Voňavé a lahodné mišpule můžeme po přemrznutí pojídat jen tak. Stačí odtrhnout stopku a dužinu vytlačit, nebo vydlabat lžičkou. Plody jsou však výtečné i pro přípravu povidel a marmelád, díky vysokému obsahu pektinů dobře rosolovatí. Oblíbené jsou i mišpulová vína, likéry, pasty.

Mišpulová povidla

Přemrzlé nebo řádně uleželé mišpule zbavíme stopky a kalichu a rozmačkáme je. Nebo je můžeme podrtit celé a po převaření propasírovat, čímž nejedlé části odstraníme. V hrnci se silným dnem je podlijeme troškou vody a vaříme na mírném ohni, dokud se nerozvaří. Poté je propasírujeme, pokud jsme předem neodstranili nejedlé části, nebo pouze rozmixujeme. Vzniklou hmotu dále odpařujeme na mírném ohni, až získá konzistenci hustých povidel. Podle chuti můžeme přidat cukr nebo med. Povidla nalijeme do čistých, alkoholem vymytých sklenic a necháme nezavíčkované, dokud nezchladnou a na povrchu nevytvoří krustičku.

Mišpulové víno

Na kilogram mišpulí, které přešly mrazem, budeme potřebovat 200 ml vody a 200 g cukru. Dále si připravíme vinné kvasinky, živnou sůl pro kvasinky a demižon s kvasnou zátkou.

  • Mišpule, které přešly mrazem, podrtíme, zalijeme horkou vodou s cukrem, promícháme a necháme vychladnout.
  • Vzniklý základ vlijeme do láhve nebo demižonu opatgřeného kvasnou zátkou, přisypeme vinné kvasinky a živnou sůl pro kvasinky podle návodu.
  • Kvas necháme pracovat při pokojové teplotě, dokud kvašení neustane.
  • Necháme ustát, stočíme a přefiltrujeme přes husté plátno

Mišpulové víno uchováváme v chladu a vychlazené ho rovněž podáváme.