Zdroje: idnes.cz, magazin.recept.cz
Míchaná vajíčka jsou pokrmem, po kterém mnozí sáhnou ve chvíli, kdy nemají času nazbyt či jejich lednice zeje prázdnotou. Jsou rychle hotová, zasytí a jsou i plná zdraví prospěšných látek. Častokrát se ale stává, že nechutnají úplně nejlépe, a namísto toho, aby byla vláčná a jemná, jsou zcela vysušená. Děje se tak kvůli nesprávné přípravě.
Míchaná vajíčka podle Zdeňka Pohlreicha
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dobře ví, jak připravit ta nejlepší míchaná vajíčka. Dělá je tak, aby byla krásně hebká, vláčná a krémová. Protože právě tak mají míchaná vajíčka vypadat.
Vejce šlehejte
Základem těch nejlepších míchaných vajíček je šlehání vajec. Ideálně s trochou plnotučného mléka či kvalitní smetany. Díky šlehání se do vajíček nažene vzduch, díky kterému pak budou vajíčka krásně nadýchaná jako obláček.
Když se pustíte do přípravy míchaných vajíček, připravte si v první řadě žáruvzdornou mísu. Tu dostatečně vytřete máslem. Na jednu porci do ní vyklepněte dvě celá vejce, přidejte k nim 1 lžíci tučné smetany a dobře prošlehejte. Vajíčka šlehejte aspoň 50 sekund, abyste měli jistotu, že jsou opravdu dobře provzdušněná.
Míchaná vajíčka ve vodní lázni
Ta nejlepší míchaná vajíčka na pánvi zkrátka nepřipravíte. Teplo sálající z pánve je totiž až příliš velké, a tak se vajíčka rychle srazí a stane se z nich gumový žlutá hmota. Namísto pánve tedy vezměte hrnec, nalijte do něj vodu a přiveďte ji k varu. Míchaná vajíčka budete totiž připravovat ve vodní lázni. I proto jste si ostatně vejce rozmíchali v žáruvzdorné míse, kterou nyní postavte na hrnec s vroucí vodou. Zatím vajíčka nijak nesolte ani nepepřete. Všechno koření se přidává až v úplném závěru přípravy.
Vajíčka nechte vařit ve vodní lázni a čas od času je zamíchejte. V mezičase si můžete nasekat pažitku. Jakmile vajíčka získají krémovou konzistenci, podle chuti je osolte, opepřete a přidejte k nim také pažitku. Naposledy dobře promíchejte a můžete servírovat. Ideálně s plátkem opečeného chleba nebo čerstvou domácí houskou.
TIP: Pokud nemáte žáruvzdornou mísu či vajíčka zkrátka z nějakého důvodu nemůžete ve vodní lázni připravit, použijte alespoň pánev s velkým dnem. Na velké ploše se totiž budou vajíčka rovnoměrně prohřívat a sníží se tím riziko toho, že se srazí. Myslete přitom na to, že by se měla vajíčka připravovat při nižších teplotách, aby si zachovala svou jemnost a vlhkost.
Míchaná vejce se šunkou
Jak udělat míchaná vajíčka se šunkou? Podívejte se ve videu: