Kdo je vlastně Gordon Ramsay a proč bychom měli jeho radám bedlivě naslouchat? Jde o britského šéfkuchaře, který dokázal pro svoje restaurace získat celkem neuvěřitelných šestnáct Michelinských hvězd. Stejně jako zdejší propagátor moderní a kvalitní gastronomie Zdeněk Pohlreich, angažuje se i tento michelinský kuchař v kulinářské osvětě prostřednictvím televizních pořadů o vaření a různých soutěží. Je tedy nasnadě, že jde o člověka neobyčejně zkušeného, jehož rady se jistě zakládají na dokonalosti jeho kuchařského umění. 

Dokonalá vejce jako od světového šéfkuchaře? Inspirujte se v kanálu Good Morning America na youtube:

Zdroj: Youtube

Jen pár minut, ale přesně!

Jak tedy na luxusní míchaná vajíčka podle receptu tohoto šéfkuchaře? Podle Ramsayho budou na přípravu vynikajícího jídla, které se nedá s běžně připravovanými míchanými vajíčky vůbec srovnat, stačit pouhopouhé čtyři minuty. Jen bude potřeba hlídat čas skutečně na sekundy. Je to možná složitější, ale výsledek za to určitě bude stát. 

Trochu jiný postup

Zatímco my si nejprve rozpálíme omastek, na kterém většinou osmažíme cibulku, Gordon Ramsay doporučuje docela jiný postup. Vejce rozklepne přímo na nepřilnavou pánev a přidá k nim máslo. Teprve nyní putuje pánev na sporák, rozehřátý na střední teplotu, případně puštěný na středně velký plamen. 

Sledujte každou vteřinu

Jakmile se začne pánev ohřívat je třeba vejce neustále promíchávat, nejlépe gumovou stěrkou, tak, aby se nikde nepřichytila. Občas je potřeba je oddělit od strany pánve tak, aby se na ní nepřilepila. V další fázi, jakmile začne obsah pánve houstnout, odstavíme ji z plotýnky a v tu chvíli začne odpočet dvaceti sekund, po které budeme vajíčka promíchávat mimo oheň. Závěrečná část přípravy této pochoutky se odehraje znovu na plotýnce a půjde o 1,5 minuty. Nesmíme se přitom nechat ukolébat představou, že je možné na chvíli zastavit stěrku. Poctivé a soustavné promíchávání je základem úspěchu. Jde o pár minut, není tedy třeba si práci nijak usnadňovat. 

Pokračujme ve vylepšování

Zatímco v základní podobě bychom mohli nyní přestat, hotová vejce dokořenit a podávat strávníkům. Vyhlášený šéfkuchař ale ještě u konce rozhodně není. Do míchaných vajíček v této fázi přidává jazyk mořského ježka, který rozmělní stěrkou přímo na pánvi, pažitku, smetanu a samozřejmě sůl s pepřem. Na talíři pak ještě přidá pár plátků strouhaných lanýžů, aby byl požitek z jídla dokonalý. Pravdou je, že tato poslední část zůstane asi jen naším přáním, ale i bez jazyku mořského ježka a lanýžů budou míchaná vajíčka připravená tímto způsobem, zjemněná smetanou a dochucená pažitkou, požitkem, jaký byste si neměli nechat ujít. 

Související články

Zdroje: www.masterclass.com, feastandmerriment.com, www.gordonramsayrestaurants.com