Kdo by neznal Míša řezy? Nadýchané kakaové piškotové těsto, lahodný krém z tvarohu ve spojení s čokoládou, to je naprostá delikatesa! Míša řezy jsou snadné na přípravu, která zabere jen chvilku a výsledek stojí za to. Jak připravit Míša řezy, aby se přímo rozplývaly se na jazyku?
Tip s jedlou sodou
Součástí receptu na těsto je i kypřící prášek do pečiva, pokud jste zjistili, že vaše zásoby jsou na nule, neházejte flintu do žita. Kypřící prášek můžete snadno nahradit, a to jedlou sodou. Dejte však pozor, jedlá soda je mnohem silnější než kypřící prášek, zhruba jedna lžička sody rovná se třem lžičkám kypřícího prášku. Myslete i na to, že soda potřebuje i kapku něčeho kyselého, aby bylo těsto pěkně nakypřené. Ideální je citronová šťáva, kterou přidávejte v poměru 1:1 se sodou.
Míša řezy dvakrát jinak
Máte všechny suroviny pohromadě? Vyzkoušejte recept na Míša řezy. Přinášíme vám hned dvě možnosti, a to buď na plech, anebo do skleničky.
Míša řezy na plech
Suroviny:
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 2 lžíce oleje
- 6 lžic polohrubé mouky
- 1 lžička kypířicího prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- hrubá mouka na vysypání
Na krém:
- 250 g másla - na vymazání
- 500 g tučného měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
Na polevu:
- 120 g čokolády na vaření
- 100 g másla
- 2 lžíce mléka
Postup:
- Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem. Přidejte olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a opatrně vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z bílků. Plech vymažte máslem a vysypte moukou, pak na něj vlijte těsto a pečte při 180 °C asi 10 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.
- Tvaroh, máslo a cukr vyšlehejte na jemný krém, který rozetřete na vychladlý korpus. Dejte do lednice ztuhnout.
- Polevu připravte tak, že do rozpuštěného tuku nalámejte čokoládu a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Za stálého míchání přidávejte postupně mléko. Polevu rozlijte na moučník a nechte ztuhnout.
Míša řezy do skleničky
Na korpus:
- 3 vejce
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce polohrubé mouky
Na krém:
- 450 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- vanilkový extrakt
- 3 lžíce moučkového cukru
Na polevu:
- 70 g smetany ke šlehání
- 70 g hořké čokolády
- lžíce másla
Postup:
- Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Opatrně stěrkou zapracujte mouku s kakaem a těsto nalijte do menšího pekáčku s pečicím papírem. Pečte při 180 °C asi 25 minut a poté nechte vychladnout ve formě.
- Na krém vyšlehejte smetanu s cukrem, vanilkou a nakonec opatrně zašlehejte tvaroh. Připravte si šest skleniček.
- Z korpusu vykrojte kulatým vykrajovátkem stejně velká kolečka, jako je dno skleničky. Korpusky dejte do sklenic na dno, pak vrstvu krému a dejte do lednice zchladnout.
- Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu se smetanou a nakonec vmíchejte máslo. Polevu nechte trochu zchladnout a poté nalijte na krém ve skleničkách. Nechte hodinu zchladnout v lednici a můžete podávat.
Související články
Zdroje: TopRecepty.cz, homeforemma.blogspot. com