Mléčná houbová polévka

Potřebujeme

  • 400 ml mléka
  • 400 ml vody
  • 100 g čerstvých hub (bílé hříbky či růžovky)
  • 1 menší cibuli
  • 20 g másla
  • 4 brambory
  • kopr
  • sůl

Jak na to

Houby očistíme, omyjeme, nakrájíme a podusíme ve vlastní šťávě, nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Brambory nakrájené na kostičky uvaříme do poloměkka v osolené vodě, přidáme k nim připravené houby a cibuli, vše zalijeme mlékem a vaříme dalších 10 minut.

Polévku podáváme s nasekaným koprem, můžeme do ní přidat i čtvrtky natvrdo vařených vajec.

Blažena Lebedová, Dobruška

Dršťková polévka z kotrče

Potřebujeme

  • 400 g kotrče
  • 4 lžíce sádla
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g mouky
  • sůl, mletý pepř, majoránku a mletou sladkou papriku

Jak na to

Kotrče rozebereme na malé růžičky, dobře je očistíme pod tekoucí vodou a podusíme je na lžíci sádla.

Podušenou houbu a česnek utřený se solí přidáme do hrnce s 1 1/4 l vařící vody, opepříme, přisolíme a polévku zahustíme jíškou připravenou ze 2 lžic sádla a mouky.

Na poslední lžíci sádla zpěníme mletou papriku, kterou spolu s majoránkou vmícháme do polévky a ihned podáváme.

Irena Krásná, Hradec Králové

Kuřecí závitky s houbami

Potřebujeme

  • 500 g kuřecích prsou
  • 300 g žampionů nebo jiných hub (směs)
  • 1 lžíci másla
  • hladkou mouku + vejce + strouhanku na trojobal
  • olej na smažení
  • pepř a sůl

Jak na to

Maso nakrájíme na plátky, které opatrně rozklepeme natenko, lehce je opepříme a osolíme.

Nakrájené houby osolíme a podusíme doměkka na másle a ještě teplou směs rozprostřeme na kuřecí plátky, které svineme, zajistíme proti rozvinutí (nit, párátka) a obalíme v trojobalu.

Závitky pak opečeme na mírném plameni dozlatova a podáváme s bramborami nebo chlebem a zeleninovým salátem.

Josef Kadlec, Olomouc

Žampionové máslo

Potřebujeme

  • 100 g másla
  • 100 g čerstvých žampionů (nejlépe hlaviček)
  • 4 lžíce bílého vína
  • mletý pepř a sůl

Jak na to

Očištěné žampiony nakrájíme, osolíme, opepříme a podusíme na víně. Podušené žampiony propasírujeme přes jemné síto (můžeme je i umixovat), necháme je zchladnout a poté je vmícháme do utřeného másla. Podáváme k masům a rybám.

Marie Miková, Opatov

Houbový prášek

Usušené houby ještě dosušíme v troubě a pak je umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři na prášek, který uložíme v neprodyšně uzavřené nádobě. Používáme k ochucování pokrmů.

Marie Miková, Opatov

Houby po provensálsku

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 500 g hub
  • 3 stroužky česneku
  • 125 ml olivového oleje
  • 2 lžíce celého černého pepře
  • 1 svazek petrželové nati
  • citronovou šťávu
  • sůl

Jak na to

Houby očistíme, důkladně opereme, osušíme a nakrájíme na slabé plátky. Prolisovaný česnek promícháme v míse s olejem a zrnky pepře a v této marinádě necháme houby odležet asi 6 hodin.

Houby vyjmeme, marinádu přecedíme na pánev. Do zahřáté marinády vložíme houby a na mírném ohni je vaříme 10—15 minut. Před koncem vaření přidáme jemně nasekanou petrželku, trošku citronové šťávy, přisolíme podle chuti a podáváme k minutkám z masa.

