Kdo by neznal Míša řezy? Nadýchané kakaové piškotové těsto, lahodný krém z tvarohu ve spojení s čokoládou, to je naprostá delikatesa! Míša řezy jsou snadné na přípravu, která zabere jen chvilku a výsledek stojí za to. Jak připravit Míša řezy, aby se přímo rozplývaly se na jazyku?

Tip s jedlou sodou

Součástí receptu na těsto je i kypřící prášek do pečiva, pokud jste zjistili, že vaše zásoby jsou na nule, neházejte flintu do žita. Kypřící prášek můžete snadno nahradit, a to jedlou sodou. Dejte však pozor, jedlá soda je mnohem silnější než kypřící prášek, zhruba jedna lžička sody rovná se třem lžičkám kypřícího prášku. Myslete i na to, že soda potřebuje i kapku něčeho kyselého, aby bylo těsto pěkně nakypřené. Ideální je citronová šťáva, kterou přidávejte v poměru 1:1 se sodou.

Míša řezy dvakrát jinak

Máte všechny suroviny pohromadě? Vyzkoušejte recept na Míša řezy. Přinášíme vám hned dvě možnosti, a to buď na plech, anebo do skleničky.

Míša řezy na plech

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 1 lžička kypířicího prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • hrubá mouka na vysypání

Na krém:

  • 250 g másla - na vymazání
  • 500 g tučného měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru

Na polevu:

  • 120 g čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mléka

Postup:

  • Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem. Přidejte olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a opatrně vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z bílků. Plech vymažte máslem a vysypte moukou, pak na něj vlijte těsto a pečte při 180 °C asi 10 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.
  • Tvaroh, máslo a cukr vyšlehejte na jemný krém, který rozetřete na vychladlý korpus. Dejte do lednice ztuhnout.
  • Polevu připravte tak, že do rozpuštěného tuku nalámejte čokoládu a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Za stálého míchání přidávejte postupně mléko. Polevu rozlijte na moučník a nechte ztuhnout.

Míša řezy do skleničky

Na korpus:

  • 3 vejce
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce polohrubé mouky

Na krém:

  • 450 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • vanilkový extrakt
  • 3 lžíce moučkového cukru

Na polevu:

  • 70 g smetany ke šlehání
  • 70 g hořké čokolády
  • lžíce másla

Postup:

  • Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Opatrně stěrkou zapracujte mouku s kakaem a těsto nalijte do menšího pekáčku s pečicím papírem. Pečte při 180 °C asi 25 minut a poté nechte vychladnout ve formě.
  • Na krém vyšlehejte smetanu s cukrem, vanilkou a nakonec opatrně zašlehejte tvaroh. Připravte si šest skleniček.
  • Z korpusu vykrojte kulatým vykrajovátkem stejně velká kolečka, jako je dno skleničky. Korpusky dejte do sklenic na dno, pak vrstvu krému a dejte do lednice zchladnout.
  • Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu se smetanou a nakonec vmíchejte máslo. Polevu nechte trochu zchladnout a poté nalijte na krém ve skleničkách. Nechte hodinu zchladnout v lednici a můžete podávat.

Související články

Zdroje: TopRecepty.cz, homeforemma.blogspot. com