Míchaná vajíčka jako mistrovské dílo
Zdroj: Shutterstock

Míchaná vejce jako mistrovské dílo: Takhle je dělá Pohlreich

Navzdory tomu, nakolik se příprava míchaných vajíček může zdát jednoduchá, nemusí se vždycky povést na jedničku. Nejčastěji dochází k tomu, že jsou vajíčka vysušená a vůbec nejsou vláčná. Zdeněk Pohlreich ale ví, jak tomuto problému předejít. 

Zdroje: idnes.cz, magazin.recept.cz

Míchaná vajíčka jsou pokrmem, po kterém mnozí sáhnou ve chvíli, kdy nemají času nazbyt či jejich lednice zeje prázdnotou. Jsou rychle hotová, zasytí a jsou i plná zdraví prospěšných látek. Častokrát se ale stává, že nechutnají úplně nejlépe, a namísto toho, aby byla vláčná a jemná, jsou zcela vysušená. Děje se tak kvůli nesprávné přípravě. 

Míchaná vajíčka podle Zdeňka Pohlreicha

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dobře ví, jak připravit ta nejlepší míchaná vajíčka. Dělá je tak, aby byla krásně hebká, vláčná a krémová. Protože právě tak mají míchaná vajíčka vypadat. 

Míchaná vajíčka, ideální snídaně. Míchaná vajíčka jsou ideální snídaní. Zdroj: Profimedia

Vejce šlehejte

Základem těch nejlepších míchaných vajíček je šlehání vajec. Ideálně s trochou plnotučného mléka či kvalitní smetany. Díky šlehání se do vajíček nažene vzduch, díky kterému pak budou vajíčka krásně nadýchaná jako obláček. 

Když se pustíte do přípravy míchaných vajíček, připravte si v první řadě žáruvzdornou mísu. Tu dostatečně vytřete máslem. Na jednu porci do ní vyklepněte dvě celá vejce, přidejte k nim 1 lžíci tučné smetany a dobře prošlehejte. Vajíčka šlehejte aspoň 50 sekund, abyste měli jistotu, že jsou opravdu dobře provzdušněná. 

Udělat ta správná, dokonalá míchaná vajíčka, není jednoduché U vajíček připravených na pávni hrozí, že budou dost vysušená.  Zdroj: Profimedia

Míchaná vajíčka ve vodní lázni

Ta nejlepší míchaná vajíčka na pánvi zkrátka nepřipravíte. Teplo sálající z pánve je totiž až příliš velké, a tak se vajíčka rychle srazí a stane se z nich gumový žlutá hmota. Namísto pánve tedy vezměte hrnec, nalijte do něj vodu a přiveďte ji k varu. Míchaná vajíčka budete totiž připravovat ve vodní lázni. I proto jste si ostatně vejce rozmíchali v žáruvzdorné míse, kterou nyní postavte na hrnec s vroucí vodou. Zatím vajíčka nijak nesolte ani nepepřete. Všechno koření se přidává až v úplném závěru přípravy. 

Vajíčka nechte vařit ve vodní lázni a čas od času je zamíchejte. V mezičase si můžete nasekat pažitku. Jakmile vajíčka získají krémovou konzistenci, podle chuti je osolte, opepřete a přidejte k nim také pažitku. Naposledy dobře promíchejte a můžete servírovat. Ideálně s plátkem opečeného chleba nebo čerstvou domácí houskou.

TIP: Pokud nemáte žáruvzdornou mísu či vajíčka zkrátka z nějakého důvodu nemůžete ve vodní lázni připravit, použijte alespoň pánev s velkým dnem. Na velké ploše se totiž budou vajíčka rovnoměrně prohřívat a sníží se tím riziko toho, že se srazí. Myslete přitom na to, že by se měla vajíčka připravovat při nižších teplotách, aby si zachovala svou jemnost a vlhkost. 

Míchaná vejce se šunkou

Jak udělat míchaná vajíčka se šunkou? Podívejte se ve videu:

Akční letáky