Podle jedné studie průměrná žena stráví u ploty hodinu denně. O víkendu klidně dvě. Za celý život to v průměru dělá 2,51 roku. A to už je co říct! Vtipné na tom je, že muži jsou prý v kuchyni o 14 minut déle než jejich „polovičky“. Copak tam asi dělají? Přeci pozorují, jak to manželkám jde hezky od ruky. Případně – když už není zbytí – si udělají i nějakou „mňamku“ pro sebe. Ale abychom nebyli zbytečně nespravedliví. Před šedesáti lety byly ženy v kuchyni doslova pečené vařené. Vzhledem k tomu, že nebylo moc polotovarů a technických vymožeností, strávily naše babičky za celý svůj život šest let u plotny. A to už je kus života!

Do deseti minut na stole

Proto dnešní rychlovky zní jako sen. Obzvlášť, když vyžadují minimum práce, miminum času i peněz. Přesně taková je trojice našich receptů z mikrovlnky. Jsou hotové do deseti minut a zvládne je i kuchařka začátečnice. Tak neváhejte a dejte se do kouzlení.

Zapečené brambory se zeleninou a sýrem

Potřebujete:

  • 3 brambory
  • 1 rajče
  • 1 cibuli
  • 1 zelenou papriku
  • 130 g salámu (nebo jiné uzeniny)
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 vejce
  • 30 ml vody
  • špetku provensálského koření
  • 2 špetky celého kmínu
  • sůl a pepř (na dochucení)

Postup přípravy:

  • Brambory oškrábejte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do nádoby vhodné pro vaření v mikrovlnce.
  • Na brambory navrstvěte nakrájenou cibuli, sůl, kmín, olej a vodu.
  • Vše nechte na 3 minuty péct v mikrovlnce.
  • Mezitím nakrájejte papriku. Přidejte ji do směsi a nechte tři minuty zapéct.
  • Do bramborové masy přihoďte ještě nakrájenou uzeninu, rajče a rozšlehaná vejce.
  • Pokrm okořeňte provensálským kořením, pepřem a solí. A šup s ním ještě na poslední tři minuty do mikrovlnky.

A je hotovo! Můžete servírovat a nosit na stůl.

Španělská paella z mikrovlnky

Potřebujete:

  • 1 díl kulatozrnné rýže (například Bomba či Arborio)
  • 2 díly vývaru
  • 1 cibule
  • 1 zelená paprika
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ½ lžičky kurkumy
  • hrst mraženého hrášku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ salámu chorizo (můžete použít i paprikáš)
  • sůl a pepř (na dochucení)

Postup přípravy:

  • Cibuli a papriku nakrájejte na kostičky. Smíchejte je s rýží a vložte do nádoby pro vaření v mikrovlnce. Množství rýže zvolte podle počtu strávníků. Jeden malý šálek odpovídá jedné porci.
  • Směs zalijte vývarem (v množství 2 díly vývaru na 1 díl rýže), přidejte rajčatový protlak, olivový olej, hrášek, nakrájené chorizo, kukrumu, pepř a sůl.
  • Celou směs vložte do mikrovlnky a nechte péct 12 minut.
  • Hotovou „mňamku“ okamžitě podávejte.

Těstoviny z jednoho hrnce

Potřebujete:

  • 350 g těstovin
  • 4 hrnky vývaru
  • 1 nasekanou cibuli
  • 4 stroužky česneku (nakrájeného na plátky)
  • 2 lžíce oregana
  • hrst cherry rajčátek
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 1 hrst sušených rajčat
  • 2 hrsti mladého špenátu
  • 2 líce olivového oleje
  • 1 mozzarellu
  • sůl a pepř (na dochucení)
  • listy bazalky
  • dýňová semínka

Postupu přípravy:

  • Do nádoby určené k vaření v mikrovlnce vložte všechny avízované suroviny, s výjimkou špenátu a mozzarelly. Vše dejte do mikrovlnky a pečte 5 minut.
  • Pak do pokrmu přidejte nakrájený špenát a nechte znovu na 2 minuty zapéct.
  • Do horkého jídla vmíchejte nakrájenou mozzarellu.
  • Těstoviny servírujte s lístky bazalky a dýňovými semínky.

Zdroje: www.eshop.tescoma.cz, www.novinky.cz

Související články