Mgr. Rostislav Uher, Bošovice

Houbový zákusek

Potřebujeme

  • 250 g čerstvých hub
  • 4 vejce
  • 1/4 l mléka
  • 60 g másla
  • 120 g polohrubé mouky
  • pažitku
  • sůl

Jak na to

Očištěné houby nakrájíme na plátky a podusíme je ve vlastní šťávě. Přidáme třetinu másla a ještě chvíli je dusíme.

Z mléka, žloutků a mouky vypracujeme hladké těsto, osolíme je a vmícháme do něj sníh z bílků, podušené houby a nasekanou pažitku.

V menší zapékací misce rozpustíme zbytek másla, na ně vlijeme těsto a vše zapečeme v předehřáté troubě dočervena.

Radka Hořejšová, Praha

Houbové placičky

Potřebujeme

  • 160 g hřibů
  • 4 vejce
  • 40 g strouhanky
  • 120 g šunky
  • olej
  • sůl
  • máslo pod hřiby

Jak na to

Houby nakrájíme na kousky a podusíme je na másle. Jedno vejce rozklepneme do misky, vmícháme čtvrtinu strouhanky, čtvrtinu šunky nakrájené na kostičky a čtvrtinu podušených hub.

Vše osolíme, promícháme a opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Takto postupně připravíme čtyři porce, které podáváme s bramborovou kaší.

Karel Světlík, Žďár nad Sázavou

Houbová omáčka univerzální

Potřebujeme

  • 300 g holubinek
  • 200 g másla
  • 40 g mouky
  • 125 ml smetany
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci hořčice
  • 50 ml octa
  • mléko

Jak na to

Očistěné a nakrájené houby uvaříme ve 3/4 l vody okyselené octem a scedíme je.

Omáčku můžeme podávat teplou s knedlíky nebo brambory, studená se dobře hodí k hovězímu masu.

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, dobře ji rozmícháme se zchladlým vývarem a smetanou, přidáme vařené houby a vše ještě 10 minut povaříme.

Nakonec do omáčky vmícháme v trošce mléka rozkvedlaný žloutek a hořčici.

Jiří Mika, Karlovy Vary

Houby v aspiku

Potřebujeme

  • malé plodnice hub
  • malé kyselé okurky
  • malá koktejlová rajčata červená i žlutá
  • cibuli
  • papriky různých barev

na aspikový nálev

  • 500 ml vody
  • 30 ml octa
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce cukru
  • celý pepř, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko
  • 2 balíčky rosolu na vaječnou tlačenku

Jak na to

Houby povaříme 15 minut ve slané vodě (václavky, lišky či špičky 20 minut) a scedíme je.

Ve vodě povaříme ingredience na nálev, necháme jej zchladnout a pak v něm rozmícháme obsah balíčků rosolu na vaječnou tlačenku.

Zeleninu s houbami zaléváme postupně po vrstvách, aby kusy nevyplavávaly.

Hotovým rosolem pak zaléváme houby a pokrájenou zeleninu, kterou jsme naskládali do formy.

Hotový houbový rosol uchováváme v lednici a krájíme jej k masům, nebo jím zdobíme studené mísy.

Vlasta Richterová, Roztoky u Prahy

Zapečené houbové špagety

Potřebujeme

  • 1 balíček špaget
  • 500 g hub
  • 300 g uzeniny (klobásu, párky)
  • olej
  • cibuli
  • sůl, mletý pepř a kmín
  • 250 ml mléka
  • 5 vajec

Jak na to

Špagety uvaříme.

Na pokrájené cibuli zpěněné na oleji podusíme doměkka nakrájené osolené a opepřené houby s kmínem.

Vymazanou zapékací misku nebo pekáč vyložíme polovinou uvařených špaget, poklademe je polovinou na kolečka nakrájené uzeniny a vše potřeme houbami. Přikryjeme je druhou polovinou nakrájené uzeniny a na ni rozložíme druhou polovinu špaget. Vše zalijeme vejci rozkvedlanými v mléce a špagety zapečeme v troubě dočervena.

Hotový pokrm krájíme jako dort a podáváme jej se zeleninovým salátem.

Pavlína Soutnerová, Kaznějov