Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, prozeny.cz

Možná i vy patříte mezi milovníky laskonek, ale vždy jste si je raději dopřávali v cukrárně, protože jste se domnívali, že je jejich domácí příprava nesmírně náročná. Dobrou zprávou ovšem je, že dokonalé laskonky zvládne upéct naprosto každý. Stačí mít jen ten správný recept. A kdy jindy je upéct než teď. Ve své zmenšené podobě jsou totiž skvělým vánočním cukrovím.

Dokonalé cukroví

Minilaskonky jsou nejen výborné, ale také na pohled velmi zajímavé, a tak se budou na slavnostní tabuli mezi ostatními druhy cukroví krásně vyjímat. A jistojistě se po nich také ihned zapráší.

Příprava laskonek není nijak náročná, rozhodně se ale vyplatí investovat do formy, respektive šablony, díky které půjde práce rychle a hlavně snadno od ruky. Pečení zvládnete i bez formy, ale bude to pochopitelně podstatně náročnější a ve finále je velmi málo pravděpodobné, že budou laskonky stejné a úhledné.

Naštěstí máte na nákup formy ještě dostatek času. Minilaskonky se připravují až mezi posledními druhy cukroví. Plní se totiž máslovým krémem, který má kratší trvanlivost. Pokud je ale upečete například dva dny před Štědrým dnem, do oslav Nového roku spolehlivě vydrží. Ale spíše je sníte ještě předtím.

Kokosové laskonky

Jak na kokosové laskonky, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

V první řadě si do žáruvzdorné mísy vyklepněte 4 bílky a přidejte k nim 220 gramů krystalového cukru. Ve vodní lázni pak bílky šlehejte tak, aby vznikl opravdu pevný sladký sníh. Ten odstavte ze sporáku a nechte jej krátce zchladnout. Pak do něj vmíchejte 107 gramů strouhaného kokosu (lze nahradit i pomletými vlašskými ořechy) a také 67 gramů moučkového cukru. Kokos s cukrem spojte se sněhem opravdu opatrně, aby sníh neztratil svou nadýchanost.

Pak si vyložte plech pečicím papírem a přes šablonu na něj naneste těsto. Takto připravené laskonky vložte do předem vyhřáté trouby na 100 stupňů a sušte je zhruba 1 hodinu.

Ořechový krém

Když laskonky zchladnou, je načase připravit si ořechový krém. Do mísy si nalijte 100 mililitrů mléka a v něm rozmíchejte 4 vaječné žloutky. Pak přidejte 35 gramů kukuřičného škrobu, 1 lžičku hladké mouky a 1 sáček vanilkového cukru.

Do hrnce nalijte dalších 100 mililitrů mléka a do něj přeceďte vaječnou směs. Přidejte také 5 lžic krystalového cukru. Zapněte sporák a za stálého míchání vařte obsah hrnce tak dlouho, dokud nevznikne hustá kaše. Tu dejte chladit a občas ji promíchejte, aby se v ní nevytvořily hrudky.

Následně dokončete krém. V míse rozšlehejte 150 gramů másla a postupně do něj zašlehejte žloutkovou kaši. A takto máte naprosto základní krém, které můžete použít tak, jak je, nebo jej ještě dovést k dokonalosti přidáním 50 mililitrů vychladlé kávy a 2 lžic pomletých vlašských ořechů. Případně můžete krém ještě dochutit rumem. Pak už jen spojujte laskonky krémem a je hotovo. Během skladování by měly být minilaskonky rozhodně v chladu.