Míchaná vajíčka byla oblíbená snídaně anglických dělníků, kteří si ji dopřávali před dlouhou šichtou. Buď si míchaná vejce dělávali doma nebo si na ně zašli do některé z kaváren poblíž fabrik, kterým se přezdívalo „mastná lžíce“. Jídlo tam bývalo levné a pro chudinu dostačující. Vejce byla nejenom sytým pokrmem pro hladovce, ale také výživovou bombou. Strávníci tak měli šanci přežít dlouhé hodiny u pásu nebo stroje. Dnes jsou míchaná vejce standard, který si většina z nás dopřeje zejména o víkendu.

Na videu se můžete inspirovat rychlými pokrmy z mikrovlnky. Autor Tasty na kanále YouTube vám přichystal rovnou 24 receptů:

Zdroj: Youtube

Klasika k snídani

Recept na míchaná vejce je banální a zvládne ho i naprostý kulinářský elév. Jak na to? Nasekejte cibulku, zpěňte ji společně s nakrájenou šunkou. Jakmile získáte křupavý základ, rozklepněte libovolné množství vajec se solí a orestujte.

Pozor, ať nejsou příliš suchá! Jakmile vajíčka na pánvi chytnou zlatavý nádech, můžete je zalít trochou mléka. Jednak vám vajíčka trochu nabydou a nebudou jako troud. Míchaná vajíčka servírujte posypaná nasekanou pažitkou. Hodí se k nim chléb nebo jiné pečivo.

Rychlovka bez práce díky mikrovlnce

Máte málo času a nechce se vám špinit nádobí? Vyzkoušejte míchaná vajíčka z mikrovlnné trouby. Jak na to? Rozšlehejte vajíčka v hrnečku na kávu, přidejte k nim špetku soli, bylinky (výborná je pažitka nebo nasekaná petrželka) a poté je dejte na 1 a ½ minuty do mikrovlnky. Jakmile uplyne časový limit, vyndejte vajíčka a rychle je promíchejte lžičkou. Hotovo! Můžete rovnou nosit na stůl.

Extra tipy na vylepšení míchaných vajec

  • Kromě uzenin a koření můžete míchaná vajíčka ozvláštnit také tvrdým nastrouhaným sýrem, který vždycky vmíchejte těsně předtím, než jsou vajíčka hotová.
  • Jídlo bude mít zajímavou chuť, když do něj přidáte jarní cibulku, bylinky nebo mladý špenát.
  • Exotickou chuť vajíčkům propůjčí černá nebo bílá sezamová semínka.
  • Výborným parťákem k nim je také avokádo. Obě tyto ingredience vytvoří výbornou krémovou směs, kterou můžete dát na chleba nebo ji zabalit do tortillové placky či pita chleba.

Související články

Zdroje: https://babinet.cz, www.kucharkaprodceru.cz