meruňky řadu léčivých vlastností. Obsahují velké množství karotenu a niacinu (kyseliny nikotinové uklidňující nervy), dále kyselinu listovou důležitou pro krvetvorbu a růst buněk. Působí pozitivně na sliznici plic silných kuřáků. Díky kombinaci kyseliny listové s bohatým obsahem mědi a kobaltu jsou meruňky ideálním ovocem pro bledé, chudokrevné osoby. Toto ovoce také zpomaluje proces stárnutí, zlepšuje krevní obraz, pomáhá při suchosti v krku a nosohltanu a zmírňuje astmatické potíže.

Ovocný koláč

Potřebujeme

  • 2 hrnečky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnečku cukru
  • 1 až 2 vejce
  • 1/2 hrnečku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr a mléko podle potřeby
  • meruňky či jiné ovoce

Jak na to

Suroviny promícháme a nalijeme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Poklademe ovocem (meruňky, reveň, jablka, rybíz, angrešt, jahody, atd.) a posypeme drobenkou. Pečeme asi 30 minut při 180 °C.

Alena Burešová, Červený Kostelec

Meruňkový koláč

Potřebujeme

  • 13 dkg másla
  • 15 dkg cukru
  • 25 dkg hladké mouky
  • sůl
  • 2 vanilkové cukry
  • 0,5 kg meruněk
  • 25 dkg kyselé smetany
  • 3 vejce

Jak na to

Máslo s moukou, polovinou cukru, jedním balíčkem vanilkového cukru a špetkou soli zpracujeme na těsto a necháme je odpočinout.

Meruňky rozpůlíme.

Smetanu smícháme s druhým vanilkovým a zbývajícím cukrem a přimícháme vejce.

Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Poklademe půlkami meruněk a zalijeme smetanovým krémem. Pečeme pomalu asi hodinu.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Čokoládová roláda s meruňkami

Potřebujeme

na těsto

  • 3 vejce
  • 90 g cukru
  • špetku soli
  • 45 g hladké mouky
  • půl lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžíce kakaového prášku

na náplň

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 350 g tučného tvarohu
  • 2 až 3 lžíce cukru
  • balíček želatiny
  • 300 g meruněk
  • trošku meruňkovice

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jde to i bez čerstvých meruněk

Místo čerstvých meruněk můžete použít okapané kompotované meruňky nebo naopak namočené meruňky sušené.

Připravíme si těsto a umístíme ho v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 12 až 14 minut při 200 °C. Vychladlé těsto překlopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem a stáhneme pečicí papír.

Piškot potřeme směsí smetany, tvarohu, cukru, želatiny a meruňkovice. Spařené meruňky nakrájíme a naklademe na tvarohový krém.

Pak piškot pomocí utěrky srolujeme. Hotovou roládu zabalíme do alobalu a na dvacet minut vložíme do mrazničky. Před podáváním pocukrujeme.

Akční letáky