Také další koření, jako je koriandr, kmín nebo skořice a také česnek, mají v mexické kuchyni důležité místo. Proč? Koření podporuje chuť k jídlu, kterou by jinak horké mexické podnebí snižovalo.

Asi nejznámějším mexickým pokrmem jsou tortilly, placky z kukuřičné či pšeničné mouky. Jsou buď přímo součástí jídla, nebo se podávají jako příloha. Zvláštností je pak používání kakaa a čokolády při přípravě masových pokrmů, právě tyto suroviny dodávají mexickým omáčkám typickou barvu i chuť.

Kořeněná jídla je zapotřebí zapíjet: Mexičané nikdy nepohrdnou pivem, ale jejich národním nápojem je silný destilát tequila. Vyrábí se z ojedinělého mexického druhu agáve a ta nejlepší tequila se skrývá pod názvem Añejo. V dubových sudech zraje 3—5 let.

Mexické kuličky s omáčkou taco

Potřebujeme

  • 500 g mletého masa
  • 1 čili papričku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • mletý kmín a pepř
  • olej
  • sůl

na omáčku

  • 1 cibuli
  • 4 rajčata
  • 1 zelenou papriku
  • 1 stroužek česneku
  • malou konzervu rajského protlaku
  • 1 čili papričku
  • vždy 1/4 lžičky mletého kmínu a koriandru
  • pepř a sůl
  • cukr
  • olej

Jak na to

Maso smícháme s vejcem, prolisovaným česnekem, nasekanou čili papričkou a strouhankou, směs osolíme, dobře propracujeme a vytvarujeme z ní malé kuličky, které opečeme na oleji.

V jiném kastrolu osmahneme na rozpáleném oleji nudličky papriky a nasekanou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, oloupaná nakrájená rajčata, nasekanou čili papričku a všechno koření, osolíme a lehce pocukrujeme a pod pokličkou dusíme asi 10 minut.

Nakonec vmícháme protlak a omáčkou zalijeme masové kuličky. Podáváme s tortillami.

Ivan Veselý, Žebrák

Jambalaya; uzené maso s rýží a zeleninou

Potřebujeme

  • 250 g rýže
  • 500 g uzeného vařeného masa
  • 1 velkou cibuli
  • 1 palici česneku
  • 400 g rajčat
  • 1 pálivou papričku
  • 2 zelené papriky
  • sůl a pepř
  • 1 lžičku sladké papriky
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžičku dobromysli

Jak na to

Na dvou lžících másla zpěníme nakrájenou cibuli, podrcený česnek, přidáme nakrájené papriky, rajčata a pálivou papričku, vše osolíme a podusíme. Mezitím uvaříme rýži.

Uzené maso nakrájíme, opečeme na lžíci másla spolu s kořením. Opečené maso smícháme s dušenou zeleninou a uvařenou rýží a před podáváním necháme 10 minut odstát v teple.

Milena Novotná, Olešnice

Mexická polévka s rýží

Potřebujeme

  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 vejce
  • 50 g rýže
  • 50 g šunky
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml bílého vína
  • 2 rajčata
  • bobkový list
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 lžíci sekané petrželky
  • sůl

Jak na to

Ve vývaru s vínem uvaříme rýži. Mezitím osmažíme drobně nakrájenou cibuli a plátky česneku. Přidáme nudličky šunky, oloupaná nakrájená rajčata, bobkový list a petržel a vše krátce podusíme. Zalijeme vývarem, přidáme citronovou šťávu, osolíme a krátce povaříme. Na talíři zdobíme nasekanými vejci natvrdo.

Ivan Veselý, Žebrák

Flautas; pšeničné tortilly s kuřecím masem

Potřebujeme

  • 300 g kuřecího masa
  • 1 cibuli
  • 1 čili papričku
  • 2—3 lžíce oleje
  • 1 zelenou papriku
  • 1 konzervu kukuřičných zrn
  • 10 černých vypeckovaných oliv
  • 125 ml sladké smetany
  • pšeničné tortilly
  • sůl

Jak na to

V pánvi na rozehřátém oleji opečeme doměkka drobně nakrájené kuře s nakrájenou cibulí a nasekanou čili papričkou. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, konzervu kukuřičných zrn, překrájené olivy, zalijeme sladkou smetanou, osolíme a podusíme do zhoustnutí.

Vždy dvě pšeničné tortilly složíme přes sebe, dáme na ně trochu náplně, stočíme, spíchneme párátkem a ze všech stran je osmažíme. Podáváme s kysanou smetanou, avokádovou nebo rajčatovou omáčkou a zeleninovým salátem.

Božena Králová, Brno

Kotlety na čokoládě

Potřebujeme

  • 4 vepřové kotlety
  • 1 lžíci sádla
  • 3 cibule
  • sůl a pepř
  • kousek skořice
  • 100 g žampionů
  • 100 ml bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g mandlí
  • 1 lžíci sekané petrželky
  • 1 lžíci oleje
  • kostku bujonu
  • 20 g hořké čokolády nebo kakaa

Jak na to

Kotlety osolíme, opepříme, potřeme olejem, opečeme 6 minut po obou stranách a uchováme v teple.

V kastrolu na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a drcený česnek do světležluta, přidáme koření, nakrájené žampiony, osolíme, podle potřeby dolijeme vodou a dusíme 10 minut. Poté přidáme oloupané a nakrájené mandle a dál dusíme.

V jiné nádobě mezitím svaříme bujon s čokoládou, vlijeme jej do kastrolu, přidáme opečené kotlety a vše asi 5—6 minut dusíme.

Milena Novotná, Olešnice

Mexická marináda

Potřebujeme

  • po 1/3 šálku oleje, vinného octa a jablečného moštu
  • 2 stroužky česneku
  • po 1 lžičce mletého čili, cukru a soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře

Jak na to

Na rozpáleném oleji krátce osmažíme utřený česnek a vmícháme ocet, mošt, čili, cukr sůl a pepř. Směs mícháme, dokud nezhnědne. Marináda dodává barvu kuřecímu a rybímu masu, rovněž jí potíráme grilovaná masa.

Jiřina Blažejová, Žlutice

Tostadas; kukuřičné tortillky s mletým masem

Potřebujeme

  • 400 g mletého masa
  • olej
  • po 1 lžičce koriandru a kmínu
  • čili koření
  • 1 malou plechovku frijoles refritos (vařených pečených fazolí)
  • balíček malých kukuřičných tortill
  • 1 papriku
  • salát frisee
  • řapíkatý celer
  • kysanou smetanu nebo rajský protlak

Jak na to

Na dvou lžících oleje opečeme mleté maso okořeněné koriandrem a kmínem, podusíme je, přidáme podle chuti čili a frijoles refritos. Vše promícháme a prohřejeme.

Tortilly rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a nahřejeme je v předehřáté troubě. Pak na každou dáme lžíci náplně, přelijeme ji kysanou smetanou nebo rajským protlakem a posypeme drobně nakrájenou paprikou, celerem a salátem.

Bohuslav Petráček, Prachatice