Podle jedné studie průměrná žena stráví u ploty hodinu denně. O víkendu klidně dvě. Za celý život to v průměru dělá 2,51 roku. A to už je co říct! Vtipné na tom je, že muži jsou prý v kuchyni o 14 minut déle než jejich „polovičky“. Copak tam asi dělají? Přeci pozorují, jak to manželkám jde hezky od ruky. Případně – když už není zbytí – si udělají i nějakou „mňamku“ pro sebe. Ale abychom nebyli zbytečně nespravedliví. Před šedesáti lety byly ženy v kuchyni doslova pečené vařené. Vzhledem k tomu, že nebylo moc polotovarů a technických vymožeností, strávily naše babičky za celý svůj život šest let u plotny. A to už je kus života!
Do deseti minut na stole
Proto dnešní rychlovky zní jako sen. Obzvlášť, když vyžadují minimum práce, miminum času i peněz. Přesně taková je trojice našich receptů z mikrovlnky. Jsou hotové do deseti minut a zvládne je i kuchařka začátečnice. Tak neváhejte a dejte se do kouzlení.
Zapečené brambory se zeleninou a sýrem
Potřebujete:
- 3 brambory
- 1 rajče
- 1 cibuli
- 1 zelenou papriku
- 130 g salámu (nebo jiné uzeniny)
- 2 lžičky olivového oleje
- 2 vejce
- 30 ml vody
- špetku provensálského koření
- 2 špetky celého kmínu";i:10;s:28:"sůl a pepř (na dochucení)
Postup přípravy:
- Brambory oškrábejte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do nádoby vhodné pro vaření v mikrovlnce.
- Na brambory navrstvěte nakrájenou cibuli, sůl, kmín, olej a vodu.
- Vše nechte na 3 minuty péct v mikrovlnce.
- Mezitím nakrájejte papriku. Přidejte ji do směsi a nechte tři minuty zapéct.
- Do bramborové masy přihoďte ještě nakrájenou uzeninu, rajče a rozšlehaná vejce.
- Pokrm okořeňte provensálským kořením, pepřem a solí. A šup s ním ještě na poslední tři minuty do mikrovlnky.
A je hotovo! Můžete servírovat a nosit na stůl.
Španělská paella z mikrovlnky
Potřebujete:
- 1 díl kulatozrnné rýže (například Bomba či Arborio)
- 2 díly vývaru
- 1 cibule
- 1 zelená paprika
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- ½ lžičky kurkumy
- hrst mraženého hrášku
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ salámu chorizo (můžete použít i paprikáš)
- sůl a pepř (na dochucení)
Postup přípravy:
- Cibuli a papriku nakrájejte na kostičky. Smíchejte je s rýží a vložte do nádoby pro vaření v mikrovlnce. Množství rýže zvolte podle počtu strávníků. Jeden malý šálek odpovídá jedné porci.
- Směs zalijte vývarem (v množství 2 díly vývaru na 1 díl rýže), přidejte rajčatový protlak, olivový olej, hrášek, nakrájené chorizo, kukrumu, pepř a sůl.
- Celou směs vložte do mikrovlnky a nechte péct 12 minut.
- Hotovou „mňamku“ okamžitě podávejte.
Těstoviny z jednoho hrnce
Potřebujete:
- 350 g těstovin
- 4 hrnky vývaru
- 1 nasekanou cibuli
- 4 stroužky česneku (nakrájeného na plátky)
- 2 lžíce oregana
- hrst cherry rajčátek
- 1 plechovku krájených rajčat
- 1 hrst sušených rajčat
- 2 hrsti mladého špenátu
- 2 líce olivového oleje";i:10;s:12:"1 mozzarellu";i:11;s:28:"sůl a pepř (na dochucení)";i:12;s:13:"listy bazalky";i:13;s:18:"dýňová semínka
Postupu přípravy:
- Do nádoby určené k vaření v mikrovlnce vložte všechny avízované suroviny, s výjimkou špenátu a mozzarelly. Vše dejte do mikrovlnky a pečte 5 minut.
- Pak do pokrmu přidejte nakrájený špenát a nechte znovu na 2 minuty zapéct.
- Do horkého jídla vmíchejte nakrájenou mozzarellu.
- Těstoviny servírujte s lístky bazalky a dýňovými semínky.
Zdroje: www.eshop.tescoma.cz, www.novinky.cz