Zdroje: www.recepty.cz, recepty.bydleniprokazdeho.cz, www.recepty.cz
Mléčné produkty vyrobíte doma jednoduše
Umíte připravit z obyčejného mléka produkty podobné těm, které obvykle nakupujete v potravinách? S léty jsme odvykli zpracovávat čerstvé mléko a vyrábět i ty nejjednodušší tvarohy či sýry. To, co naše babičky měly v malíku, však nevyžaduje žádné velké vaření, ani přípravy. Výroba sýra sahá daleko do lidské historie, do starého Egypta a možná i dál. Už z toho je patrné, že sýry bylo možné vyrábět za pomoci velmi nekomplikovaného kuchyňského náčiní a přísad.
Právě tyto recepty jsou neobyčejně jednoduché, rychlé a překvapivě dobré. Mnohé z nás také potěší fakt, že přesně víme, co v takovém mléčném produktu je. Se všemi možnými kauzami okolo potravin, stabilizátorů a různých éček samozřejmě vzniklo podezření také na všechny ostatní potraviny.
Tvaroh, sýry či ghí můžete udělat i doma
Různé typy sýrů jsou produktem nejen odlišné technologie, syřidel či dalších přísad, ale také původu mléka. Stejně tak jako je rozdíl mezi mléky, samozřejmě i sýry se liší od typických produktů z kravského mléka také tím, zda jsou kozí, ovčí nebo třeba buvolí. Jiný kraj, jiný mrav, takže zatímco u nás byste na buvola nenarazili, například mozzarella se tradičně vyrábí právě z mléka vodních buvolů, stejně tak jako v Indii je právě buvolí mléko základem k výrobě ghí.
Nečekejte tedy, že vaše domácí výrobky budou stejné jako ty z obchodu, ovšem to neznamená, že vás nepotěší. Naopak první povedený tvaroh, sýr nebo přepuštěné máslo jsou skutečným zážitkem pro milovníky vaření i ty, které bavila ve škole chemie.
Proč používat při výrobě jedlou sodu?
Proč tedy naše babičky používaly sodu nebo kypřicí prášek? Připravovaly roztíratelný nebo chcete-li tavený sýr. Nešlo však o použití tavných solí, jejichž obsah v sýrech má své zastánce i úhlavní nepřátele. Jedni tvrdí, že jde o strašlivě nezdravé látky, druzí naopak, že jich je použité jen tak nepatrné množství, že se vůbec nedá mluvit o nějakých zdravotních rizicích.
Nicméně tento roztíratelný sýr můžete vyrobit i bez jakýchkoli podezřelých látek. Úplně postačí dva litry mléka, lžička citronové šťávy, lžička soli, lžička jedlé sody a kousek másla, který odpovídá asi tak 1 cm širokému plátku ukrojenému ze čtvrtky másla. Opět třeba dodat, že i recepty na roztíratelný sýr se různí a můžete narazit na různé postupy i přísady, včetně přidaných vajec a podobně.
Jednoduchý roztíratelný sýr
Ten nejprostší recept je tento. Zahřejte dva litry mléka, ale nesnažte se přivést je k varu a odstavte. Přidejte do mléka jednu lžičku citronové šťávy. Nic nemíchejte, nebo jen velmi opatrně a nechejte mléko dobře vysrážet, nekolik minut vydržte, až se hrudky zcela oddělí od čiré tekutiny. Pak sceďte vzniklou syrovátku a v sítku vám zůstane tvaroh.
Rozmačkejte tvaroh vidličkou, posolte a posypejte lžičkou jedlé sody. Směs nechejte asi čtvrt hodiny odpočinout a pak vmíchejte rozpuštěné máslo. Směs dobře rozmíchejte, pokud chcete, použijte šlehač nebo robot. Vzniklou směs uložte do krabičky. Po vychladnutí uzavřete, uložte do ledničky a druhý den použijte jako tavený sýr.