Pojďte se ohlédnout za chutěmi dob minulých, které mnohé z nás provázely celé dětství. Jednou takovou populární dobrotou byl kdysi Metro řez. Původ receptu pochází ze Švédska, kde se vyskytoval hned v několika variantách. Značně oblíbený byl také v Holandsku, odkud se dostal k nám. Dezert se začal vyrábět v roce 1974 na počest otevření první linky pražského metra.

Jak metro řezy připravit? Na to se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Metro řez

Jedná se o menší kvádry z piškotového těsta s krémem a obalené cukrovou hmotou. Po stranách jsou namočené v čokoládě. Tuto pochoutku z minula si však můžete z velkovýroby koupit i dnes. Ale nezapomeňte, že domácí je vždy domácí. Příprava metro řezu je snadná a zvládne ji i naprostý začátečník. Bude stoprocentně lepší než verze z obchodu.

Legendární moučník

Tato retro cukrovinka byla generací 70. a 80. let doslova zbožňovanou pochoutkou. Zhruba po revoluci se u nás však přestala vyrábět, a tak ji některé mladší ročníky dlouho neznaly. Po několika letech se však retro řezy na trhu opět objevily a časem přibyly i limitované edice s různými příchutěmi. Ochutnat je můžete jako citronové, jahodové, skořicové, mátové anebo i „vaječňákové“.  Ovšem klasika je prostě klasika. Pojďte si tedy připravit jejich domácí verzi.

Domácí metro řez

Žloutky ze 4 vajec utřete se 130 g krupicového cukru do pěny a postupně vmíchejte 140 g prosáté hladké mouky. Ze zbylých bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej pomalu vmíchejte do připraveného těsta.

Upečte základ

Tuto směs nalijte na plech předem vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Po upečení nechte piškot naprosto vychladnout a následně ho rozkrájejte na stejně velké kvádříky.

Připravte si krém

Na krém společně vyšlehejte 200 g másla se 100 g moučkového cukru a 1 celým sáčkem vanilkového cukru, a to do hladka. Postupně poté zašlehejte 3 polévkové lžíce rumu.

Marcipán nebo fondán

Na potažení zákusků budete potřebovat buď 1 balení marcipánu nebo cukrářské potahovací hmoty. Rozválejte zvolenou surovinu na tenký plát. Každý kousek upečeného těsta pak potřete nejprve připraveným krémem a pak jej obalte plátkem marcipánu nebo fondánu. Nadbytek odřízněte a konce spojte přitlačením.

Čokoláda a lednice

Jakmile máte veškeré kousky obalené, stačí už jen každý namočit v předem rozehřáté čokoládě. Nakonec vložte zákusky na noc do lednice. Nejlepší jsou totiž až od druhého dne.

Související články

Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.idnes.cz, www.toprecepty.cz