Zdroje: YouTube.com, fresh.iprima.cz
Míchaná vajíčka patří k těm nejrychleji hotovým pokrmům, a i proto si je mnozí zamilovali coby bleskovou snídani či večeři. Možná by ale jen málokoho napadlo, že existuje více způsobů, jak klasická míchaná vajíčka připravit. Během pár minut je vyšvihnete na úplně jinou úroveň. Se špetkou více času z nich pak uděláte mistrovské dílo.
Vejce každý den
Vajíčka by měl pravidelně zařazovat do svého jídelníčku opravdu každý. Obsahují totiž skoro všechny důležité vitamíny a také množství minerálních látek. Kromě toho se v nich nachází nezanedbatelné množství mastných kyselin, které mají antizánětlivé schopnosti. Pravidelná konzumace vajec působí i jako prevence před kardiovaskulárními onemocněními.
Vejce jsou také zdrojem kvalitních bílkovin. Díky tomu zasytí na delší dobu a napomáhají s budováním svalové hmoty. Všehovšudy jsou zkrátka superpotravinou, kterou se vyplatí jíst.
Nejlepší míchaná vajíčka
Navzdory tomu, nakolik jsou míchaná vajíčka snadným a rychlým pokrmem, se při jejich přípravě mnozí dopuštějí základních chyb. Tou vůbec největší a nejčastější je, že vajíčka zůstávají na pánvi podstatně delší dobu, než je nutné. Kvůli tomu pak vůbec nejsou krémová a nechutnají tak, jak by měla. Zkuste si je příště připravit podle jednoho z následujících tři receptů a nechte se překvapit dokonalou chutí i strukturou míchaných vajíček.
Podrobný popis všech tří receptů najdete ve videu:
Míchaná vajíčka na špeku a cibulce
Aby měla míchaná vajíčka krásnou barvu a také ještě výraznější chuť, vyklepněte si do misky 2 celá vejce a přidejte k nim také 2 žloutky. Vajíčka osolte, opepřete a důkladně prošlehejte. Pak je dejte na chvíli stranou a na pánvi si opečte asi 50 gramů špeku, aby pustil tuk.
Až se tak stane, přidejte ke špeku 1 malou najemno nakrájenou cibuli a opékejte ji lehce dozlatova. Plamen ztlumte asi na polovinu výkonu a vlijte do pánve vejce. Okamžitě začněte míchat. Zhruba po 20 vteřinách pánev sundejte ze sporáku a je hotovo. Na talíři míchaná vajíčka ozdobte například pažitkou.
Nadýchaná míchaná vajíčka
Zapněte sporák na polovinu výkonu a v pánvi rozehřejte 1 lžíci másla. Do pánve následně vyklepněte 3 celá vejce, jako kdybyste chtěli připravit klasická volská oka. Jakmile začne bílek tuhnout, opatrně jej zamíchejte. Dejte ale při tom pozor na to, abyste neponičili žloutky. Ty musí ještě chvíli zůstat netknuté. Vajíčka osolte, opepřete a opět nechte bílek zatuhnout. Pak už jen sporák vypněte a bílky promíchejte se žloutky. Takto připravená vajíčka jsou krásně nadýchaná.
Francouzská míchaná vajíčka
Poslední, třetí postup je časově nejnáročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Míchaná vajíčka připravená na francouzský způsob jsou totiž dokonale krémová. Do mísy dejte 3 celá vajíčka a přilijte k nim asi 50 mililitrů dobré smetany ke šlehání. Vajíčka následně dokonale vyšlehejte.
Sporák zapněte zhruba na 1/3 výkonu a na pánvi rozehřejte 1 lžičku másla. Pak do pánve nalijte vajíčka se smetanou a zhruba 15 minut míchejte. Vajíčka budou tuhnout pomalu, ale rozhodně si nakonec skvěle pochutnáte. Asi v polovině vaření k vajíčkům přidejte 1 lžíci másla. Jakmile budou vajíčka pevná, ale zároveň krémová, je hotovo a můžete servírovat.