Zdroje: www.idnes.cz, recepty.blesk.cz

Pohlreichova míchaná vajíčka

Pokud jste měli možnost nahlédnout do některé z knih známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, možná jste si všimli, že míchaná vejce dělá šéfkuchař docela jinak, než jste zvyklí. Pohlreich, stejně jako mnozí další strávníci, nesnáší suchá míchaná vajíčka a není se čemu divit. Jenže jak uvařit jednoduchou snídani tak, aby byla vejce dostatečně tepelně zpracovaná, a přitom byla chutná, vlahá a nevysušená příliš vysokou teplotou během přípravy?

V čem je Pohlreichův recept jiný?

Pohlreich dělá míchaná vajíčka jednak s troškou smetany, což je ještě zjemní, ale také používá docela jinou techniku. Míchaná vejce připravuje ve vodní lázni, tedy v misce sedící v hrnci s vroucí vodou. Tím redukuje teplotu a má možnost vajíčka se smetanou také rukou rozšlehat.

Malou metličkou šlehá v misce dvě vejce a zhruba jednu lžíci tučné smetany. Díky šlehání se do vajíček dostanou jemné bublinky vzduchu, které udělají jídlo ještě lehčí a nadýchanější. Není nutné také tolik spěchat, neboť se vajíčka v misce dělají mnohem pomaleji a dostatečně dlouho na to, abyste se nemuseli obávat salmonely.

Pohlreich se nebrání ani dalším ingrediencím, ale doporučuje je přidat až úplně na závěr, stejně jako sůl. Do vajíček se rozhodně hodí přidat pažitku nebo na uzoučké kroužky nasekanou nať jarní cibulky či bylinky. To už je na vaší fantazii, a hlavně sezonních možnostech každého kuchaře.

Nač dát pozor při přípravě míchaných vajíček?

Mezi běžná doporučení, která lidé často opomíjejí, patří také tato:

Vejce by měla být po vyjmutí z ledničky v pokojové teplotě alespoň 5 minut.

Másla, na kterém budete vejce připravovat, by mělo být poměrně hodně. Na dvě vejce se doporučují až dvě lžíce másla.

Pokud nebudete připravovat vejce ve vodní lázni, rozklepněte si vajíčka do misky a rozmíchejte je ještě před tím, než je dáte smažit. Na pánvičce nebudete mít tolik času, a proto je lepší vajíčka rozšlehat metličkou či vidličkou předem.

Související články